måndag 23 januari 2017

Stekt fläsk med löksås


Hejsan!

Jag vill be er om en sak som många missar i början när man går över till LCHF, läs innehållsförteckningar! Många stirrar sig blinda på kolhydratmängden/sockermängden och missar totalt tillsatserna som majsstärkelse, potatismjöl, druvsocker, aromämnen o.s.v. o.s.v. Du kanske vill äta dessa, men se då till att göra det medvetet. Jag har märkt att många har väldigt svårt att komma ifrån halvfabrikat, som till exempel färdigkryddade röror/såser och korv. Det kan vara lathet, okunskap eller att man helt enkelt inte bryr sig. Men som vanligt är det bra att man vet vad man stoppar i munnen. Många försvarar sina halvfabrikat med att de ligger lågt i kolhydratmängd, men det är inte kolhydraterna jag talar om nu, det är tillsatserna. Så jag ber er, titta nu endast på innehållet när ni går in på länkarna.

Exempelvis creme fraiche finns i ett antal olika smaker och märken, för inte så länge sen kollade jag upp Skånemejeriers creme fraiche cognac och kantarell efter att en medlem i en Facebookgrupp tipsat om den. Den här personen ville äta tillsatserna, och personen rekommenderade även oss andra att göra det. Den här personen menar förstås inget illa, men jag tycker att det är viktigt ändå att ge information till er som är mottagliga om tillsatserna, för det är inte svårt att leva tillsatsfritt, i alla fall mestadels. En annan vanlig creme fraiche är Arla creme fraiche paprika/chili.

Så kan vi gå över till vår älskade korv, ja, jag har förstått att många verkligen älskar korv och har jättesvårt att släppa taget. Jag själv har aldrig varit så korvtokig, så jag äter nästan inte korv, det enda jag kan sakna är korvstroganoff ibland, och det kan man göra på biff. Sist vi köpte korv var i Säffle förra året, då hittade vi en färsk korv utan tillsatser som vi grillade på campingen på kvällen. Här kan ni kolla in andra korvar, här har vi en med högre kötthalt - ICA extra fin falukorv med 71° kötthalt. Och en annan sorts korv Scan chorizo, sen en Råkorv.

E 250 Natriumnitrit - konserveringsmedel, biprodukt från framställningen av nitrat ur salpeter. Blandas med koksalt, kallat nitritsalt. Omdiskuterat ämne som visat cancereffekt i vissa djurförsök.

E 300 citronsyra/Askorbinsyra. Framställs syntetiskt men finns även naturligt, används som surhetsreglerande medel, antioxidationsmedel och mjölbehandlingsmedel. Vissa kan få allergiska reaktioner.

Modifierad majsstärkelse, precis som det låter är det stärkelse, men den är kemiskt framställd, tycker att den här sidan förklarade det på ett bra sätt.

Potatismjöl = stärkelse.

Socker och druvsocker talar för sig själva.

Fruktkärnmjöl = Stabiliseringsmedel.

Jag vet att jag uppfattas som extrem nu när det gäller tillsatserna, men min tanke är att visa att man kan göra bättre val här, jag kan aldrig säga vad du ska äta. Men jag kan ge tips och förslag på vad man kan välja istället. Försök att alltid välja naturella livsmedel och smaksätt själv, en bra regel är att försöka köpa mat som inte har en innehållsförteckning. Skulle du kunna välja en bit kött istället för korven?

De gamla husmansrätterna är underbara, de längtar man ofta efter och ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag dem. Och många av rätterna går helt utmärkt att äta när man lever LCHF, man tar helt enkelt bort kolhydraterna och äter det gottaste!

Lök innehåller visserligen lite kolhydrater (6,2 g per 100g), men ofta behöver man inte tillsätta mycket lök för att det ska bli mycket smak, därför har jag skrivit 1-3 lökar, du kan även välja att krydda med lite lökpulver och/eller vitlökspulver i såsen. Jag hade rätt mycket lök i såsen, för jag äter liberal lchf nu som gravid.



Stekt fläsk med löksås 

I bit färskt fläsk, (när det är färskt utan tillsatser, säljs det oftast i bit, inte alla butiker har det, men fråga efter det.)
Smör
Salt och grovmalen svartpeppar
1-3 gula lökar
3 dl vispgrädde

Skiva fläsket och krydda, stek i smör tills de får fin färg. Lägg över fläsket på en tallrik och stek hackad lök i samma stekpanna, tillsätt mer smör om det behövs. Stek tills löken är mjuk och börjar få färg, slå sedan på grädden och krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra till den tjocknar lite. Servera och njut!

Kram

söndag 8 januari 2017

Baconinlindad parmesankyckling med stuvad vitkål


Hejsan!

Jag har funderat kring några missförstånd som har en tendens att förfölja lchf:are i hälarna. De dyker upp i media, vi läser dem, vi får höra dem av familj och vänner, nya lchf:are kan uttrycka dem på grund av okunskap. De här föreställningarna kan vara rätt irriterande för oss att höra, men jag inser också att vi har en skyldighet att försöka upplysa andra. Så jag tänkte reda ut några av dem här, förhoppningsvis kan det hjälpa någon som oroar sig eller så känner någon igen sig.

Att man äter mer kött än andra

Nej, man tillsätter inte mer kött, man tar bort kolhydraterna och ersätter dem med fett. Det här är en väldigt vanlig föreställning, förmodligen för att köttbiten hamnar mer i fokus när det inte finns en stor hög med potatis brevid. Köttbiten har inte blivit större, men vi har hällt på en stor mängd fett, så därför klarar sig ofta lchf:are på mindre mängd mat längre. Vi vill inte heller överäta, eller få i oss onödigt mycket protein.

Det fins dock vissa undantag, när man börjar med LCHF kan det ofta bli att man äter för stor mängd mat, för man är fortfarande är fettskrämd, och lägger upp lika mycket mat som innan för att bli mätt, efter en period ökar man fettet och kroppen blir nöjd av mindre mängd mat, mättnadshormon kanske ökar, och många lchf:are äter inte lika många mål om dagen längre, jag själv åt två mål om dagen innan jag blev gravid.

När man kör fakir, alltså försöker äta så nära noll kolhydrater man kan, när någon bara äter kött och fett kan någon tro att man äter mer kött än andra. Men är det verkligen mer kött på tallriken? Är det inte bara så att det brukar ligga en hög med ris brevid? Ibland när man äter på buffé kan det vara så att det enda man kan äta där är kött och chark, så då kanske man kommer tillbaka till bordet med en tallrik full med bara kött för att bli mätt. Det enda jag har ökat när det gäller protein är antalet ägg. Jag ser till att äta ägg varje dag för att det är så supernyttigt.

Att vi får näringsbrist

Nej! Vi har vuxit upp med föreställningen att vi måste äta frukt för att det är så nyttigt och näringsrikt. Livsmedelsindustrin och Livsmedelsverket vill också att vi äter mycket frukt, men förutom nyttigheterna i frukt följer det med massor av fruktsocker, jag själv trodde stenhårt på det här. Det många inte vet om, eller inte tänker på är att samma nyttigheter finns i grönsakerna vi äter, men vi slipper då fruktsocker. En del har inte förstått att vi lchf:are äter grönsaker över huvud taget.

Det är faktiskt så att många grönsaker innehåller mer näringsämnen än frukten, och många lchf:are äter mer näringsrikt nu än vad de någonsin ätit förut, och får fantastiska värden. En del säger att de aldrig ätit så mycket grönsaker som nu i hela sitt liv. Och fast man kan trycka upp de här fina värdena under näsan på folk tror de ändå att vi har brister, har risk att få skörbjugg och kommer att dö av allt fett. Suck!

Även här finns ett undantag, när man äter LCHF samlar man inte på sig en massa vätska längre, med vätskan förlorar man även salter och mineraler. Så förutom att dricka mycket behöver vi tillföra salt (mineralrikt havssalt) och ofta magnesium, kanske även andra mineraler beroende på kropp och vad man äter. Men om man tänker på alla mediciner som många kan slänga efter att de börjat med lchf, så är det inte så illa att klara sig med en mineraltablett.

Att kroppen behöver kolhydrater - att hjärnan behöver kolhydrater

Fel och rätt! Men vi behöver inte tillsätta dem. De gram kolhydrater som hjärnan behöver tillverkar din kropp själv. Och även om vi äter strikt LCHF eller till och med fakir, så är det i princip omöjligt att komma ner till noll kolhydrater. Men det är en himla skillnad att äta något som har 78g kolhydrater per 100g (Ris), och att äta något som har 3,1g kolhydrater per 100g (Broccoli). Så inga problem för hjärnan att få de kolhydrater den behöver.






Baconinlindad parmesankyckling med stuvad vitkål 

4 Kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 dl riven parmesan
2 äggvitor
1 msk oregano
1/4-1/2 vitkålshuvud
Smör
3 dl Vispgrädde
Grovmalen svartpeppar

Stek kycklingfiléerna i smör bara så de får fin färg på båda sidor, lägg sedan över dem på en skärbräda. Skär vitkålen i bitar och stek i smör och ställ åt sidan. Blanda ihop äggvita, riven parmesan och oregano i en liten skål, skär ett snitt i den tjocka delen av kycklingfileen och skeda in lite Parmesanröra i skåran, vira två baconskivor runt filen, gör likadant med de andra filéerna. Ta fram en gratängform och häll den stekta vitkålen i formen, lägg de baconinlindadade kycklingfiléernapå kålen och slå vispgrädde över. Strö grovmalen svartpeppar över och grädda i ugnen på 200° ca 20 min. Mums! Smaklig måltid.

Kram

söndag 1 januari 2017

Kycklinggryta med saffran


Hejsan!

Jag är tacksam.

Jag vaknar upp på nyårsdagen och känner SMÄRTA, jag har ett förjäkligt sendrag i benet som inte släpper trots att jag tvingar ner foten i golvet. Till slut lossnar det, och det här är förstås en biverkan på min graviditet som jag har lärt mig leva med. Men jag är så tacksam att jag har en så bra graviditet, nu när det bara är drygt en månad kvar börjar jag verkligen känna mig gravid, jag är otymplig och ischiasnerven har vaknat så nu går jag stelt som en gravid också. Men jag ÄR gravid och vi ska få barn!

Senaste tiden och även tidigare har jag läst inlägg från personer som fått utstå gräl, och dumma oförskämda människors åsikter för att de äter LCHF, trots att man mår bättre än någonsin, fått fantastiska värden, går ner i vikt o.s.v., och har gjort ett jätteviktigt hälsoval ska man ändå stå till svars för det. När jag hör och läser om hur anhöriga och bekanta beter sig, kan jag inte undgå att tänka att de är den som tjafsar som har mest problem med sitt sockerberoende och/eller matmissbruk, och när t.ex. partnern slutar att droga, blir hen påmind om sitt eget missbruk och vill inte sluta, så hen försöker vända tillbaka partnern i träsket igen genom hot, tjafs och gräl. Väldigt själviskt och respektlöst, men tyvärr skiner det igenom att det är ett beroende det ofta handlar om.

Jag och min man är väldigt lyckligt lottade, våra familjer, vänner och arbetskamrater har hela tiden varit förstående, och inte ifrågasatt vårt hälsoval. Någon gång ibland märker man att någon tycker något, men de säger inget direkt till oss, och de får tycka i det tysta då.

Jag är och blir då väldigt tacksam att jag och och min man äter LCHF tillsammans, det var han som för ca tre år sen kom hem från läkaren och sa att han tänkte börja med LCHF, min man hade börjat få höga sockervärden och läkaren hade rekommenderat LCHF, min man visste inte då att jag också börjat fundera på LCHF. Sagt och gjort, vi läste på nätet, tog bort de största kolhydratkällorna, bokade in oss på föreläsning med kostdoktorn och Jonas Bergqvist. Nu väger min man 30 kg mindre, jag ca 15kg innan jag blev gravid. Och våra sockervärden är fina. Och vi har inga planer på att sluta.




Kycklinggryta med saffran 

Ca 1 kg kycklingfilé
1 burk kokosmjölk
1 näve hackad persilja
1 lime (skalet)
0,5 g saffran
Salt och peppar
Smör

Dela kyclingfiléerna i bitar och stek dem i smör, bara så att de får lite färg, lägg sedan över dem på en tallrik. Ställ av stekpannan och häll rivet limeskal och saffran däri, häll sedan tillbaka kycklingbitarna i pannan och sätt på plattan igen. Slå på kokosmjölk och rör om lite grann, låt puttra ihop en stund så kycklingen blir klar, hacka persilja och strö över, jag serverade med gurka. Mums!

Kram