söndag 29 november 2015

LCHF-glögg


Hejsan!

Eftersom köpt glögg innehåller massor utav socker gör vi varje år egen glögg, den blir förstås inte lika söt och kräver lite förberedelser. Den egna glöggen kan varieras i det oändliga med fördelen att man själv bestämmer hur många kolhydrater den ska innehålla. Blossa vinglögg innehåller hela 190g socker per liter, huga!

Jag har inte räknat ut var kolhydrat innehållet blev på denna glögg, tror att det blev en del eftersom vi spetsade med en skvätt mörk rom i. Vinet vi valt är rött och heter Que Pasa? Och sockerhalten ligger på 3%, vi har märkt att många chilenska viner ligger lågt i sockerhalt, mycket bra! Ni väljer förstås ert favoritvin som ni vill ha. Nu är det ju så enkelt att hålla reda på sockermängden också när Systembolaget är vänliga och skriver ut det på sina skyltar i butiken, tack Systembolaget!

Om och vad man vill spetsa glöggen med är efter tycke och smak - vodka, konjak, rom, whisky o.s.v. Förra året spetsade vi med portvin, det blev jättegott, men sött! Ja kanske inte lika sött som den man köper men lite för sött för oss. Den söta smaken får man från bär. Glöggen blir mycket mustig i smaken och får en väldigt vacker vinröd/lila färg, synd att jag inte har glasmuggar, så att ni kunde se färgen bättre!


LCHF-glögg

4 dl rött eller vitt vin
250g hallon och blåbär
1 påse glöggkryddor
Mer vin - beroende på hur många ni är som ska dricka, vi tog ca 4 dl vin till.
Skvätt mörk rom

Koka ihop dessa och låt puttra ca 15min, ställ att svalna och låt det dra några timmar. Det är därför bra att koka ihop detta på morgonen om man vill ha glögg på eftermiddagen/kvällen. Sila av glöggvätskan i en finmaskig sil och häll över i en kastrull, tillsätt vin och eventuell sprit och värm, servera och njut!


Kram

Inga kommentarer: