söndag 31 januari 2016

Frukost

Hejsan!

En fråga som alltid dyker upp i alla LCHF-Facebookgrupper jag är med i är "Vad äter jag till frukost?". Sen finns det såklart olika varianter på den här frågan, men jag har förstått att det här med frukost är svårt för många.

Jag har funderat på varför just frukosten är svår att komma på. Jag tror det handlar om att vi har en bild av hur frukost ska se ut och har sett ut hela våra liv. Nu när vi äter hälsosamt bör vi skaffa oss en ny bild av frukost, man kan tänka på frukosten som du tänker över lunch och middag - alltså nyttig mat - fett och protein, ev. lite grönsaker med lågt kolhydratinnehåll till det också. Och varför inte äta middagsrester till frukost, det är perfekt att bara ha något att värma, då man oftast har lite bråttom på morgonen.

Just nu äter jag frukost för jag håller på att försöka få bukt med mina mättnadskänslor, ni kan läsa om leptinresistens här, det kan vara så att jag kanske lider av det. Jag vill börja dagen så nyttigt som möjligt så jag kokar 3 ägg som jag äter med Celtic salt. Till det dricker jag en kopp te med 1 msk kokosfett och citronskiva.

Men egentligen är jag inte inte hungrig på morgonen, så tidigare i min LCHF-resa har jag ätit någon slags 16:8-fasta och skippat frukost. Då drack jag bara te på morgonen. Det finns inget som säger att vi måste bryta fastan på morgonen förresten! Det är bättre att äta när man är hungrig och komma bort från matrutinerna, ofta äter man bara för att man alltid har ätit den här tiden, men är man verkligen hungrig?

Det är inte helt lätt att känna igen vad som är hunger och vad som är sug. Jag vet att jag verkligen behöver jobba med de här känslorna. Jag har varit en person som alltid kunnat äta och alltid har ätit också! Fastan har hjälpt mig mycket, jag förvånades över att jag inte var hungrig under fasta, och jag har förstått att jag inte behöver äta på många timmar, och det är helt ok. Det har resulterat i att jag nästan ser fram emot att fasta. Enda gången det det blev svårt var när jag dragit igång sockersuget över jul, då blir jag väldigt hungrig och då hoppade jag över min fastedag i veckan, tills suget klingat av.

De här frukostförslagen är mejerifria (förutom smör), jag försöker äta mejerifritt (trillar dit på ost ibland). Men om du äter mejerier kan du självklart inkludera dem i din frukost, och ni ska få tips på lite frukostgott jag gjorde tidigare.

Ostplättar är riktigt gott, se bara upp med att göra för stora plättar på plåten, då flyter de ihop, men de blir lika goda.

Mandelgröt, eller falsk mannagrynsgröt, en liberal frukost som jag gjort när jag vill lyxa till det extra, äter med kanel och grädde, riktigt mättande.

Bilder på mina ihopflutna ostplättar och mandelgröten hittar ni här

På helgen gillar jag att lyxa till äggen lite, men jag använder inte bär eller gör LCHF-bröd, då de triggar och hindrar mig från att gå ner i vikt. Så här kommer lite tips på vad man man äta och hur man kan variera sin äggfrukost.


Äggpannkakor med kanel

3 Ägg
½ tsk kanel
Smör

Knäck äggen i en skål, tillsätt kanel och vispa ihop. Smält smör i en panna och stek pannkakor av äggsmeten. För mig blir det två pannkakor, det är lätt att dubbla smeten om ni är fler som ska äta.


Jag är är dålig på att göra snygga omeletter, får fortsätta att träna.

Böckling med tomat och dillomelett
2 pers 

5 ägg
1 msk tomatpuré
2 msk hackad dill
salt
smör
2 böcklingar

Rensa böcklingarna och lägg upp filéerna på tallrikar. Vispa ihop ägg, tomatpuré och dill och stek en omelett och servera till böcklingen.

Kram Linda

söndag 24 januari 2016

Gulasch

Hejsan!

Jag har testat min Wonderbag som jag fick i julklapp. Först lagade jag en chiligryta, men tillsatte för mycket vätska, så det blev mer av en soppa, vätskan försvinner inte i Wonderbagen som det gör när man kokar på spisen. Nu var jag noga med vätskan, och det blev perfekt. Jag kokade ihop den på morgonen, ställde ner den i Wonderbagen och förslöt, sen fick den stå där några timmar.

Jag glömde faktiskt två ingredienser i min gulasch, men den blev jättegod så det gjorde inget, men om man vill kan man slänga ner ett par lagerblad och en skvätt rödvin, vi drack rödvinet till maten i stället. Jag hade ingen kummin heller, som egentligen ingår i en gulasch. Men jag tycker när jag läser om gulasch att det är en sån gryta man kan slänga ner lite vad man vill i, men det finns några gemensamma nämnare.

Jag vet förstås att de flesta inte har en Wonderbag, och det gör ingenting, det går utmärkt att koka gulasch på spisen. Men det tar en stund och skillnaden är att man måste hålla koll på den, tillföra vätska och så. Den här grytan passar oss som gillar när det är lite starkt och kryddigt. Gillar man inte när det är starkt, minska på chilin, eller ta bort den helt. Men gör gulasch när du är ledig och har tid, det är inget man har tålamod att vänta på efter jobbet, men blir en fin matlåda på måndag lunch.



Gulasch

1 kg högrev
smör
1 gul lök
3 paprikor, gärna olika färger
1 kålrabbi
4 vitlöksklyftor 
1 stor chili, el två små
2 dl köttbuljong 
1 dl vatten
1 burk krossade tomater 
1 msk tomatpuré 
2 msk paprikapulver 
1 tsk timjan 
1 tsk oregano 
1 tsk grovmalen svartpeppar 
1 msk soja, utan gluten.



Skär högreven i bitar och fräs bitarna i smör, använd en rymlig gryta, t.ex. i gjutjärn. Skär alla grönsaker och tillsätt dem i grytan, jag brukar krossa vitlöksklyftorna under kniven (de kokar sönder i grytan). Tillsätt kryddor, tomatpuré,  krossade tomater, soja och buljong. Koka ihop allt ordentligt och se till att vätskan är i nivå med maten i grytan. Om man har en Wonderbag ställer man ner grytan där och försluter, min stod i Wonderbagen ca 5 timmar. Annars behöver grytan koka 1-2 timmar, och man kan behöva tillsätta vatten ett par gånger under tiden. Om man vill kan man när man serverar klicka på en sked crème fraiche.

Kram Linda

tisdag 19 januari 2016

Gurksallad


Hejsan!

Jag vill tipsa om en enkel, bra och god sallad att ha till maten, enkelt är det också om man gjort majonnäsen innan eller har färdig. Den här salladen blev jättegod och blev ett perfekt tillbehör till fisk eller skaldjur, men kan passa till lite vad som tycker jag. Till det här receptet använde jag egen majonnäs gjord på smör, som blir klart godast tycker jag.

Sen kan man lätt smaksätta salladen så den passar till det du vill äta, t.ex. vitlök, rivet citronskal, persilja och andra örter, chili och kryddor.

Det trevliga med den här salladen är den känns fräsch samtidigt som den är mycket mättande, jag vet inte hur väl den håller sig i kylen för vi åt upp allt till middagen, men risken är den blir rinnig och vätskar sig om den får stå, så jag rekommenderar att äta den direkt. Gurka ligger lågt i kolhydrater, så den kan vi kalasa på!



Gurksallad

1 gurka
1 sats majonnäs, ca 3 dl.
1 dl hackad dill

Skölj och dela gurkan på längden, dela gurkstängerna ytterligare en gång och skär bort det mesta av fröna. Hacka gurkan i  mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt hackad dill och majonnäs och bland ihop, servera.

Kram Linda

lördag 9 januari 2016

Blomkålspizza


Hejsan!

Jag gjorde den här pizzan på nyårsdagen och tänkte att det kunde passa bra att lägga ut på Facebook då, och så tänkte alla andra bloggare och folk i LCHF-grupperna också. Det var pizzor överallt på nyårsdagen, och jag tänkte att då behöver de inte min pizza också, men kanske behöver ni den idag.

Den här botten blir inte brödlik eller "krispig", nja kanske lite i kanterna, men den blir jättegod och otroligt mättande. Jag personligen vill komma bort ifrån alla brödersättningar efter julen och vill äta så rent som möjligt, nu är det nystart! Så om man vill undvika mjölersättningar, kan denna pizza vara ett alternativ. Den här pizzan ser ut som en pizza brukar se ut, men smakar enligt mitt tycke bättre än en "vanlig".

Denna pizza har vi bjudit familj och vänner på, de tyckte den var jättegod och ingen förstod att det var blomkål i botten. Några av dem gör det här receptet nu. Du bestämmer vad du vill ha på pizzan, den kan bli striktare än den här och du bestämmer hur många kolhydrater du vill lägga på den. Vad gillar du att ha på din pizza? Om man vet att man att man kommer att vilja äta pizza en viss dag, kanske en sån där dag efter om ni förstår vad jag menar, kan man vara lite förutseende och göra botten dagen innan och lägga i kylen, så blir det inte så mycket jobb när man är lite seg. Jag var inte så förutseende.

Grundreceptet kommer ifrån Monique le Roux Forslunds bok LCHF på riktigt. Jag har ändrat receptet lite och gör en större pizza.




Blomkålspizza

Botten
2 dl riven blomkål
2 dl riven ost
2 ägg

Topp/fyllning
tomatpuré
1 tomat
1/2 purjolök
5 champinjoner
1 röd paprika
1 pkt bacon
Riven ost (vi tar mycket ost på våran pizza)
Oregano

Sätt på ugnen  på 225°, riv blomkål och ost (riv även ost att toppa pizzan med sen) och lägg i en skål, tillsätt ägg och blanda ihop, jag tycker det är lättast att gegga ihop med handen. Tag fram en plåt och lägg bakplåtspapper på, forma smeten till en stor kvadrat eller två rundlar, och grädda tills den ser gyllenbrun ut och ta bottnarna ur ugnen. Skär tomaten i skivor och skär grönsaker i lämpliga bitar, skär bacon. Bred tomatpuré på pizzabotten, fördela tomatskivor på och lägg på grönsaker och bacon, toppa med ost och stöt oregano över. Grädda i ugnen till den fått fin färg, dela en stor pizza i 4-6 bitar och servera.

Kram Linda