måndag 24 augusti 2015

Helstekt anka med Philadelphiasås


Hejsan!

Tanken var att jag skulle fortsätta med det asiatiska temat under helgen, men det blev mer tema anka! Middagen blev mycket sen på lördagen då ankan behövde vara i ugnen i ca två timmar. En affär där vi bor säljer ofta fryst anka till bra pris, och det är ju så gott! Och nu vi har vi ätit ankrester sedan dess, mest strimlad i pytt tillsammans med massa vitkål.

Ankan kräver dock lite planering, den ska tinas upp, och sen stekas i ugn länge, hur lång tid det tar är beroende på hur mycket den väger. Så det är perfekt att göra hel anka när man har ledig dag, det finns massor av recept på nätet, men jag struntar förstås i att fylla ankan med massa äpplen och apelsin och sådant. Salt och peppar 175°!

Lite sås eller så! Jag försöker leva mejerifritt, men lyxar till det på helgen ibland. Till ankan tyckte jag det passade bra med en krämig gräddsås. Men hur reder man en sås utan mjöl? Det är enkelt! Om man t.ex. gör en sås på endast grädde eller crème fraiche, låter man den puttra en stund tills den tjocknar av sig själv, den blir förstås inte lika tjock som en redd sås men det gör inget. Man kan också riva i en god ost, så blir den tjock och god. Man kan reda med färskost som t.ex. Philadelphiaost, man vispar i färskosten i t.ex. grädden under värme, och den tjocknar fint.

Men annars äter vi mest majonnäsbaserade såser, sky och kokosmjölk till vardags, eller hemska tanke- ingen sås alls! Ha ha!

Det mörkgröna på tallriken är alger, en nyhet i affärshyllan som jag var tvungen att prova. Det är torkade havsalger som man slår kokande vatten över, väntar fem minuter, sen kan de ätas. Jag blev inte så imponerad, den har rätt trist smak och behöver något kryddstarkt för att bli intressant. Dyra var de med, så jag kommer nog inte köpa dem igen eller så ofta, tror de är roligare färska.


Helstekt anka med philadelphiasås

1 färsk eller fryst anka
salt & peppar

Sås
3 dl vispgrädde
1 ask (200g) philadelphiaost
ca 5cm bit färsk ingefära, riven
2 tsk soja (glutenfri)
svartpeppar

Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra ankan runt om, lägg ankan med bröstsidan nedåt i en ugnsform och ställ in ugnen, räkna att det tar ca en timma per kilo anka. När ankan fått färg på ena sidan, vänd ankan så att den får bröstsidan upp. När den är klar kan du skära loss bröstfiléerna, klubborna, vingarna osv.

Philadelphiasåsen

Koka upp grädden i en kastrull, tillsätt philadelphiaosten och vispa in den i grädden. Tillsätt ingefära och kryddor och låt såsen sjuda en stund. Klart!

Till detta hade vi stekta grönsaker och alger.

Kram Linda

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter smaskens! Smidigt när rätten på helgen genererar mat till veckan efter:)
Kram Ale