fredag 31 juli 2015

LCHF är enkelt


Hejsan!

Jag vill böja med att säga att denna blogg läses av både människor som inte äter LCHF, är nyfikna och vill veta mer, och erfarna LCHF-are. Därför förklarar jag lite mer ingående vissa saker som för andra är självklart.

Ställ gärna frågor om ni funderar på något, eller vill veta mer! det är bara roligt om ni hör av er. 

Ni har inte sett mig på ett tag, jag har under två år studerat på halvtid och jobbat halvtid, blev klar i juni, hade sedan semester och nu har jag börjat jobba heltid igen, det är jätteskönt att arbeta heltid!
Nu slipper jag den psykiska pressen jag kände nästan ständigt under dessa två år. När jag går hem från jobbet, är jag ledig, riktigt ledig! Nu känner jag fysisk trötthet, och det är en skön trötthet. Jag är nu lugnare och på bättre humör men jag är något av en klubbad säl efter middagen.
Jag ska väl snart vänja mig vid det fysiska tempot igen.

Något jag reflekterat över senaste tiden, är att sedan vi började med LCHF har matlagningen blivit så mycket enklare för mig. Förut krävdes det sjuttioelva olika ingredienser till allt jag skulle laga, det gjorde att jag handlade en massa onödig mat som var billig eller bra att ha i skafferiet. Dessutom öste jag då i mig socker, och socker är billigt och reas ofte ut i butiken, så det åkte också alltid i glass, smågodis eller dylikt i korgen.
Tänk vad pengar det kostade att köpa allt onödigt och finansiera mitt beroende! (socker)

Nu när jag lever LCHF krävs inte sjuttioelva ingredienser längre, för ju fler ingredienser desto fler kolhydrater blir det oftast i slutändan. Och om man som jag vill gå ner i vikt, vill man att kolhydraterna ska bli så få som möjligt. Jag har svävat ut lite väl mycket under semestern och nu striktat till mig igen, så nu är det superenkelt för mig!

När jag ska klura ut vad jag ska laga till exempel middag, tänker jag först på protein, ska vi äta kött, fisk fågel, skaldjur eller ägg?

Sen tänker jag på vad för fett som passar till proteinet, Kryddsmör, majonnäs/aioli, bearnaise, hollandaise, kokosfett, kokosmjölk/kokosgrädde, rapsolja och olivolja

Som ni kanske märker finns det inte mycket mejeriprodukter där förutom smör. Jag lever mestadels mejerifritt, då mjölksockret och mjölkproteinet (kasein) kan hämma viktnedgång. Mejeri höjer insulinet och vissa blir beroende av mejeri.
Det jag i alla fall märker är att jag blir mycket hungrigare av mejerier, äter större portioner och sockertrollet i huvudet vaknar! Men på helgen kan det slinka ner lite ost och grädde ibland. Annars ingår ju ost, grädde, cremé fraiche, smetana, ja de fetaste mejerierna i fett delen, anledningen till att smör är undantaget bland mejerierna är den höga fetthalten, det finns helt enkelt inte så mycket mjölksocker eller kasein i smör som i andra mejeriprodukter.

Grönsaker -ovanjordsgrönaker, använder de som innehåller väldigt få kolhydrater, helst under 5g per 100g. Ibland äter jag mycket grönsaker, ibland är det mer pynt på tallriken.

Men nu är det dags för recept!
Här kommer enkel matlagning.
Entrecote
salt och peppar
majonnäs
Sallad
tomat
lök
ev vinägrett

Jag stekte entrecoten på båda sidor och lät den sedan bli klar på svag värme i ugnen. Jag gör alltid egen majonnäs och i denna var smält smör och parmesan (var helg). Jag älskar vinägrett på sallad, och så enkelt att svänga ihop, olivolja vitvinsvinäger, salt och grovmalen svart peppar.Omelett med räkor

Ägg
vatten
salt och peppar
smör att steka i
majonnäs
gräslök
räkor

knäck några ägg i en skål, tillsätt en skvätt vatten, salt och peppar, vispa ihop och stek till en omelett. blanda finhackad gräslök med majonnäs och bre på omeletten, lägg skalade räkor på.


 Omelett med makrill i tomat och dill.

Tips! tänk på att välja en makrill som inte innehåller socker, mitt råd är alltid läsa innehållsförteckningar.

Kram Linda

1 kommentar:

Anonym sa...

En kommentar.