torsdag 30 juni 2016

Stekt torsk med vitkål och blomkålsmos

Hejsan!

När vi kom hem från midsommar i Hälsingland orkade vi inte handla, jag visste att vi hade lite i kyl och frys, och ofta är det enklaste det godaste.

Det finns en affär där vi bor som ibland säljer hel fisk, för ett tag sen köpte jag en hel skreitorsk som jag delade i breda kotletter och frös. Härligt att plocka fram när man inte handlat. Men till den här rätten går det naturligtvis bra att använda annan fisk eller tina frysta torskblock.

Nu är vi på väg till Säffle på LCHF-event, Det ska bli så roligt att återse LCHF-kompisar, grilla och lyssna på intressanta föreläsningar. Tyvärr kommer inte min favorit Ralf Sundberg att föreläsa p.g.a. sjukdom, han har mycket bra föreläsningar om kolesterol och hjärtsjukdom. I år bor vi inte på Duse camping, vi bor hos en kär vän i Åmål.

Förra året fick jag smaka på Floridasallad för första gången, det var Karin Eldh som gjort en jätteskål som hon bjöd oss alla på. Och jag var bara tvungen att ta receptet. Om ni klickar på länken ser ni förutom recept en bild på hur grillen kan se ut på campingen på kvällen, ett av mina tidiga blogginlägg. Nu hoppas vi bara att vädret är ok på kvällarna i alla fall, när det ska grillas och grejas. Sen jag tala om här hur vi haft det i Säffle/Åmål.


Inte roligaste färgerna på den här tallriken, men väldigt gott blev det.

Stekt torsk med vitkål och blomkålsmos

1 Bit torsk, eller annan fisk.
½ Blomkålshuvud
½ Vitkålshuvud
Smör
Salt och peppar

Dela blomkål och vitkål i bitar och koka i saltat vatten till dess de är mjuka. Låt bitarna rinna av och ånga av dem lite i kastrullen på het platta, så att så mycket av vätskan försvinner som möjligt. Ställ kastrullen på ett grytunderlägg, och lägg i en bit smör (jag tar ca 25g), mixa ett slätt mos med en stavmixer, krydda med salt och peppar.

Stek torsken i smör och krydda med salt och peppar, servera moset till, mums.

Kram

torsdag 23 juni 2016

Kycklinglår i panna med Worcestershiresås

Hejsan!

Jag bjuder inte på någon typisk midsommarmat nu, utan en härligt mustig, kryddig och varm panna. Och om det blir kyliga kvällar kan den här rätten passa även under midsommarhelgen.

Ibland kan misstag bli riktiga lyckoträffar, och så var det när receptet utvecklades. Jag hade tänkt ha soja i såsen och sträckte in handen i skafferiet, skvätte på rätt rejält och såg då att vätskan såg lite för ljus ut för att vara soja, tittade på flaskan i min hand - Worcestershiresås! Oj då, blev först rädd att maten inte skulle smaka bra, men det blev så lyckat! Den här rätten är min favorit just nu.

Jag använde romanticatomater, jag tycker att de har bäst smak av tomaterna i butik. På vintern köper jag nästan bara romanticatomater och krossade tomater, under sommaren köper jag vilka tomater som helst, för då har de fått mogna och smakar tomat. Och du kan självklart använda vilka tomater du vill i det här receptet!





Kycklinglår i panna med Worcestershiresås 

Ca 1 kg kycklinglårfiléer
smör
1 pkt romanticatomater ( eller andra tomater i motsvarande mängd)
2 vitlöksklyftor (rätt stora klyftor)
1 tsk timjan
grovmalen svartpeppar
ca 1msk Worcestershiresås

Stek kycklinglåren i smör i en rymlig stekpanna tills de har fin färg och är nästan genomstekta, lägg sedan över låren på en tallrik. Dela tomaterna i 4 delar och stek dem i pannan, tillsätt finhackad vitlök, timjan, Worcestershiresås och grovmalen svartpeppar. Puttra ihop tomatröran lite, om den blir för torr kan du slå i en skvätt vatten. Lägg i kycklinglåren och låt puttra ihop en stund. Klart!

Servera med t.ex. blomkålsris eller vitkålsmos. Mums! Glad midsommar på er allihopa!

Kram

torsdag 16 juni 2016

Hönsfärsbiffar med curry och tomatsås.


Hejsan!

Något som är väldigt bra är hönsfärs, det är bra att man använder hönsen och man kan hitta bra priser på färsen. Gott är det också och när jag kom på det här receptet hade jag receptet höns i curry i huvudet. Jag minns att jag läste att när Birgitta Höglund kokar buljong på höna, så kokar hon hönan så länge så att köttet är klart och kan lossa från benen, då tar hon ur hönan ur kastrullen och rensar ur köttet, och benen åker tillbaka i buljongkoket, praktiskt! Köttet kan man göra höns i curry på.

Jag försökte hitta länken till det här inlägget men fann det inte, men om ni klickar länken finner ni information och recept på buljong. Jag har tänkt testa att göra höns i curry någon gång om jag hittar en fin ekologisk höna någonstans. Men nu hade jag färs och på något sätt ville jag få in curry, det blev biffar, inte världens finaste, men färsen blev lös i konsistensen och jag skedade ut biffar i stekpannan.

Så goda, blev en fantastisk smakkombination mellan curry, dill och tomat. Gul curry är inte så stark, så var inte rädda att ösa på. Jag upptäckte att när jag gjort slut på ena burken curry, att den nya burken var extra stark gul curry, så sista matskeden innehöll lite mer cayennepeppar, och det kan man ju tillsätta en skvätt av själv om man vill ha lite sting.







Hönsfärsbiffar med curry i tomatsås

1 kg hönsfärs
2 ägg
2 msk gul curry (eller du kan använda vilken curry du vill, begränsa mängden därefter)
smör
salt och grovmalen svartpeppar
2 pkt/burkar krossade tomater
1 kruka dill

Ta fram en bunke eller skål och häll hönsfärsen däri, tillsätt ägg och curry, blanda ihop alltsammans, jag tycker det är lättast med hjälp av handen. Stek biffar av blandningen i smör, jag skedade ut biffar i pannan med en matsked, då färsröran blir lös i konsistensen. När alla biffarna är stekta, lägg över dem på en tallrik, slå krossade tomterna i pannan, krydda med salt och peppar och lägg i biffarna i såsen, låt allt puttra ihop en stund. Innan servering, klipp rejält med dill över härligheten, vi åt kokt blomkål till. Smaklig måltid!

Kram!

söndag 12 juni 2016

Syriansk låda med svensk topping

Hejsan! 

Jag känner mig så glad för att jag har tagit kontakt med Duo och ska bli kompis med en flykting. Det är något jag funderat på jättelänge, och nu tog jag steget. Duo har nu fullt upp med att para ihop folk de redan fått in, sen gör de ett sommaruppehåll, så jag ska höra av mig i höst igen. Men om du är intresserad, söker de just nu unga vuxna, då de kommer mycket unga flyktingar. Men jag kan gå på aktiviteter som de anordnar i sommar, caféer och dyl.

Anledningen att jag tog steget just nu beror dels på att jag nu har tiden, men också att jag jag fått mig en riktig tankeställare genom Facebook. Jag märkte av hur mycket främlingsfientlighet det finns i Sverige, jag blev mörkrädd. Jag menar att jag vet förstås att att det finns mycket främlingsfientlighet i Sverige, men jag förstod att jag har naivt levt i min lilla bubbla och inte märkt av det speciellt. När det gick upp för mig blev jag både ledsen och arg samtidigt.

Så när jag nu förstod att dessa personer finns, och sett vad de skrivit, får det mig att tänka på min egen ståndpunkt. Vad tycker jag och vad kan jag göra? Jo, dels kan jag skriva om det här i min blogg, rensa upp på Facebook, och tänka på vad jag kan göra för flyktingar. Duo är ett sätt. Och varför inte mötas genom mat? Jag sökte på syriansk mat och den här lådan kom till, blev jättegott och riktigt fräscht med citronsaften och riktigt mycket persilja.



Syriansk låda med svensk topping

1 kg nötfärs
2 Aubergine
1 gul paprika
2 burkar krossade tomater
Ca 2 krukor persilja
4 vitlöksklyftor
Brännvinsost
1 citron
smör/olivolja
salt och grovmalen svartpeppar

Sätt på ugnen på 225°. Jag delade auberginerna på längden och skivade dem sedan i 0,5-1 cm tjocka skivor/halvmånar, du kan skiva den i vilken form du vill, stek dem sedan i smör eller olivolja så att de får lite färg. Stek köttfärsen i smör, tillsätt salt, peppar, finhackad vitlök, tärnad paprika, krossade tomter, hackad persilja och 1 pressad citron (spara den pressade citronen till garnering), låt allt puttra ihop lite. Ta fram en ugnsform och lägg hälften av aubergineskivorna i botten, häll på färsen och lägg resten av aubergineskivorna ovanpå, jag tryckte ner dem lite i färsen. Skiva den pressade citronen och lägg som garnering, strö riven brännvinsost över och grädda ca 20-30 min.

Kram

söndag 5 juni 2016

Grönkål och champinjonstuvning


Hejsan!

Jag vill från början säga att det går jättebra att ta bort champinjonerna om du inte äter svamp. Det här receptet har min sambo hittat på, det var så gott att jag måste stjäla receptet och delge er. Det är inte den vackraste rätten direkt, men nyttig, enkel och jättegod, så bortse från de här tråkiga bilder och prova. Det är något med kombinationen grönkål och kokosmjölk som jag tycker blir fantastisk.

Min sambo gjorde den här rätten till mig för några veckor sedan, och jag skrev ner receptet. Sen har jag tänkt på det där receptet sedan dess. Det blev lika gott nu, men min sambos grönkål blev lite intensivare i den gröna färgen, skillnaden var att han använde fryst, och jag färsk grönkål.

Grönkål innehåller mycket vitamin C, och även vitamin A, E och järn, så man gör rätt i att stoppa i sig en del grönkål, speciellt vi kvinnor som behöver lite järn i elden, haha!



Grönkål och champinjonstuvning

500g fryst grönkål eller förvälld färsk grönkål
ca 8 champinjoner
smör eller kokosfett att steka i
1 burk kokosmjölk
1 tsk örtsalt, t.ex. Flor de Sal eller Herbamare
grovmalen svartpeppar

Om du använder färsk grönkål, skär bort de grova stammarna och förväll den först i en stekpanna, tillsätt sedan skivade champinjoner och stek ihop.

Om du använder fryst/förvälld grönkål kan du steka ihop med de skivade champinjonerna direkt, tillsätt kryddorna och kokosmjölken och puttra ihop 5-10 minuter.

Jag serverade stuvningen tillsammans med stekta kycklinghjärtan, mums!

Kram