onsdag 22 maj 2019

LCHF-helg och tonfiskröra


Hejsan!

Sjätte april var jag iväg på både LCHF-konferens och LCHF-kryssning, men jag har inte haft läge att skriva om det förrän nu. Jag går på LCHF-event så fort jag kan, och lyssnar ofta på samma föreläsningar flera gånger, men det gör mig inget för jag får så mycket inspiration och bekräftelse, att jag äter rätt kost och ska fortsätta.

Och det är så roligt att träffa alla vänner jag lärt känna genom kosten, och alla andra lchf:are. Det är så lätt att prata med folk på eventen, eftersom vi har intresset för kost och hälsa gemensamt. Jag träffade även en gammal vän på kryssningen, jättekul att ses Anna!

De föreläsarna som jag tar upp här är de som gjorde mest intryck på mig, de andra föreläsningarna var också bra, men antingen hade jag hört informationen förut eller så låg det inte inom mitt inresseområde.

Fredrik Nyström

En väldigt intressant och rolig föreläsning. Fredrik berättade hur dokumentärfilmen "Supersize me" inspirerat honom att göra studier där man tittade på blodfetterna. I sin studie med läkarstudenter som deltagare såg han att mättat fett gav bäst blodfetter. Han visade oss en hel del intressant statistik och studier, och berättade hur mycket pengar som slösats bort bara för att visa att lågfett inte fungerar gång på gång.

Jonas Colting 

Jonas berättar om sin träningshistoria och visar klipp från sina tävlingar och långa simningar. Han talar om hur man når sina mål, att man måste börja och fortsätta tills man klarar det, hur han själv hade svårt att lära sig simma, och fick gå extra simskola, och han sa något som fastnade hos mig, han var "TALANGLÖS MEN INTE HOPPLÖS!". Att om man har en normal fungerande kropp, kan man alltid träna sig till att bli bättre starkare och uthålligare.  Han talade även om hur mycket skräpmat idrottare äter, och hur han blev itutad att äta fel mat när han började idrotta mer som ung tonåring, och påverkades av kostråden han fick då. Det var allt från att Gunde Svan åt gröt, så då var gröt bra, sen var det müsli, fiberrikt bröd, barer, ptoteinberikade produkter, energidrycker, massor av socker och sötning, och pasta skulle man kolhydratladda med. Jonas kallade det hela "Pastakonspirationen". Sen hittade han lågkolhydratkost och insåg hur mycket bättre han mår, hur man får bättre energi och uthållighet av fett (ketoner).

Fredrik Söderlund 

Fredrik gjorde en mycket bra sammanfattning av LCHF, hur det hjälpte honom och hur han i sin tur har kunnat hjälpa vänner. Vad som kännetecknar metabolt syndrom, och hur ett svängande blodsocker och dumma fettsnåla kostråd lurar folk. Vikten även att ha ett jämt och lågt blodsocker för hela hälsan, och att det är viktigt för ALLA, inte bara diabetiker! Jag känner att tyvärr är det så många som inte vet vikten av det här.




Tonfiskröra 
Jag hade en burk tonfisk hemma i skåpet som jag ville göra av med, och så kom den här röran till. Jag ska vara ärlig, jag gillar inte riktigt tonfisk, det är inte smaken jag har något emot, mest att det är torrt och smuligt. Så jag tänkte att jag måste "gegga till" tonfisken med något.

1 burk tonfisk i vatten
1 dl majonnäs
Ca 10 st små cornichons (inlagda minigurkor). Mina cornichons låg i en stark lag, så jag kan rekommendera ett par stänk chilipulver om man har mesiga cornichons.

Skiva de små gurkorna i mindre bitar, och blanda ihop alla ingredienserna. Jag åt röran tillsammans med sallad, och jag kan tänka mig att det är gott att ha i en wrap eller så.

Kram