torsdag 31 december 2015
Mitt sockerberoende och världens godaste glass!
Hejsan!
Ja, precis så är det, det känns som att vara något schizofren när sockermonstret vaknar. Ja, det är jag som dragit igång honom, med allt möjligt gott under december, jag kan absolut inte skylla på mitt beroende, jag måste helt enkelt lära mig stoppa i tid. Det började någonstans vid första advent, sockerberoendet, sockermonstret, Mr Hyde (eller vad vi nu vill kalla eländet för), tyckte att "Nu ska vi väl ha lite adventsmys och baka LCHF-pepparkaka och LCHF-glögg!". Rationella Linda, Superwoman, Dr Jekyll tyckte att "Ja, det låter mysigt och sen behöver det inte bli så igen förrän julafton.". Men sen händer något, sockermonstret bjuder in en hel orcharmé och de blir så stökiga och tråkiga att Superwoman går och lägger sig.
Hela december har varit fylld av LCHF-bakverk, mejerier, nötter, bär, alkohol (rödvin) och mörk choklad. Så nu blir det att börja om och göra rätt igen! Jag saknar Superwoman! Och nu blir det operation väcka fettförbränning och stänga av hunger och sug. Hur gör jag det då? Jo, jag nollar kolhydraterna så gott det går och äter kött och fett, alltså - kött, fisk, fågel, skaldjur och ägg, smör och kokosfett. Det tar cirka tre dagar så klingar suget av. Jag vill betona att det för mig under dessa dagar äts mycket mat, så jag är ordentligt mätt!
Jag tänkte inte på detta nu och fick för mig att ta en fastedag mitt i värsta sockerberoendet, haha! Det gick åt helsike, framåt kvällen satte jag i mig en halv burk jordnötssmör. Suck! Göra om och göra rätt...
Ja egentligen ska jag inte ha någon glass och jag skriver nu av mig i ren frustration. Den här glassen är min utrensning av "dumma" livsmedel, bär och mejerierna ska bort, så det här blir ett underbart gott resultat av "rester".
Jag tror jag har skrivit om den här glassen förut, ett jäkla tjat! Men den är verkligen fantastiskt god och beroendeframkallande. Jag brukar oftast göra den på endast hallon, vaniljpulver och grädde, nu blev det med blåbär och det blev också gott.
Världens godaste glass
2 pkt frysta hallon/blåbär (250g)
½ tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde
(2 Tomtebloss)
Häll de frysta bären i en matberedare, alternativt i en hög skål om du ska använda mixerstav. Låt bären tina 5 minuter. Häll i vaniljpulver och grädde och mixa till den blir slät, och servera direkt. Glassen går även att frysa om man fryser den direkt.
Gott nytt år på er!
Nyårskram Linda
lördag 26 december 2015
Floridasallad på rödkål och egen majonnäs.
Hejsan!
Nu är det dags att ni får ett recept igen. Nu efter julfirandet är jag trött på julmat och rester, men maten måste ätas upp, det går ju inte att slänga mat 😉 så man får bli påhittig och hitta på nya maträtter av resterna om det går. Man kan frysa in en del och ta med som matlåda till jobbet, sådär om en månad när det är skoj att äta kålrabbijanssonen igen.
Jag kan tänka mig att en del av er sitter med en bit rödkål i kylen, en del har också garderat sin fettkvot och gjort en rejäl sats majonnäs till julen. Såhär var det iallafall för oss och jag kom på att jag kunde göra en rödkålsvariant av Floridasallad, denna sallad vi fick smaka i somras när vi var på LCHF-event i Säffle. Jag älskar denna sallad och den blev jättegod på rödkål med.
Man kan använda köpt majonnäs, men man ska veta att den innehåller ofta socker och ett gäng tillsatser. Så jag rekommenderar att göra egen, det är så lätt (med stavmixer), nyttigare och godare.
Redskap: Stavmixer och mixerkanna.
Egen majonnäs
Rapsolja (2-3 dl) eller smält smör ca 250g
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
Om du gör majonnäs på smör, smält smöret och ställ av kastrullen så att smöret svalnar. Ta fram mixerkannan och knäck ett ägg i den, tillsätt vinäger och senap, låt ingredienserna stå ca fem minuter för att bli lite rumstempererade. Ta fram mixerstaven och mixa ihop äggblandningen lite, häll sedan oljan/smöret i svag stril medan du mixar hela tiden, när majonnäsen är tjock är den klar. Om den blir rinnig tillsätter man mer olja/smör. Majonnäs kan varieras i det oändliga, vitlök (aioli), örter, parmesan, tomatpuré o.s.v. OBS! Använd inte olivolja eller kallpressad rapsolja till majonnäs, de är för pikanta i smaken och majonnäsen smakar inte bra 😉.
Floridasallad på rödkål
1/2 litet rödkålshuvud eller klyfta av större.
1-2 pkt bacon (beroende på salladens storlek)
smör
ca 2dl majonnäs
(Man kan tillsätta lök om man vill, jag hade inte det denna gång.)
Skär baconet i bitar och stek den gyllenbrun i smör, ställ pannan åt sidan för att svalna. Finhacka rödkålen och häll kålen i en salladsskål, tillsätt baconet och majonnäsen och blanda ihop. Ställ i kylen en stund då smakerna kan gifta sig lite. Personligen tycker jag att Floridasallad är godast dagen efter 😉.
Kram
Nu är det dags att ni får ett recept igen. Nu efter julfirandet är jag trött på julmat och rester, men maten måste ätas upp, det går ju inte att slänga mat 😉 så man får bli påhittig och hitta på nya maträtter av resterna om det går. Man kan frysa in en del och ta med som matlåda till jobbet, sådär om en månad när det är skoj att äta kålrabbijanssonen igen.
Jag kan tänka mig att en del av er sitter med en bit rödkål i kylen, en del har också garderat sin fettkvot och gjort en rejäl sats majonnäs till julen. Såhär var det iallafall för oss och jag kom på att jag kunde göra en rödkålsvariant av Floridasallad, denna sallad vi fick smaka i somras när vi var på LCHF-event i Säffle. Jag älskar denna sallad och den blev jättegod på rödkål med.
Man kan använda köpt majonnäs, men man ska veta att den innehåller ofta socker och ett gäng tillsatser. Så jag rekommenderar att göra egen, det är så lätt (med stavmixer), nyttigare och godare.
Redskap: Stavmixer och mixerkanna.
Egen majonnäs
Rapsolja (2-3 dl) eller smält smör ca 250g
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
Om du gör majonnäs på smör, smält smöret och ställ av kastrullen så att smöret svalnar. Ta fram mixerkannan och knäck ett ägg i den, tillsätt vinäger och senap, låt ingredienserna stå ca fem minuter för att bli lite rumstempererade. Ta fram mixerstaven och mixa ihop äggblandningen lite, häll sedan oljan/smöret i svag stril medan du mixar hela tiden, när majonnäsen är tjock är den klar. Om den blir rinnig tillsätter man mer olja/smör. Majonnäs kan varieras i det oändliga, vitlök (aioli), örter, parmesan, tomatpuré o.s.v. OBS! Använd inte olivolja eller kallpressad rapsolja till majonnäs, de är för pikanta i smaken och majonnäsen smakar inte bra 😉.
Floridasallad på rödkål
1/2 litet rödkålshuvud eller klyfta av större.
1-2 pkt bacon (beroende på salladens storlek)
smör
ca 2dl majonnäs
(Man kan tillsätta lök om man vill, jag hade inte det denna gång.)
Skär baconet i bitar och stek den gyllenbrun i smör, ställ pannan åt sidan för att svalna. Finhacka rödkålen och häll kålen i en salladsskål, tillsätt baconet och majonnäsen och blanda ihop. Ställ i kylen en stund då smakerna kan gifta sig lite. Personligen tycker jag att Floridasallad är godast dagen efter 😉.
Kram
fredag 25 december 2015
Min Hälsa
Hejsan!
Den här gången får ni inget recept. Jag tänkte blotta mig lite för er, hur jag egentligen mår och varför det är så viktigt att jag fortsätter att följa mitt hälsoval. Och kanske kan det inspirera någon att utreda sig och kolla upp sina värden också.
Jag är så sabla TRÖTT, och har varit det länge. Jag tycker att tröttheten blivit värre med tiden, och jag känner att det nu börjar gå ut över vardag och mina nära och kära. Och jag har nu stått still i vikt väldigt länge trots strikt LCHF. Så i våras tog jag tag tag i detta och kollade upp mina värden. Först köpte jag ett hälsotest på Onelab och testade blodvärdena, sedan beställde jag ett salivtest på female balance för att kolla mina hormoner.
Mina blodvärden var fina och det fanns inget att anmärka på. I hormontestet fanns det obalanser, normala värden för östron, östradiol och östriol, men kvoten östriol/(östron+östradiol) var låg. Progesteronet var lågt. Testosteronet var högt. Kortisolet var normalt men för lågt för att vara optimalt. DHEA var normalt. Så här såg det ut i april.
Jag gick till vårdcentralen med mina värden, och ville att de skulle utreda varför jag är trött. Läkaren tittade på mina papper och verkade inte riktigt ta dem på allvar, men han beställde nya blodtester för att kolla i alla fall. När provsvaren kommit ringde han mig och frågade om jag hade menstruation. Ja, sa jag, läkaren sa att att han skulle rådfråga en kollega om mitt testosteronvärde och sen kontakta mig igen. (Jag hade mycket svårt att förstå vad den här läkaren sa). Läkaren ringde igen och sa att att allt var bra, och att värdena var bra, jag undrade förstås om mitt progesteronvärde och han svarade att det var inget problem.
Jag fick lite senare ett utlåtande av en annan läkare och han tyckte mina värden såg jättebra ut. Jag är dock mycket skeptisk, jag är ju fortfarande ofantligt trött och känner ju att något är i obalans. Jag känner också starkt att sjukvården struntar att kolla upp värden så länge man ligger inom den ramen de har satt som normalvärde. Så om man ligger nära lågt eller högt har ingen betydelse.
Jag behövde göra någonting mer, gå till någon som tar mig på allvar. Stå i höstas när jag fyllde år, önskade jag en kost- och näringskonsultation av Jonas Bergqvist på mf Gruppen. Jag träffade honom och berättade hela historien. Vi hade ett otroligt givande samtal och jag fick mycket bekräftelse i att jag ska fortsätta leva som jag gör, det kändes förstås väldigt bra. Men jag skulle tillföra en del kosttillskott och resistent stärkelse till min kost. Jonas bekräftade vad jag trott om läkarna, att de inte gör något om värden ligger inom en viss ram, han berättade att många som tar kosttillskott som t.ex. Omega 3, tar alldeles liten dos för att det ska göra verkan i kroppen. Han förklarade också att när man varit överviktig länge, kan kroppen få svårt att ta upp näring som den ska, man behöver därför tillföra extra mycket näring för att återskapa balansen.
Jonas la upp en handlingsplan till mig och jag beställde ett nytt test för att kolla mina värden. När han hörde att jag har psoriasis, och problem med vissa eksem rekommenderade han att jag ska ta ytterligare hand om min mage. Strikt LCHF är jättebra men ger tyvärr inte tillräckligt med nyttiga bakterier till magen. Så jag behöver resistent stärkelse, varje kväll dricker jag två matskedar potatismjöl utrört i ett glas vatten. Magen är vår andra hjärna och om magen mår bra, mår resten av oss också bra. Potatismjölet gör mig väldigt gasig i magen, och jag hoppas att det ska bli bättre, annars kanske jag kan få i mig resistenta stärkelsen på något annat sätt.
Jag ska fortsätta att koka egen buljong och fasta en dag i veckan med buljong, jag kunde gärna också dricka min buljong som ett komplement till min vanliga kost. Jag ska äta strikt LCHF och tillföra nyttigt fett som kokosfett. Jag ska äta tre mål om dagen för att få kontroll på mina rubbade mättnadskänslor (inte märkt någon förändring än). Jag behöver mineraler så varje morgon dricker jag en tesked salt av bra kvalitet utrört i ett glas vatten med lite pressad citron, jag blandar också i glutamat för magen. Jag har utökat mina kosttillskott med magnesium, probiotika och järn, och ökat dosen D-vitamin och Omega 3. Jonas rekommenderade också två promenader i veckan i naturen på 45 min (får bli lite bättre på dessa). Mina blodvärden var i det stora hela bra, det enda man såg var att järn och B12 låg i underkant, järntillskott tar jag nu, och jag får tänka på att äta kött av bra kvalitet och gröna grönsaker som t.ex. spenat.
Nu har jag pysslat med detta i några månader och sakta men säkert har jag blivit piggare! Helt fantastiskt! Det här är det bästa jag kunde ha gjort, bara att ha blivit av med luddet/hjärndimman i huvudet är helt underbart! 😃 Jag tror att det är alla bäckar små som bidragit, men järnet är en stark kandidat. Sen vet jag att det är mycket psykiskt som gör mig trött med, och det är något som jag ska ta itu med nu när jag orkar det!
Jag hoppas att ni alla hade underbara jular och fick fina julklappar. Visst känns det som vi börjar om nu!? Nyårsafton har inte varit, men det är ju bara ett datum! Här sitter jag med mina fina julklappar, jag fick allt jag önskat mig av min älskling ❤.
I min famn har jag böckerna Beroendehjärnan av Martina Johansson, Addicted av Camilla Näslund, och boken Leva av Mats Billmark och Susan Billmark. En kurs i mindfulness hos mindfulnessgruppen. En Wonderbag. Allt en stressad sockerberoende Linda behöver! 😃
Något underbart är också att nu när jag fick en Wonderbag får en behövande familj i Sydafrika en Wonderbag också.
Bamsekram
söndag 6 december 2015
En sån där vadheterdet Salsiccia
Hejsan!
Jag vill verkligen inte införa reklam i min blogg, men hittar jag något som är bra vill jag gärna tipsa er som läser. Jag är ingen korv-människa, så det är inga problem att avstå korv, då korv innehåller hur mycket dumt som helst och dessutom är superprocessad. Det är alltid hälsosammare att äta en hel bit kött, fisk, skaldjur och ägg. Men ibland kan man hitta finkorv med få och naturliga ingredienser, då passar jag på! Bra att ha på lut i frysen. Här kan ni se i länkarna vad några vanliga korvar innehåller.
https://www.mathem.se/varor/varm--o-wienerkorv/varmkorv-med-skinn-900g-lithells
http://www.scan.se/produkter/6072/prinskorv-med-tunt-skinn/
http://www.scan.se/produkter/6200/falukorv/
https://www.mathem.se/varor/grillkorv/hot-dog-10-p-500g-scan
Det finns bättre alternativ i affären, men ett tips är att inte bara på kolhydratmängden, utan också på de tillsatser som finns, personligen skyr jag druvsocker och annan sötning som pesten, och jag klarar mig då från de andra obehagliga tillsatserna med. Potatismjöl, aromämnen, nitrit, soja, färgämnen m.m., klarar jag mig utan. Man kan också hitta bra korv på saluhallar, eller göra den själv om man är ambitiös 😅. Här är ett recept jag har tänkt prova någon gång, jag längtar efter korvstroganoff!
Grissalsiccia med tomat- och lökröra och stekt vitkål
Någon bra korv
Smör
2 msk tomatpuré
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Salt
Skvätt vatten, ca 1/2 dl
Vitkål
Hacka löken och skär vitlöken i tunna skivor, stek dem i smör och tillsätt tomatpuré och vatten, krydda och låt puttra ihop. Jag ville att konsistensen skulle bli lite som ketchup, blir det för fast tillsätt mer vatten.
Stek korv och vitkål i smör och krydda. Servera.
Jag kan tänka mig att det även är jättegott med blomkålsmos eller broccolimos till detta.
Kram Linda
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)