onsdag 20 april 2016

Högrev i skysås

Hejsan!

Som några av er förstått älskar jag enkel matlagning, framförallt till vardags när man gjort av med det mesta av energin på jobbet. Jag var sugen på kött och stod och fnulade i köttavdelningen i affären, jag hade tänkt mig några slags skivor eller någon bit kött jag kunde skära skivor av, de hade fin högrev som var prisvärd så det fick det bli.

Högrev förknippar man ofta med grytor som får puttra länge då köttet har ett rykte om sig som tufft och segt, men också smakrikt och billigt. Inget ont om långkok men jag hade tänkt mig en biffskiva eller så. Men jag förstod att högreven kunde bli torr, seg och tråkig om jag bara stekte på den, så en fantastisk skysås fick rycka in, och lite tid i ugnen.

Skysås är verkligen en fantastisk sås! En skysås kan ta mat till oanade smaksensationer och är svår att misslyckas med. Jag tycker att skysåsen är lite orättvist utstött, överallt ska det vara tjocka, krämiga och gräddiga såser, men skysåsen är liksom föregångaren till såserna och det är dags att föra in skysåsen i rampljuset igen!

Det slog mig att mamma gjorde ofta gjorde skysås när hon lagade mat, det var ju ett sätt att ta till vara smakerna som sitter kvar i pannan. Hon använde sig utav vatten eller mjölk, jag föredrar vatten då mjölk är för sött, samt om man vill undvika mejeri. Som barn fick man upp skysåsen med hjälp av mosad potatis, som vuxen sörplar man, haha!

Högrev i skysås 

En hel bit högrev
50g smör 
2 dl koncentrerad buljong, eller en tärning köpt buljong av bra kvalitet.
ca 2 dricksglas vatten
1 msk torkad grönpeppar
1 msk glutenfri soja
grovmalen svartpeppar 

Sätt på ugnen på 200°. Skiva högreven i skivor, stek skivorna i smör bara så de får färg på båda sidor, lägg över skivorna på ett fat. Slå i koncentrerad buljong, soja, svartpeppar, stöt till grönpepparn i en mortel och slå i pannan, tillsätt till köttet och slå på vattnet. Låt puttra ihop lite och ställ in i ugnen och sänk till 150°. Grädda i ugn 30-45 min. Ta en dusch, bläddra i en tidning, haha. Klart!

Kram

Inga kommentarer: