Sidor

lördag 22 december 2018

Kryddiga revbensspjäll med broccoli och grönkålspanna.


Hejsan!

Den här rätten kom till av att vi behövde göra av med lite rester, och jag ville skoja till revbenen lite. Jag har hittat en aivar utan socker och tillsatser som heter Mama,s, vi använder den starka sorten. Tänker att det här passar bra i jul då många vill ha revben på julbordet och det blir hel del rester.







Kryddiga revben

Ca 1kg revben
1 burk stark aivar, 290g.

Sätt på ugnen på 200°. Dela på revbenen och lägg dem i en ugnsform, häll på aivar och fördela den runt alla revbenen. Grädda i ungnen ca 30-45 min, tills de har fin färg. Tips, om man slår lite grädde i formen, kan man få en fin sås till revbenen.

Broccoli och grönkålspanna

Ca 3 dl skivad kokt broccoli
Ca 3 dl hackad fräst grönkål
2 dl vispgrädde
100g riven lagrad ost
Grovmalen svartpeppar
Smör

Ta fram en stekpanna och smält smör, stek broccoli och grönkål hastigt och krydda med svartpeppar, slå på grädden och riven ost och blanda i, puttra ihop och rör tills det börjar tjockna och ställ av från värmen. Klart, mums!

Kram


onsdag 28 november 2018

Kålpudding och tröstemat


Hejsan!

Åh älskade husmanskost! Mat som ger oss sån tillfredsställelse, minnen och tröst. Ibland behöver man verkligen sådan mat, trygga, välbekanta smaker att bara sleva in i munnen
Jag gör förstås min LCHF-variant av kålpudding, och den blev underbart god, tar lite tid att göra så passade på att göra den en ledig dag. Och gjorde en stor form, så hade matlådor till jobbet och kålpuddingen skänkte tröst hela helgen. Underbart!

Om du vill ha lingon till rekommenderar jag att strö några naturella lingon över tallriken eller kålpuddingen, ingen sylt här inte.

I mitt recept anväder jag egenkokad buljong,  och den gör verkligen underverk för kålpuddingen. Det dka finnas ok buljong på burk i kyldidk i affären, men om du inte hittar buljong utan en massa hemska tillsatser i affären, går det naturligtvis bra att utesluta det, det blir gott ändå.

PS, kålpuddingen blev inte så bränd som den ser ut på bilden, ibland förstärker mobilen fel färger, haha.





Kålpudding 

1/4 av stort vitkålshuvud, eller ett halvt litet huvud.
Smör
1 kg nötfärs
1 dl buljong, helst egenkokad. Går att uteslutas.
5 dl vispgrädde
Salt och grovmalen svartpeppar
1 tsk timjan

Skär vitkålen i små bitar och stek dem i smör till de får fin färg, ställ sedan att svalna.
Sätt ugnen på 200°, ta fram en stor ugnsform och lägg i nötfärsen, häll sedan i den stekta kålen, buljong, kryddor och ca 2 dl av vispgrädden , blanda sedan ihop allihop direkt i formen, jag använde rena händer. Avslutade med att jämna ut färsblandningen i formen och gjorde ett antal hål med fingrarna i färsen, sedan slog jag resten av grädden över och gräddade i ungnen ca 1 tim.

Om du vill ha mer sås, kan du slå av en del av spadet och tillsätt mer grädde och puttra upp.

Smaklig måltid

Kram

lördag 29 september 2018

Biff med kantarellsås



Hejsan!

Nu är jag i min rotationdiets slutfas och kommer att äta och dricka lite som som jag vill i några dagar, då menar jag att jag fortfarande väljer utav de livsmedel som är tillåtna enligt min födoämnesanalys, men skillnaden är att jag nu kan äta nötkött varje dag om jag vill det. Det är väldigt befriande att slippa tänka på att äta något annat dagen därpå.

Men jag är lite nervös inför att föra in lite av mina triggers för att se vad som händer, det kommer antagligen synas på min fina viktkurva, får vänja mig vid att inte väga mig så ofta och försöka hitta en kosthållning som fungerar för mig.

Jag är otroligt sugen på nötter nu, och äter nötter lite nu och då. Är osäker på om det är något min kropp behöver eller om det är sockerberoendet som spökar, försöker tänka på att äta ordentligt och få i mig tillräckligt med salt.



(Det här var min födelsedagsmiddag, och jag åt mejeriprodukter den här dagen)


Stekt biff med kantarellsås 

1 bit biff, eller vilket kött du vill ha.
Ca 200g kantareller
1 större vitlöksklyfta
5 dl grädde
Salt och grovmalen svartpeppar
1/2 tsk timjan (torkad)
Blomkål
Smör

Rensa och stek kantarellerna i smör, tillsätt hackad vitlök och kryddor, häll på grädden och låt puttra till såsen tjocknar och är lagom såsig, ha ha. Skiva köttet och stek med salt och peppar, koka blomkålen i saltat vatten. Servera och njut!

Kram 

onsdag 19 september 2018

Nötbiffar


Hejsan!

Det går bra med min rotationsdiet, nu behöver jag inte tänka så mycket, jag vet automatiskt vad jag ska äta idag, nästa dag och dagen efter det. Ett par incidenter har det varit med mitt sockerberoende, måltider på restaurang, men upp på banan igen. Och i det stora hela har jag skött mig exemplarisk efter direktiven tycker jag.

En dag hade jag bestämt mig för att äta krabba, men i området där jag arbetar fanns ingen salladskrabba att finna i butikerna, fick lite panik då, "Vad ska jag äta nu?". Musslor hade jag ätit dagen innan och ville inte stå och skala räkor på jobbet. Det är inte så lätt att bara hitta något i affären så det fick bli plocka själv sallad med kräftstjärtar, gillar verkligen inte de här plocka själv-stationerna med en massa tillsatser och socker, men nöden har ingen lag.

Så det fick bli min krabba med avokado dagen efter istället. Favoritdagen är nötkött- och kaffedagen, och här är en rätt som blev väldigt gott.


Nötbiffar

Nötfärs
Smör, ghee eller kokosfett
1 gul lök
Hackad persilja
Ca 2 dl vatten
Salt och grovmalen svartpeppar

Forma biffar av nötfärsen och stek i fett, skala och hacka löken och stek med i pannan när biffarna är nästan klara. När löken har blivit brynt, krydda och slå på vatten och låt puttra till en sky, strö hackad persilja över innan servering.

Kram





måndag 27 augusti 2018

Mina resultat


Hejsan!

Jag har gjort förändringar i min kost sedan jag gjorde mitt test, ImuPro-analys av IgG födoämnesallergi. Jag tog bort alla livsmedel som jag reagerar på och roterar tillåtna livsmedel i fyra dagarsperioder, det har gått väldigt bra och har mest handlat om att vänja sig och bra planering. Nu har jag fått in ett bra flyt som fungerar för mig.

Det första som hände var att jag mådde dåligt, bara några dagar in kom en jättejobbig huvudvärk, det blixtrade i främre delen av huvudet och jag kände mig luddig i huvudet. Jag är en sådan person som inte har huvudvärk om jag inte har feber, och feber hade jag inte. En kväll hade jag febersymtom, med frossa, stel i leder, ja och huvudvärken. Jag tänkte jättemycket på vatten och salt och det hela satt i cirka tre dagar. Jag började fundera på om jag var sjuk ändå, hade jag kanske fått något av min son som går på förskola, men det stämde inte heller, för jag var inte sjuk, bara i huvudet, haha!

Ett alternativ var också keto flue, som man kan få om man inte varit i ketos innan. Men när jag kollade med ketonix var jag inte i ketos, jag hade haft lite svårt att få i mig fett i början, nu har jag kokat ghee och använder och tar kokosfett mer noggrant. På så sätt har jag blivit mer keto nu, och kommit in i ketos.

Sen läste jag i mina papper om testet, där stod det att om kroppen gått in i detox- processen, kan man uppleva att man mår sämre än innan. De rekommenderade mycket vätska, och att man ska kontakta sin behandlare om det håller i sig i mer än tio dagar. Jag har ingen behandlare, jag är min egen behandlare och det gick över efter tre dagar.

Ludd och huvudvärk var borta, och efter några dagar kände jag att energi började komma tillbaka. En underlig sak som hände var att mitt doftsinne blev ännu bättre, hur det nu kan bli det? Inte alltid så angenämt att känna alla dofter mer, det är något jag får lära mig att leva med helt enkelt.

Min kost har blivit striktare, och som sagt mer keto. När jag tog bort alla allergenerna blev jag mejerifri, en klar fördel förstås då en hel massa kolhydrater försvinner med dem, beroendeframkallande är de också. Jag svävar heller inte ut i antal ingredienser i maten och småmål, då jag håller mig till de ingredienser jag valt för dagen. Att alltid ligga steget före i vad jag ska äta, jag måste förbereda min lunch kvällen innan då det är svårt att bara handla något på vägen. Det leder leder förstås till att jag följer min matplan exemplariskt, och det är också väldigt bekvämt att veta vad man ska äta och ha det klart.

Jag slutade med frukost igen, tidigare åt jag två kokta ägg varje morgon, men eftersom ägg är en trigger, och jag egentligen inte är så hungrig på morgonen, kändes det naturligt att hoppa över det målet.

Jag steker i kokosfett och har då och då en matsked i mitt te, speciellt om måltiden är fettsnål, vilket den ofta blir numer. Jag har kokat klarnat smör som jag också använde i matlagning och gör fettkaffe på.

Alla bäckar små, har visat sig på vågen. De rekommenderar att man väger sig varje dag, då man kan enkelt kan se förändringar och om man har fått i sig ett triggerämne utan att veta om det, det ger då en viktökning på ca 1 kg p.g.a. vätska. Jag har vägt mig morgon och kväll, och de tillfällen jag ökat i vikt har jag kunnat härreda det till att jag ätit för mycket mat och inte skött magen, menstruationscyckeln, ätit ute ett par gånger och stress.



Jag kommer självklart inte hålla på väga mig två gånger om dagen när den här rotationsfasen är över, men den här kurvan väldigt bekräftande. Det är mycket intressant att se hur kroppen beter sig, så glad att jag gjorde det här testet och kan hjälpa min kropp.

Kram

fredag 24 augusti 2018

Min rotationsdiet och bläckfisk i tomatsås.


Hejsan

Efter mitt test har jag eliminerat alla allergenerna och börjat med en rotationsdiet, för att hjälpa tarmen att läkas.

Då utgår jag från de födoämnena som är tillåtna för mig (resten som jag inte reagerat på), och plockar ut det som är LCHF. Ja, bara för att jag kan äta frukt tänker jag inte göra det. Om jag till exempel äter den här bläckfiskrätten med broccoli idag, så ska jag inte äta det imorgon igen, först nästa fyradagarsperiod. Jag byter mat i fyra dagar, sen kan jag börja om med bläckfisk igen om jag vill.

Första dagarna blev jag lite ställd, vad ska jag äta, och hur ska jag få i mig fett? Men sen gick det bättre, och nu jag ser jag fördelar med att planera så här. Och jag har löst fettfrågan och kokat klarnat smör (ghee) och använder kokosfett i matlagning.

Det här har gjort att jag jag blivit striktare automatiskt, det är också skönt att alltid veta vad jag ska äta, jag måste förstås planera mer, och det är faktiskt väldigt positivt. Jag tänker mer på att få i mig fett nu, för tyvärr har maten blivit fettsnål nu.



Idag äter jag den här bläckfiskrätten både till lunch och middag, och det var smaskens!

1 paket fryst naturell bläckfisk, eller färsk
1 stor vitlöksklyfta
Kokosfett
1 burk krossade tomater
Stor näve persilja
Salt och peppar

Skiva vitlöken tunnt. Värm en stekpanna och häll en skvätt kokosfett i, bryn vitlöken lite lätt och slå i bläckfiskringarna (eller hur du har skurit dem). Stek på ett par minuter och slå på krossade tomater, krydda och puttra ihop. Slå på hackad persilja innan servering. Klart!

Servera gärna en fettkälla till, till exempel majonnäs.

Mums!

Kram 


onsdag 15 augusti 2018

Mitt IgG-test och stekt vitkål.


Hejsan!

Jag har gjort en ImuPro-analys av IgG födoämnesallergi. Detta för att titta på om jag har någon allergi mot födoämnen, som man kallar fördröjd allergi typ 3 eller födoämnesintolerans.

Redan i våras på LCHF-kryssningen blev jag nyfiken på det här testet efter att jag lyssnat på Peter Martins föreläsning. Sen har Margareta Lundström fått hjälp utav honom och gjort det här testet, fått spännande resultat på vägen och skrivit om dem i sin blogg. Så jag har gått och funderat länge på att göra den här investeringen i mig själv.

Det man menar är att vår tarmslemhinna kan skadas av vårt stressade livsstilsmönster, läkemedel, kaffe, te och alkohol kan också bidra till att tarmen skadas. Då läcker proteiner ut i blodet istället för att tas upp av cellerna i tarmen. Immunförsvaret reagerar då med att skicka ut specifika IgG-antikroppar mot proteinerna.

Det blir då en inflammatorisk reaktion i kroppen, inte bara tarmen påverkas, inflammationen kan transporteras med blodet ut i kroppen och påverka andra organ. Det kan då ge kroniska låggradiga inflammatoriska besvär såsom:

  • Magproblem; diarré och uppsvälldhet m.m.
  • Hudproblem; eksem, psoriasis och akne m.m.
  • Migrän och huvudvärk
  • Högt blodtryck
  • Fetma

Jag har förenklat det hela ganska mycket, informationen här ovan har jag hämtat från den här sidan, gå gärna in på länken och läs mer om varför det här testet är så bra.

Födoämnena som mitt test visade förhöjda och mycket förhöjda IgG-antikroppsnivåer är:

Förhöjda 



  • Ål
  • Lax
  • Kungsfisk
  • Öring
  • Torsk
  • Gråsej
  • Sardin
  • Makrill
  • Sill
  • Fläskkött
  • Kyckling
  • Kalkon
  • Lamm
  • Surmjölksprodukter (komjölk)
  • Getmjölk/getost
  • Fårmjölk/fårost
  • Halloumi
  • Ris
  • Hirs
  • Majs
  • Dadel
  • Kryddnejlika
  • Kryddpeppar
  • Kanel
  • Muskot
  • Bensoesyra (E210)
  • Sorbinsyra (E200)
  • Jäst
  • Tannin

Mycket förhöjda


  • Äggula och äggvita (hönsägg)
  • Vaktelägg
  • Gåsägg
  • Gluten
  • Havre
  • Korn
  • Vete
  • Råg
  • Dinkel, spelt
  • Kamut
  • Komjölk
  • Kefir
  • Ricottaost

Såklart känns det trist med en del, framförallt proteinerna. En del kommer jag inte sakna, som spannmålen som jag ändå inte äter. Nu har jag startat en fyra dagars rotationsdiet som ska rulla på i fem veckor. De har sänt information med tips på vad jag kan äta, recept och förslag på hur dagarna kan se ut. Jag har bara hållt på ett par dagar nu och har lite svårt att komma på vad jag ska äta, men det är helt enkelt en inkörningsperiod.

Det råder ingen brist på mat som jag kan äta, men det är nu i rotationsfasen jag är lite begränsad. Det kommer inte bli någon brist på recept till den här bloggen, då min lilla familj äter som vanligt normal LCHF.

Den här gången ger jag er ett riktigt simpelt recept, men ack så gott! Och kål kan jag äta. Jag tycker det är ett så bra exempel på ren mat, och det passar till så mycket. Jag skulle nog kunna leva på stekt vitkål, i alla fall en längre period. Går ju att variera så mycket med olika kryddor också. Här åt vi vitkålen till en köttgryta.



Stekt vitkål

Ca 1/2 vitkålshuvud
Smör (i mitt fall klarnat smör/ghee)
Salt och grovmalen svartpeppar

Skär vitkålen i bitar och stek i smör tills den får fin färg, krydda och servera.

Kram

onsdag 18 juli 2018

Auberginepanna


Hejsan!

Den här rätten kom till av att jag odlat aubergine på balkongen, och jag behövde helt enkelt skörda lite. Timjan odlar jag där och den här auberginesorten heter Ophelia och får små frukter, de är riktigt söta och fina tycker jag. Först tänkte jag göra någon form av min Auberginepizza, men då jag tänkt grilla kyckling i ugnen fick auberginen hamna i stekpannan istället.



Auberginepanna

4 mini Aubergine eller 1 vanlig
Smör
1 burk krossade tomater
Ev skvätt vatten
Rikligt med riven parmesanost
En knippe färsk timjan eller 1 msk torkad
Salt
Grovmalen svartpeppar
1 krm chilipulver

Dela auberginen på bredden, så att du får centimetertjocka cirklar. Lägg alla auberginecirklarna på en handduk och strö salt på dem, vänd dem och salta andra sidan, låt dem sedan ligga och vattnas ur en stund.
Torka av dem med lite hushållspapper och dela dem mitt itu till halvmånar. Smält smör i en stekpanna och stek auberginen gyllenbruna, slå på krossade tomater och vatten om det verkar bli torrt, krydda och låt puttra ihop. Riv parmesanost och strö över och servera. Mums!

Kram



tisdag 3 juli 2018

Baconsallad


Hejsan!

På sommaren brukar man äta mycket sallader, jag ser nu mycket bilder på sallader i Facebookgrupperna och Instagram. Jag älskar sallader och har ätit det mycket, men mitt problem är att jag inte håller mig mätt på det särskilt länge, och efter ca en timma har jag varit sugen igen.

Självklart beror det på att sallader oftast inte innehåller tillräckligt med fett, så då får man tillsätta det själv. Den här salladen blev jag rejält mätt utav, och jag har gjort flera varianter av den senaste veckan.





Baconsallad

En rejäl näve sallad
1/2 rödlök
1 tomat
2 pkt bacon
Ost
2-3 tsk Majonnäs

I andra varianter av den här salladen har jag haft andra grönsaker, och som en av fettkällorna haft avokado istället för ost, ägg, röror och annat smaskigt jag hittat i kylen.

Skär och stek baconet, skär grönsaker och lägg på tallrik, lägg på ost, bacon, majonnäs. Smaklig måltid, och jag måste erkänna att jag brukar gegga ihop allt innan jag äter.

Kram

tisdag 26 juni 2018

Kålrabbisallad och grillvy


Hejsan! 

På midsommarfirandet vi skulle på fanns det möjlighet att grilla, vi hade köpt en fin köttbit och jag ville ha en matig sallad till. Jag har funderat på att kålrabbi borde passa i sallad som är som potatisallad, då den blir mest "potatislik" när man kokar den, och den här salladen blev jättegod.

Vi skulle köra långt till firandet i Hälsingland, och jag tänkte att det är praktiskt och håller sig bättre om jag förbereder och blandar ihop ingredienserna precis innan festen. Men jag tror salladen tjänar på att stå och dra sig några timmar, då utvecklas förmodligen smakerna bättre.

Man bör koka kålrabbin några timmar innan, för det är bra om den hinner svalna innan man blandar salladen. Naturligtvis går det bra att byta ut smetana mot exempelvis majonnäs, ja om man vill det och kanske äter mejerifritt.


Kålrabbisallad

2 stora kålrabbi, eller fyra mindre.
1 burk smetana (200ml)
1 Röd lök
I knippe gräslök
2 tsk senap
Grovmalen svartpeppar
Salt

Skala och skär kålrabbi i små kuber, koka upp lättsaltat vatten och lägg i kålrabbibitarna, koka dem tills de är mjuka, beroende på storlek tar det olika tid ca 10-20 min, känn med en sticka eller gaffel. Häll av vatten och ånga av vätskan i kastrullen på het platta. Ställ på att svalna.

Hacka lök och gräslök fint, blanda ihop smetana, senap, salt och peppar, och blanda allt med kålrabbin. Klart!




 
Kram


lördag 16 juni 2018

Stuvad blomkål med Västerbottenost

 Hejsan!

Den här rätten kom till av att jag behövde göra av med lite varor i kylen, så en tager vad man haver stuvning blev det, och det blev riktigt mumsigt med bra sälta. När det är så här varmt och fint kan man ju verkligen längta efter något salt.



Stuvad blomkål med västerbottenost

1 blomkålshuvud eller 4 små.
3 små gula lökar
50g smör
1 ask naturell färskost
100g riven Västerbottenost
Salt
Grovmalen svartpeppar
1 msk torkad timjan

Rensa blomkålen och dela de större buketterna i mindre bitar, koka upp blomkålen i saltat vatten och häll av. Hacka löken och stek i smör tills det får fin färg och tillsätt salt och timjan, slå sedan i blomkålen i pannan och blanda in den i löken, tillsätt färskost och riven Västerbottenost och blanda igen, låt puttra in lite. Klart

Vi åt det här till grillad kyckling, men det går utmärkt att äta som det är, och passar till det mesta.

Kram

måndag 11 juni 2018

Strömmingslåda. Jag vill blogga

Hejsan!

Ledsen att det gått lång så lång tid sen mitt senaste inlägg. Jag har helt enkelt svårt att hitta tiden att skriva, men jag vill verkligen fortsätta att blogga, så istället får jag sänka mina krav på hur mycket bloggen ska innehålla.

Grundtanken till den här bloggen var att jag skulle dela LCHF-recept till mina vänner och de som var intresserade, och det är just det jag ska koncentrera mig på. Jag hoppas ni som läser här överseende med att jag inte kommer att dela lika mycket tankar längre, utan mer rena receptinlägg. Som många av er vet har jag en liten son som tar nästan all min ledig tid, och arbetar heltid, men jag vill definitivt behålla bloggen.

Om man som jag inte vill äta odlad fisk, köper man istället fisk som man vet är vildfångad. Strömming är en sådan fisk, nu är det dessutom strömmingstider och det är ju så gott.

Den här rätten är så enkel så det man knappast behöver ett recept, men ibland behöver man se enkelheten och få tipset.



Strömmingslåda

1 pkt strömming (400-500g)
Hackad dill
3 dl grädde
Salt och peppar
Smör

Sätt på ugnen på 225°. Ta fram en liten ugnsform och smörj den med smör. Rulla ihop strömmingfilén och lägg "rullarna" tätt i ugnsformen, krydda och strö hackad dill över strömmingen, slå sedan grädde över och grädda ca 30 min. Ta ur formen när den har fin färg och strömmingen är genomgräddad.

Smaklig måltid!

Kram

söndag 25 mars 2018

Lchf våfflor


Hejsan!

Tänkte bjuda på mitt recept på våfflor, här avnjöt vi dem med vispgrädde och naturella lingon. De blir frasiga och smakar lustigt nog ganska sött, jag gissar att det är mjölksockret som bidrar till det.

Stor sats våfflor.

6 ägg
1 burk smetana (2 dl)
5 dl vispgrädde
150 g smält smör
4 dl mandelmjöl
1 1/2 msk fiberhusk

Vispa ihop allt med en elvisp, eller vispa ordentligt ihop med handvisp och låt smeten stå och svälla en liten stund. Värm våffeljärn och grädda våfflor, jag smorde järnet med lite smör till första våfflan, sen behövde jag inte smörja något mer då smeten innehåller mycket fett.

Vår lilla son som är strax över ett år gammal, godkände våfflorna också, men lingonen spottades ut.

Kram

lördag 20 januari 2018

Enklaste kycklinggrytan


Hejsan!

Tack alla ni för det fina gensvaret på mitt förra blogginlägg, det är fler som kopplar ihop sug med bönorna, och som känner igen stressen i kroppen som kommer av sug. Nu gör vi om och gör rätt, försöker lära oss av erfarenheterna.

Och något som jag missade i det inlägget är vikten av att ha en bra tarmflora, även om vi inte matar tarmbakterierna med just baljväxter. Bakterierna gör magen och kroppen gott, och vi matar dem med en massa grönsaker istället. Bra bakterier finns i fermenterad mat och syrade grönsaker, tex surkål/kimchi, kefir m.m.

Ni som har läst min blogg tidigare vet att jag gillar mat som är enkel, när det sköter sig självt, är få ingredienser och är fantastiskt gott. Den här grytan är ett sånt recept, och jag lagar den ofta då jag oftast har ingredienserna hemma, bara att köpa till kycklingen.

Med var min mamma som lagade den här grytan ofta, jag har bara tagit bort potatisen hon brukade ha med. Jag vet inte var hon fann receptet, men den här underbara grytan måste läggas ut här.




Enklaste kycklinggrytan 

1 hel kyckling (viktigt för smaken att det är kyckling med ben).
Smör
3 gul lök
2 burkar krossade tomater
+1 burk vatten
1 tsk torkad timjan
Salt
Grovmalen svartpeppar

Dela kycklingen i 6-8 delar, skala och dela lökarna och dela dem i fyra klyftor. Ta fram en större gryta (gärna gjutjärn) och stek kycklingdelarna i smör så de får fin brynt yta. Tillsätt löken, kryddorna och slå på krossade tomater (jag brukar slå vatten i burken för att få ut det sista av tomaterna, och slår i maten). Koka ihop och låt småputtra ca 45 min.

Vi åt blomkålsris till grytan, mums!

Kram

måndag 8 januari 2018

Nytt år, nytänk, tänka om, och bönor är inte min grej. Stekt fläsk med sting och persiljestekta.


Hejsan!

Nytt år, men inga nyårslöften! Jag lägger inte sådana, men det kan vara skönt att få börja om lite med nytt år ändå.

Jag ska erkänna att jag har halkat rakt ner i sockerträsket, och det finns flera anledningar till varför det blev så. Allt startade att jag testade att äta bönor, jag har läst och hört så mycket bra om bönor, många människor mår bra av att äta bönor, går ner i vikt, blir piggare, bättre i magen o.s.v. Jag har funderat länge på att prova, men varit rädd att det skulle vara för liberalt för mig. Sen läste jag att en person som jag vet är sockerberoende också provat bönor med gott resultat på vikt och sug, så jag tänke jag att det var lugnt, och man vet inget förän man provar.

Jag hade grundat med probiotika i veckor innan, för det är ju ändå bra bakterier. Efter cirka två dagar med bönor skrek min kropp efter mat, jag var jättesugen hela tiden, åt mastodontportioner men var fortfarande sugen. Jag blev nervös och ledsen, och åt socker som triggade mig att vilja äta mer socker och sen var cirkusen igång.

Jag ska inte beskylla bönor för allt, då jag har ett lömskt sockerberoende som kan komma igång av alla möjliga känslor och situationer, men när jag åt bönor blev reaktionen så våldsam, då jag blev jättehungrig ovanpå supersuget.

Jag hoppas det här inlägget inte hindrar er från att testa bönor, det var aldrig min mening. Jag vill endast att ni tänker själva och känner efter vad som passar er. Ofta låter vi oss påverkas för mycket av andras framgångshistorier, och glömmer att vi har vår egen individuella framgångshistoria att komma på.

Nu är jag på väg att svälta ut suget, och eliminera det som triggar. Jag har tänkt mycket på hur det var när jag inte hade sug, då åt jag strikt lchf, ibland det man kallar för fakir, GI-0, alltså bara protein och fett. Körde periodisk fasta (16:8) och brukade strunta i frukost, ibland fastade jag helt någon dag. Jag menar inte att jag måste bli extrem på något vis, men jag vill gå tillbaka till strikt LCHF, jag vill återfå känslan av att vara nöjd, inte ha sug och känna lugn.

Efter en föreläsning med Stephenie Dodier på low carb universe på Mallorca, som handlade mycket om känslor och hur de bidrar till sug och matmissbruk hade hon en workshop för de som var intresserade. Där sa en kvinna något jag tänkt mycket på, hon sa "Jag vill äta rätt igen så att jag blir lugn!". Sedan beskrev hon att hon kände en stress i kroppen när hon åt för mycket kolhydrater som hon inte tyckte om. Jag blev så glad att det fanns en person som kände som jag, jag visste precis vad hon pratade om. Jag upplever också sug som en stress i kroppen, som något nervöst i kroppen. Jag tror inte vi är ensamma, kommentera eller skriv till mig och berätta om du också tänkt på den "stressen/nervös känsla" som uppstår vid sug, som är borta när man eliminerar kolhydraterna.

Nu längtar jag efter ren LCHF.



Stekt fläsk med sting och persiljesky 

En bit färskt fläsk ca 500g (eller skivor, men jag köper på bit för att slippa tillsatser)
Smör
Ca 3 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
2 tsk chipotlepaste
Salt
En näve hackad persilja

Skiva fläsket och stek skivorna i smör, lägg sedan över dem på en tallrik. Slå vatten i stekpannan och tillsätt salt, tomatpure, chipotlepaste och timjan, vispa ihop lite, koka upp och lägg i fläsket igen. Låt puttra en liten stund, strö hackad persilja över och servera. Vi åt stekt vitkål till. Mums!



Kram