söndag 9 juli 2017

LCHF-event i Säffle och ansjovisknyten

Hejsan

Förra helgen var vi på det årliga LCHF-eventet i Säffle, som vanligt var det jättetrevligt. Jag och min man Olle har fått ytterligare vatten på våra kvarnar att vi gjort rätt kostval. Vi känner också oss extra nöjda och beslutsamma att vi kommer ge vår lilla son Roland bra mat och sunda kostvanor.

Under resan läste jag boken Smakresan, skriven av Ann Fernholm. En fantastiskt bra bok om hur vi bör tänka kring maten med barn, hur vi kan ge näringsrik mat, hur vi uppmuntrar barn att tycka det är spännande med nya smaker och gynna aptiten. Inspirerad av boken fick vår son känna smaken av kokt äggula den helgen, det är den första riktiga maten han smakat, först blev han häpen, sen jätteglad. Vi såg under helgen Ann Fernholms föreläsning, och jag insåg vilken viktig och värdefull information vi får, speciellt nu som föräldrar. Nu har lilla Roland även fått smaka smör, prästost och avokado, det har varit små mosade smulor på mitt finger, och Roland blir lika intresserad och glad varje gång.

Många föreläsningar var jättebra och nya för oss, vi kunde tyvärr inte höra allt då vi fick gå ut med Roland lite då och då. Jag hade gärna hört mer av Martina Johanssons föreläsning om fördelarna av att befinna sig i ketos, men jag hoppas det kommer läggas ut på nätet så jag kan se den senare. Det var en väldigt bra blandning av föreläsningar, och allt var inspireande och intressant. Som vanligt var det väldigt bra arrangerat av Säfflegruppen, och en hjärtlig gemenskap mellan deltagarna. Jätteroligt att träffa nya och gamla bekanta igen. Marie Aspholm Norder gjorde en väldigt bra sammanfattning av föreläsningarna i sin blogg, om ni vill läsa mer här, och jag rekommenderar verkligen er att åka nästa år.

Varje kväll efter föreläsningen grillar vi tillsammans med alla lchf:are på Duse camping, sen sitter vi vid långbord och umgås hela kvällarna. Det blev ibland trångt vid grillen, men det är bara trevligt och spännande att se vad alla grillar, till slut fick vi alla mat, och en fiskmås tog sig en korv från grillen också. Första kvällen gjorde jag dessa ansjovisknyten, innan LCHF hade jag potatis i dem, men så kom jag på att det borde fungera lika bra med kålrabbi. Men jag gjorde då om receptet lite eftersom det då inte finns någon stärkelse som binder vätskan, tidigare använde jag crème fraîche, men det blir lite rinnigt nu, så istället har jag använt smör eller färskost, varför inte ta både och, prova er fram.
2-4 pers, beroende på om man äter det till huvudrätt eller förrätt

2 st kålrabbi
1 ask ansjovisfiléer 125g
50g smör eller 1 ask naturell färskost
Aluminiumfolie
Bakplåtspapper

Skala och skär kålrabbin i bitar ca 1x1 cm, koka bitarna i vatten till de är mjuka och ånga av dem. Riv av ett par ark av aluminiumfoliet och klipp lite mindre ark av bakplåtspapper och lägg i foliet, det här görs för att förhindra att ämnen från foliet ska gå in i maten, ni kan läsa mer här. Fördela kålrabbibitarna på arken och lägg på ansjovisfiléer, klicka sedan på bitar av smör eller färskost, inga kryddor eller salt behövs tillsättas då ansjovis tillför mycket smak och är salt. Sno ihop arken till knyten och grilla ca 20 min, eller till det har puttrat ihop lite, man kan öppna upp lite i toppen på knytet och kontrollera under grillningen. Det går även att grädda knyten i ugnen.

Smaklig måltid!


Ann Fernholm talar om sockrets historia Roland får känna smaken av kokt äggula.


Roland ville också föreläsa, så vi tar en liten promenad längs med Säffle kanal vid medborgarhuset, så vi inte stör för mycket. Vi hittade en vacker liten ö.

Kram 


Inga kommentarer: