fredag 30 december 2016

Stekt entrecote med kantarellsås och fräst grönkål. Gott nytt hälsosamt år!

Hejsan! 

Ibland, nej förresten - ganska ofta är det enklaste det godaste, det är något jag verkligen lärt mig sedan vi började äta LCHF. Man uppskattar rena smaker mycket mer, och många livsmedel smakar både mer och annorlunda mot förut. Nu efter julen känns det bra att laga egen mat igen, vi spenderade julen på Tällbergsgården i Dalarna och har fått fantastisk mat där, men det är svårt att veta exakt vad allt innehåller, så nu är det skönt att veta vad man stoppar i sig igen.

Nu går vi mot nytt år och jag tänkte ge tips på en god och enkel varmrätt, bara för att det är lite festligt behöver det inte bli komplicerat. På nyårsafton vill många lyxa till det lite, och i den här rätten är det är det trattkantareller som är stjärnan. Just det här var torkade trattkantareller från Hälsingeskogarna, och självklart kan du använda torkade/frysta/konserverade eller färska gula kantareller, eller någon annan god svamp.Stekt entrecote med kantarellsås och fräst grönkål

Entrecote i skivor
Smör
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 dl torkade trattkantareller, eller valfri mängd annan svamp
1 msk glutenfri soja
Grovmalen svartpeppar
1 tsk timjan
(ev färskost)

Ca 1 kg grönkål
Ca 50g smör
Salt

Stek entrecoteskivorna i smör så att de får fin färg, lägg sedan över skivorna på en tallrik. Häll sedan grädde i stekpannan, tillsätt svamp och kryddorna, låt puttra ihop och lägg i entrecoteskivorna så att de får puttra med i såsen ca 10 min. Om du vill att såsen ska bli lite tjockare kan du tillsätta en ask naturell färskost och vispa in.

Rensa grönkålen, skär av bladen från stjälkarna (stjälkarna är träiga och tråkiga), fräs sedan grönkålen i smör tills de börjar få färg och verkar frasiga. På det här sättet blir grönkålen nästan som grönkålschips. Mums!

Gott nytt år alla!
Kram

Inga kommentarer: