fredag 31 juli 2015

LCHF är enkelt


Hejsan!

Jag vill böja med att säga att denna blogg läses av både människor som inte äter LCHF, är nyfikna och vill veta mer, och erfarna LCHF-are. Därför förklarar jag lite mer ingående vissa saker som för andra är självklart.

Ställ gärna frågor om ni funderar på något, eller vill veta mer! det är bara roligt om ni hör av er. 

Ni har inte sett mig på ett tag, jag har under två år studerat på halvtid och jobbat halvtid, blev klar i juni, hade sedan semester och nu har jag börjat jobba heltid igen, det är jätteskönt att arbeta heltid!
Nu slipper jag den psykiska pressen jag kände nästan ständigt under dessa två år. När jag går hem från jobbet, är jag ledig, riktigt ledig! Nu känner jag fysisk trötthet, och det är en skön trötthet. Jag är nu lugnare och på bättre humör men jag är något av en klubbad säl efter middagen.
Jag ska väl snart vänja mig vid det fysiska tempot igen.

Något jag reflekterat över senaste tiden, är att sedan vi började med LCHF har matlagningen blivit så mycket enklare för mig. Förut krävdes det sjuttioelva olika ingredienser till allt jag skulle laga, det gjorde att jag handlade en massa onödig mat som var billig eller bra att ha i skafferiet. Dessutom öste jag då i mig socker, och socker är billigt och reas ofte ut i butiken, så det åkte också alltid i glass, smågodis eller dylikt i korgen.
Tänk vad pengar det kostade att köpa allt onödigt och finansiera mitt beroende! (socker)

Nu när jag lever LCHF krävs inte sjuttioelva ingredienser längre, för ju fler ingredienser desto fler kolhydrater blir det oftast i slutändan. Och om man som jag vill gå ner i vikt, vill man att kolhydraterna ska bli så få som möjligt. Jag har svävat ut lite väl mycket under semestern och nu striktat till mig igen, så nu är det superenkelt för mig!

När jag ska klura ut vad jag ska laga till exempel middag, tänker jag först på protein, ska vi äta kött, fisk fågel, skaldjur eller ägg?

Sen tänker jag på vad för fett som passar till proteinet, Kryddsmör, majonnäs/aioli, bearnaise, hollandaise, kokosfett, kokosmjölk/kokosgrädde, rapsolja och olivolja

Som ni kanske märker finns det inte mycket mejeriprodukter där förutom smör. Jag lever mestadels mejerifritt, då mjölksockret och mjölkproteinet (kasein) kan hämma viktnedgång. Mejeri höjer insulinet och vissa blir beroende av mejeri.
Det jag i alla fall märker är att jag blir mycket hungrigare av mejerier, äter större portioner och sockertrollet i huvudet vaknar! Men på helgen kan det slinka ner lite ost och grädde ibland. Annars ingår ju ost, grädde, cremé fraiche, smetana, ja de fetaste mejerierna i fett delen, anledningen till att smör är undantaget bland mejerierna är den höga fetthalten, det finns helt enkelt inte så mycket mjölksocker eller kasein i smör som i andra mejeriprodukter.

Grönsaker -ovanjordsgrönaker, använder de som innehåller väldigt få kolhydrater, helst under 5g per 100g. Ibland äter jag mycket grönsaker, ibland är det mer pynt på tallriken.

Men nu är det dags för recept!
Här kommer enkel matlagning.




Entrecote
salt och peppar
majonnäs
Sallad
tomat
lök
ev vinägrett

Jag stekte entrecoten på båda sidor och lät den sedan bli klar på svag värme i ugnen. Jag gör alltid egen majonnäs och i denna var smält smör och parmesan (var helg). Jag älskar vinägrett på sallad, och så enkelt att svänga ihop, olivolja vitvinsvinäger, salt och grovmalen svart peppar.



Omelett med räkor

Ägg
vatten
salt och peppar
smör att steka i
majonnäs
gräslök
räkor

knäck några ägg i en skål, tillsätt en skvätt vatten, salt och peppar, vispa ihop och stek till en omelett. blanda finhackad gräslök med majonnäs och bre på omeletten, lägg skalade räkor på.


 Omelett med makrill i tomat och dill.

Tips! tänk på att välja en makrill som inte innehåller socker, mitt råd är alltid läsa innehållsförteckningar.

Kram Linda

måndag 20 juli 2015

Ett jäkla tjat om parmesan!

Hejsan!

Jag har insett att jag använt parmesan som ingrediens väldigt mycket här i bloggen, så jag tänkte att ni skulle få lite variation.
Så nu tjatar jag lite till om parmesan, ha ha, eller egentligen är det grana padano-ost jag använt, som också är en typ av parmesanost. Min affär där jag bor säljer rätt ofta jättebitar av grand padano för 99 kr kilot. En sån bit räcker jättelänge, därför används det i min matlagning lite nu och då.

Och nu tillbaka till parmesan

Parmesanostar är rika på kvalitativt protein som mättar bra, innehåller mycket kalcium och fosfat. Det har hänt att läkare i Italien skrivit ut recept på parmesan till barn och gamla som behöver stärka sitt skelett. Jag tror många, inklusive min osttokiga farmor säkerligen hellre skulle tugga på en bit parmesan istället för tråkiga kalcipostabletter från apoteket!
På grund av den långa lagringen, bildas det många nyttiga aminosyror i parmesanostar, samt att parmesan har den femte smaken - umami.

Och för att fira mig och farmor idag på vår namnsdag, ger jag er två recept med grana padano!



Margaretas fyllda lövbiff

500g lövbiff
10 champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 ½ msk tomatpuré
en näve hackad persilja
2 dl riven grana padano
smör
salt och svartpeppar

Skär champinjoner och paprika i små bitar, skala vitlöksklyftorna och skiva dem tunt, stek champinjon, paprika och vitlök i smör, tillsätt salt och peppar. När det fräst en stund, tillsätt tomatpuré och persilja, rör om och ta av från plattan och låt svalna lite.
Ta fram en form, lägg en skiva lövbiff i botten på formen och ta ca två matskedar av champinjonröran och lägg på mitten av lövbiffen och rulla ihop, gör likadant med alla skivor och försök att tänka på att det ska bli ungefär lika mycket fyllning i alla rullar. Riv grana padano och strö över rullarna och grädda i ugn 200° i ca 30 min, eller till osten fått fin färg.


Parmesangratinerad aubergine med revbensspjäll

1 aubergine
1 gul lök
10 cocktailtomater
hackad persilja
1 dl riven grana padano
smör
salt och peppar
revbensspjäll

Lägg revbensspjäll i en form och salta och peppra grädda i ugn på ca 225°, det tar olika tid beroende på hur stor bit revbensspjäll du har, men ca 30-45 min, du kan skära mellan benen för att kontrollera om köttet är genomstekt.
När du ställt revbenen i ugnen, skär auberginen i skivor ca 1 cm tjocka, salta på båda sidor av skivorna och låt skivorna ligga och svettas en stund, stek sedan skivorna i smör så att de får lite färg. Lägg aubergineskivorna i botten på en form, fräs sedan löken och strö över auberginen, skiva tomaterna och hacka persiljan och lägg på aubergineskivorna, strö sedan riven grana padano-ost på och grädda tills det fått fin färg. Jag kunde få in denna form samtidigt med revbenen i ugnen (under revbenen) men om det inte går i er ugn går det det utmärkt att göra auberginerätten i stekpanna, men dela då auberginen i mindre bitar och fräs tillsammans med resten och strö ost över på slutet som får smälta lite innan servering.

Nu är det sluttjatat! I alla fall om parmesan, ha ha!

Kram Linda

fredag 17 juli 2015

På resande fot!

Hej!

Så här i semestertider är många på resande fot och ofta behövs någon slags matsäck på vägen, och kanske man måste ta hänsyn till alla viljor och allergier som medresenärerna har. Maten ska gärna vara god, kunna ätas kall, vara mättande, vara nyttig och innehålla minimalt med kolhydrater såklart.

Utbudet på vägkrogar och liknande är tyvärr sådär och i bästa fall hittar man en buffé eller kan beställa mat utan potatis, ris o.s.v., men de smyger in mjöl och socker i såser och kryddningar. Eftersom jag slutat med socker, eller försöker att inte äta socker, är jag nu mycket känslig för när något smakar sött, jag har varit med om att vinägrett varit söt på salladen, och att såser varit jättesöta. Om man köpt mat utan såser, röror eller dressingar, t.ex. någon slags sallad, har jag märkt att jag inte står mig speciellt länge och blir hungrig snart igen.

Så jag har kommit fram till att om det är möjligt, är det bäst att ha med sig egen matsäck på resa, då är det inget krångel och man vet att man får i sig nyttig mat och blir mätt!

Vad är då bra LCHF-mat på resa? Jo, jag tycker att äggrätter är fantastiska på resa, ägg är bland det nyttigaste man kan äta, går att äta kallt och mättar väldigt bra.

Vispa ägg med en skvätt vatten och stek pannkakor, gör sedan wraps och fyll dem med vad du vill, röror, majonnäs, räkor, kyckling, avokado, sallad o.s.v.

Äggmuffins, vispa en äggstanning antingen på bara ägg och vatten, eller ägg och vispgrädde. Fyll muffinsformar med vad du tycker är gott, t.ex. grillad kyckling och chili, bacon och persilja, skinka och västerbottenost, räkor och dill, mozzarella och tomat, ja man kan variera dessa i det oändliga. Barnen tycker det är lite kul med matmuffins också.

Man kan också göra en stor ugnsomelett/frittata, gör som med äggmuffinsen men slå allt i en långpanna eller form och grädda, skär sedan i munsbitar.

Kycklingklubbor med t.ex. currymajonnäs.

Jag har inte några lämpliga bilder på dessa rätter och ni har inte fått vettiga måttangivelser heller, men jag är övertygad att ni klarar detta ändå, samt mängden beror ju på hur många maten ska räcka till. Mer ägg åt folket helt enkelt!

Sist som vi behövde matsäck på bilresa var när vi skulle till LCHF-eventet i Säffle. Vi hade varit bortresta innan, så vi hade inte handlat hem så mycket då vi skulle resa igen, jag fick utgå från det jag hade hemma. Hittade köttfärs i frysen och blandade i majonnäsen (egengjord) som skulle blivit gammal, kryddor och vips så var Säfflebiffarna uppfunna. Biffarna gick jättebra att äta kalla, de förtärdes på en tråkig parkering intill ett litet köpcentrum i...... ja, det kan ha varit Skövde?

Inte så tjusiga biffar, men de blev väldigt goda.

Säfflebiffarna 

500g blandfärs
2 ägg
1 dl majonnäs
1½ dl riven Grana Padano, alt parmesan
1 tsk senap
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
Salt och grovmalen svartpeppar

Blanda alla ingredienser väl, jag tycker det går bäst med rena händer. Stek biffar i smör, ha inte för hög värme då de har ost i sig och kan fastna lite i pannan.
Man kan naturligtvis servera dessa med någon sås eller så, tomatsås kanske skulle passa.

Kram Linda



onsdag 15 juli 2015

Restetorsdag!


Varför inte göra som i Norge

I Sverige slänger vi 81 kilo mat per person och år, av dessa är 28 kilo mat ätbar. Myndigheterna säger att en barnfamilj kan tjäna mellan 3000kr och 6000kr genom att istället äta maten.

Detta är så onödigt! Varför slänger vi så mycket mat? Är det för att man inte kan eller orkar planera maten? Självklart finns det situationer där man måste slänga mat, men 28 kilo!!!

Fundera en stund på om du slänger mycket mat, kan du göra något åt det? Planera bättre, inte köpa "bra att ha mat" som inte går att frysa, osv, osv. Och varför inte införa restetorsdag! Perfekt innan storhandling på helgen. Du kan tjäna en slant på det, samtidigt som du tänker på miljön. Låter bra eller hur!

När jag tänker på det förstår jag att jag nog är lite manisk åt andra hållet, jag mår dåligt av att slänga mat, och blir stressad av att det står skvättar och öppnade förpackningar i kylen. Då bara måste jag laga något av dessa skvättar så att de går åt innan de blir dåliga, det blir nästan som en sport för mig att göra en måltid av rester.Känner mig mycket nöjd och lättad då jag lyckats ta till vara alla resterna, och blir irriterad om jag inte kan använda en rest eller om jag är tvungen att slänga något. Lite sjukt kanske, men sådan är jag, ha ha.


Jag tänkte föregå med gott exempel och fixa lunch av det jag hade hemma, som ni ser var det ganska tomt i kylen, verkligen dags att handla, men lyckades ändå använda tre ingredienser från kylen och med lite hjälp av frys, skafferi och balkong fixade jag en god omelett.



Restomelett

3 ägg
1 msk vatten
1 pkt fläsk
6 soltorkade tomater
Smör
timjan och oregano
svartpeppar
ca 2 msk parmesan (grana padano)
Gräslök
 
Skär stekfläsket i smala strimlor och skär soltorkade tomaterna i små bitar, stek fläsket och tomaterna i smör, tillsätt kryddor och riven parmesan. Knäck äggen i en skål, tillsätt vatten och vispa upp, slå i stekpanna med smör och stek en omelett. Lägg upp på tallrik och fyll den med fläskröran, klipp gräslök över, klart att förtäras!

Ni har säker inte lika tomma kylar, utmana er själva och experimentera, det kan bli en delikatess!

Kram Linda

måndag 13 juli 2015

Lagom lunch

Hejsan!

Då var första arbetsdagen efter semestern avklarad, och jag är såå trött! Jag kom ju inte i säng när jag skulle, har skaffat lite uppesittarvanor på semestern, så jag hade inte kunnat sova tidigt ändå. Men åh så roligt att återse alla på jobbet, och lite skönt att komma igång igen faktiskt, även om det skulle vara skönt att ha lite mer semester.
Startar dagen klockan fem på morgonen med te och ett par kokta ägg med salt, men var tydligen luddig i huvudet så glömde stegräknaren på bordet, grämde mig lite över det, jag brukar ju komma upp i så många steg på jobbet, ville ju att withingsappen ska tycka att jag är duktig och säga saker som "You are on the road to greatness". Ha ha!
Nåja, en ny dag imorgon, och ikväll krälar jag i säng tidigt!

Något jag tänkt mycket på senaste tiden är att jag verkligen bör försöka vänja min mage med mindre mat, vilket inte är det lättaste när man älskar mat och alltid kan äta! Men jag har förstått att mina hunger- och mättnadskänslor är helt ur spel, så igår började jag tänka på hur stor mängd mat jag tycker att jag får äta, så lägger jag upp det på tallriken och jag får inte ta om. Samtidigt har jag sett till att dricka mycket vatten, och ökat fettet, jag har varit lite dålig på att få i mig fett senaste tiden, och då blir man ju hungrigare.

Blev tacksam och glad att jag hittade några gamla matlådor i frysen, så jag hade något att äta till lunch idag. Det blev en smarrig köttfärslimpa med avokado och min kollega tyckte jag var lite konstig som fotade min mat ha ha!

Currylimpa

500g blandfärs eller nötfärs
2 ägg
1 dl majonnäs
ca 2 msk red currypaste (jag använde ICA:s, tog ungefär halva lilla burken)
ca 10 skivor lufttorkad skinka, så mycket så man kan täcka limpan

Blanda färsen med ägg, majonnäs och currypaste, forma en avlång limpa och klä limpan med den lufttorkade skinkan, försök att täcka in hela och peta in ändarna på skinkan lite under kanten på limpan. Grädda i ugn 200° i 20-30 min, servera med grönsaker eller mer majonnäs.

Kram och godnatt! Linda

lördag 11 juli 2015

Hejsan!

Nu är äntligen min matblogg här! Denna blogg kom till av att några i min bekantskapskrets efterfrågade LCHF-recept och inspiration till vad man kan laga, jag hoppas att jag kommer att kunna bidraga med detta, era åsikter är värdefulla och jag vill gärna att ni hjälper mig utvecklas i bloggandet.

LCHF (low carb high fat)

Ja, hur gör man då när man äter LCHF? Jag skulle kunna mala på i det oändliga här men tycker att andra förklarar det bättre än jag, så gå in på länken här, där finns information om vad LCHF innebär och hur man går till väga, jag kan också rekommendera er att läsa "Matrevolutionen" av Anderas Eenfeldt, det var mycket som föll på plats för mig när jag läst den boken. Självklart får ni också ställa frågor till mig, och jag ska göra mitt bästa för att hjälpa er.

Jag och min sambo började med LCHF för cirka ett och ett halvt år sedan, jag behövde gå ner i vikt och ta itu med mitt sockerberoende. Bara genom att ändra min kost har jag nu gått ner ca 15 kg, och har lika mycket kvar att gå ner. Jag har slutat med socker och sötning och jag får visserligen fortfarande kämpa mot sockertrollet men LCHF hjälper mig att hantera mitt sockerberoende. Ni kommer här få ta del av min fortsatta resa mot målvikt, mina recept, tankar och känslor på vägen mot bättre hälsa.

Varmt Välkomna!



Eftersom det är sommar (eller vi vill väl tro det i alla fall) tänkte jag bidra med lite grillrecept. Lite dåligt väder hindrar inte oss nordbor från att grilla! Tidigare i juni var jag och min sambo med på med på LCHF-eventet i Säffle, vi och cirka ett hundratal andra LCHF:are bodde en långhelg på Duse camping, på dagarna lyssnade vi på mycket intressanta föreläsningar och på kvällarna grillade vi alla tillsammans, jättetrevligt! Det var så roligt att tala mer med personer jag träffat förut och träffa nya bekantskaper. Många skratt och intressanta konversationer blev det och så åt vi förstås gott som ni ser på bilden ovan. En av dessa kvällar skickade en kvinna runt en stor skål med sallad som hon hittat på, hon kallade den för Floridasallad, jag blev helt såld och frågade genast efter receptet. Jag delar med mig av det receptet här nedan, passar jättebra till grillat och jättegod att äta bara som den är med.

Floridasallad

Räcker till många, beroende på om man äter den till något eller som den är.

1 normalstort blomkålshuvud
1 Isbergssallad
2 pkt bacon
1 röd lök eller en bit purjolök
Smör
1 tub majonnäs (eller 2-3 dl egen)
Grovmalen svartpeppar

Finhacka blomkålen och hacka salladen i mindre bitar, lägg allt i en stor skål. Skär eller klipp bacon i mindre bitar och stek i smör, låt det svalna lite och tillsätt sedan bacon och smör till skålen och blanda allt lite. häll i majonnäsen och svartpeppar, blanda igen, klart!
(ej nödvändigt att tillföra salt då bacon bidrar med salt i denna rätt)


Så här kan det se ut när jag grillar

Grillad marinerad kalkonfilé

2-4 pers, beroende på storlek på filéerna och vad man har till.

2 kalkonfiléer
1 dl rapsolja
1 tsk soja (utan gluten)
1 vitlöksklyfta
1 tsk tomatpuré
1 tsk vitvinsvinäger
Grovmalen svartpeppar

Skiva kalkonfiléerna i cirka 1 cm skivor och lägg i en påse, finhacka vitlöksklyftan och blanda samman med resten av ingredienserna, häll marinaden över kalkonskivorna och förslut påsen, ställ påsen i kylen över natten, det fungerar också att göra i ordning på morgonen och låta stå över dagen på grillningsdagen.
Grilla sedan skivorna, det går rätt snabbt, så håll lite extra koll så kalkonen inte blir torr. (Soyan tillför salt.)

Grillad blomkål med chili och flingsalt

Perfekt rätt när det är värmebölja, härligt salt, som kroppen behöver och går fort på grillen.
2 pers

1 litet blomkålshuvud
 ½ dl rapsoja eller olivolja
1 msk flingsalt
ca 1 tsk chiliflakes (beroende på vilken styrka som önskas)

Skär blomkålsbuketterna i tunna skivor och lägg i en skål, blanda ihop med resten av ingredienserna och häll över blomkålen, blanda försiktigt så att oljan fördelas över blomkålen. Grilla på grönaksbricka/grillnät (de trillar lätt genom nätet annars). OBS! Detta går utmärkt att göra i ugn med, lägg då blomkålsskivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda, blomkålen blir klar fort både på grill och i ugn, så även detta måste man passa noga.

Parmesangratinerade champinjonhattar 

2 pers

6 stora champinjoner
1 vitlöksklyfta
½ tsk timjan
1 msk tomatpuré
salt och peppar
Riven parmesan

Rensa ut skivorna och ta ur "fötterna" ur champinjonhattarna, hacka fötterna och lägg i en stekpanna och fräs i smör tillsammans med vitlök, timjan och tomatpuré. Fyll sedan hattarna med blandningen och toppa med riven parmesan. Grädda på grillen eller i ugnen.

Chilimajonnäs

Det är verkligen jättelätt att göra egen majonnäs och går jättefort, men man behöver dock lite redskap, en mixerstav och en mixerkanna eller liknande burk.


1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger (går att ersättas med pressad citron)
1-2 chilifrukter
Rapsolja   -OBS! ej kallpressad eller olivolja, då blir majonnäsen bitter.

Knäck ägget i en mixerkanna och tillsätt senap och vinäger, låt stå 5 min så att allt får ungefär samma temperatur, (se också till att rapsoljan har rumstemperatur). Rensa ur fröna från chilin, och dela den i mindre bitar. Mixa sedan ihop med stavmixern ägg, senap, vinäger och chili lite i mixerkannan, sedan medan du mixar häller du rapsoljan i en smal stråle i mixerkannan. Det är viktigt att du mixar hela tiden, efter en stund ser du att majonnäsen tjocknar, om majonnäsen blir rinnig, tillsätt mer olja, jag vet att det låter ologiskt men det fungerar, jag lovar! Klart!

Ikväll blir det grillning igen, trevlig helg!
Kram, Linda