söndag 10 juli 2016

Vår helg i Säffle och tomat- och lökröra

Hejsan!

Förra helgen for vi till LCHF-event i Säffle, det var en jättetrevlig helg och många intressanta föreläsningar såg vi. Stort tack till arrangörerna som ordnat allt och tog hand om alla oss LCHF:are.

I år bodde vi hemma hos min vän Kicki, hennes sambo Susanne och deras döttrar i Åmål. Med oss bodde även Eva från Göteborg som också var med på eventet. Jättekul att lära känna er alla, och tack för en supertrevlig helg som gick alldeles för fort!Föreläsningarna var fantastiskt bra som vanligt, vissa bättre än andra men här tänker jag bara prata om det som var bra. Jonas Bergqvist talade bland annat om fastans många fördelar, några kan ni se på bilden ovan. Fredrik Söderlund berättade om hur han hjälpt andra att få tillbaka sin hälsa genom LCHF-kost. Agneta Shnittger berättade att man ser skadorna av insulinresistens, bland annat på vener och nerver, långt innan personen får diagnosen diabetes. Ann Fernholm upplyser oss om hur mycket socker barn äter, och hur föräldrar kan göra för att förhindra att det blir för mycket sött, vad barnmaten i affären innehåller och hur bra det är att göra egen näringsrikare barnmat istället, som barnen också tycker är roligare att äta. Kostdoktorn behöver jag förmodligen inte presentera.

Några som stack ut var Johan Falk och Lindha Wikström, de blottade sina känslor på olika sätt och berörde oss mycket. Att det inte alltid är så lätt att hålla eller gå ner i vikt med LCHF, och att man även kan äta sig upp i vikt med LCHF. De här föreläsningarna pratade vi mycket om efteråt.

Johan Falk har gjort en fantastisk viktresa, men har nu insett att han var beroende av mat, och åt alldeles för mycket mat, och gått upp en del i vikt igen. Han började räkna och väga maten för att få kontroll på sitt ätande. Han har startat en blogg lagomlchf, där han förklarar hur han gör och räknar. Vi och förmodligen många andra kände verkligen igen oss i att vi äter för mycket mat och gör stora portioner. Johan talade även om bristen på mättnadskänslan (leptin). Jag känner verkligen igen mig när han beskriver hur han får ett stort sug på kvällen trotts en jättestor middag innan. Jag tror att vi är många som känner igen det kvällssuget.

Jag vill egentligen inte räkna och väga mat, men tänker att det kanske skulle vara bra en period, ett par månader eller så, för att förstå hur jag äter. Så nu börjar vi räkna ut vad vi egentligen stoppar i oss.

Lindha Wikström har också gjort en fantastisk viktresa och halverat sin vikt. När en nära familjemedlem dog började hon gå upp i vikt. Lindha hade inte ändrat något i sin kost, utan gick upp i vikt av sorgen. När vi har det svårt psykiskt prioriterar inte kroppen viktnedgång. Och jag kände att en av anledningarna att jag stått still i vikt så länge beror stress och oro som jag känt de senaste tre åren.

Både Johan och Lindha beskrev hur det känns att vara inbjudna för att tala på eventet om sina fantastiska viktnedgångar, och inte velat åka för att de gått upp i vikt. Men båda vände motgångarna till något positivt, och åkte till Säffle ändå och berörde oss. Det är beundransvärt!

På kvällarna grillade vi tillsammans med de andra LCHF:arna på Duse camping, fick återse kära LCHF-kompisar och äta gott, tur att det fanns partytält då det var risk för regn då och då. En av dagarna hittade vi en färsk salsiccia i affären som hade förvånansvärt lite tillsatser i sig, jag köper normalt inte korv annars på grund av allt skit de stoppar i dem. Men den här korven var OK, och jag ville ha något tomatigt istället för ketchup på korven, så det blev en liten tomatröra istället.

Tomatröra

3 kvisttomater
2 mindre gula lökar
1 tsk senap
1 tsk pizzakrydda (oregano, basilika, mejram), eller dina favoritkryddor.
1 tsk sambal oelek
smör
salt och peppar

Hacka löken fint och fräs den i smör i en liten kastrull till den har blivit lite genomskinlig och brynt. Hacka tomaterna och tillsätt dem i kastrullen, tillsätt sedan sambal oelek, senap och kryddor och låt allt puttra ihop ca 10-15 min, om du tycker att det ser lite torrt ut medan det puttrar, kan du tillsätta lite vatten. Smaklig måltid!

Kram Linda 

Inga kommentarer: