söndag 8 januari 2017

Baconinlindad parmesankyckling med stuvad vitkål


Hejsan!

Jag har funderat kring några missförstånd som har en tendens att förfölja lchf:are i hälarna. De dyker upp i media, vi läser dem, vi får höra dem av familj och vänner, nya lchf:are kan uttrycka dem på grund av okunskap. De här föreställningarna kan vara rätt irriterande för oss att höra, men jag inser också att vi har en skyldighet att försöka upplysa andra. Så jag tänkte reda ut några av dem här, förhoppningsvis kan det hjälpa någon som oroar sig eller så känner någon igen sig.

Att man äter mer kött än andra

Nej, man tillsätter inte mer kött, man tar bort kolhydraterna och ersätter dem med fett. Det här är en väldigt vanlig föreställning, förmodligen för att köttbiten hamnar mer i fokus när det inte finns en stor hög med potatis brevid. Köttbiten har inte blivit större, men vi har hällt på en stor mängd fett, så därför klarar sig ofta lchf:are på mindre mängd mat längre. Vi vill inte heller överäta, eller få i oss onödigt mycket protein.

Det fins dock vissa undantag, när man börjar med LCHF kan det ofta bli att man äter för stor mängd mat, för man är fortfarande är fettskrämd, och lägger upp lika mycket mat som innan för att bli mätt, efter en period ökar man fettet och kroppen blir nöjd av mindre mängd mat, mättnadshormon kanske ökar, och många lchf:are äter inte lika många mål om dagen längre, jag själv åt två mål om dagen innan jag blev gravid.

När man kör fakir, alltså försöker äta så nära noll kolhydrater man kan, när någon bara äter kött och fett kan någon tro att man äter mer kött än andra. Men är det verkligen mer kött på tallriken? Är det inte bara så att det brukar ligga en hög med ris brevid? Ibland när man äter på buffé kan det vara så att det enda man kan äta där är kött och chark, så då kanske man kommer tillbaka till bordet med en tallrik full med bara kött för att bli mätt. Det enda jag har ökat när det gäller protein är antalet ägg. Jag ser till att äta ägg varje dag för att det är så supernyttigt.

Att vi får näringsbrist

Nej! Vi har vuxit upp med föreställningen att vi måste äta frukt för att det är så nyttigt och näringsrikt. Livsmedelsindustrin och Livsmedelsverket vill också att vi äter mycket frukt, men förutom nyttigheterna i frukt följer det med massor av fruktsocker, jag själv trodde stenhårt på det här. Det många inte vet om, eller inte tänker på är att samma nyttigheter finns i grönsakerna vi äter, men vi slipper då fruktsocker. En del har inte förstått att vi lchf:are äter grönsaker över huvud taget.

Det är faktiskt så att många grönsaker innehåller mer näringsämnen än frukten, och många lchf:are äter mer näringsrikt nu än vad de någonsin ätit förut, och får fantastiska värden. En del säger att de aldrig ätit så mycket grönsaker som nu i hela sitt liv. Och fast man kan trycka upp de här fina värdena under näsan på folk tror de ändå att vi har brister, har risk att få skörbjugg och kommer att dö av allt fett. Suck!

Även här finns ett undantag, när man äter LCHF samlar man inte på sig en massa vätska längre, med vätskan förlorar man även salter och mineraler. Så förutom att dricka mycket behöver vi tillföra salt (mineralrikt havssalt) och ofta magnesium, kanske även andra mineraler beroende på kropp och vad man äter. Men om man tänker på alla mediciner som många kan slänga efter att de börjat med lchf, så är det inte så illa att klara sig med en mineraltablett.

Att kroppen behöver kolhydrater - att hjärnan behöver kolhydrater

Fel och rätt! Men vi behöver inte tillsätta dem. De gram kolhydrater som hjärnan behöver tillverkar din kropp själv. Och även om vi äter strikt LCHF eller till och med fakir, så är det i princip omöjligt att komma ner till noll kolhydrater. Men det är en himla skillnad att äta något som har 78g kolhydrater per 100g (Ris), och att äta något som har 3,1g kolhydrater per 100g (Broccoli). Så inga problem för hjärnan att få de kolhydrater den behöver.






Baconinlindad parmesankyckling med stuvad vitkål 

4 Kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 dl riven parmesan
2 äggvitor
1 msk oregano
1/4-1/2 vitkålshuvud
Smör
3 dl Vispgrädde
Grovmalen svartpeppar

Stek kycklingfiléerna i smör bara så de får fin färg på båda sidor, lägg sedan över dem på en skärbräda. Skär vitkålen i bitar och stek i smör och ställ åt sidan. Blanda ihop äggvita, riven parmesan och oregano i en liten skål, skär ett snitt i den tjocka delen av kycklingfileen och skeda in lite Parmesanröra i skåran, vira två baconskivor runt filen, gör likadant med de andra filéerna. Ta fram en gratängform och häll den stekta vitkålen i formen, lägg de baconinlindadade kycklingfiléernapå kålen och slå vispgrädde över. Strö grovmalen svartpeppar över och grädda i ugnen på 200° ca 20 min. Mums! Smaklig måltid.

Kram

Inga kommentarer: