lördag 3 oktober 2015

Het Tahinifräst paprika och framtidens teknik


Hejsan!

Både jag och min sambo gillar att maten smakar mycket och kryddstark mat, så jag kan gå loss ordentligt med kryddburkarna hemma. Ofta använder jag vitlök, chili och svartpeppar som smakförstärkare, och vad skulle vi göra utan salt (inte mycket alls förmodligen), salt är ett måste! Varje år odlar jag lite chili på balkongen, denna som ni ser på bilden heter Lemon drop eller Hot Lemon, och är väldigt het och god.Chili är nyttigt, och det senaste är att man lever längre och är friskare om man äter chili flera gånger i veckan helst. Vi som äter LCHF bäddar ju för en frisk och lång ålderdom, man vet förstås inte vad som händer, men kan vara nöjda med att vi har gjort det vi kan när det gäller kosten. Jag ser framför mig att det är vi som hjälper våra jämnåriga sen, vi kutar iväg i ottan och hämtar Metro till alla andra som inte orkar haha! Man kan alltid hoppas!

Man har sett att personer som lider av Alzheimers har blivit bättre i sin minnesproblematik när de har ätit lågkolhydratkost och nyttiga fetter, det är fettsyrorna som hjärnan kan använda mycket bättre än socker. Man såg att stort antal ketoner i blodet gav god effekt på minnet. Om ni är intresserade av dessa studier har Kostdoktorn listat några av dem här.

Genom jobbet var jag i veckan och tittade på några lägenheter som var anpassade för personer som lider av demenssjukdom. Meningen var att visa vad för hjälpmedel som finns att få och köpa, och vi fick se många smarta lösningar både för det egna hemmet och för särskilt boende. Det fanns mycket skärmar, klockor, telefoner och dosor som på olika sätt kunde påminna personen som lider av demenssjukdom vad han/hon hade gjort, skulle göra, eller hända. Bland annat fanns det en skärm man kunde installera innanför ytterdörren, man kunde ställa in den på olika saker som man ville påminnas om som låsa ytterdörren, strykjärn, kaffebryggare o.s.v. Den var kopplad till en dosa man kunde ha i fickan, när man låser dörren visas ett låst hänglås på dosan, om den är olåst är hänglåset öppet. Så när man till exempel är ute på stan och inte kommer ihåg om man låst dörren hemma, tar man upp sin lilla dosa, ser att det är låst och kan lugna sig igen. En annan skärm kunde till exempel tala om för dig att det är dags att gå ut med hunden nu, eller att ta medicinen o.s.v.

Dessa apparater kunde man ställa in på olika sätt för att passa individen, men alla dessa smarta lösningar måste man introducera i ett tidigt stadium av demenssjukdom för att man helt enkelt skulle kunna lära sig använda dem, och då vill det ju till att man får veta att allt detta finns när man får det behovet.

Så mitt tips till er som läser detta är att när ni börjar komma upp i den åldern, och kan ha behov av lite hjälpmedel, ta då reda på vad det finns för hjälpmedel, och var ni kan hitta dem. Ofta kan ordnas träffar och utbildningar för äldre där man kan testa att till exempel surfa på en platta. Det finns mycket om man tar reda på och frågar. Ta kontakt med till exempel stadsdelskontoret eller Äldreförvaltningen.

Och tänk på att tänka på hur ni vill bo och ha det när ni är så gamla att ni kanske inte kan gå ut längre. Det kanske känns som det är långt fram, men jag vill väcka tanken. T.ex. finns det hiss och möjligheter till utevistelse, kommunikationer o.s.v. För många vet inte att det finns mycket hjälp att få, och det gäller även om man inte lider av demenssjukdom.

Och ät chili, LCHF och kokosfett!
 


Tahinifräst paprika

2  Röda paprikor
2 Gula paprikor
1 Chili
1-2 Vitlöksklyfta
1 msk Tahini
Smör
Salt och peppar

Rensa och dela skär paprikorna i bitar, hacka chili och vitlöken. Stek paprika, chili och vitlök i smör och krydda med salt och peppar. När det fräst en stund tillsätt tahini och blanda ihop lite, låt puttra ihop lite och servera till exempel med grillad kyckling.

Kram Linda

Inga kommentarer: