Sidor

lördag 20 januari 2018

Enklaste kycklinggrytan


Hejsan!

Tack alla ni för det fina gensvaret på mitt förra blogginlägg, det är fler som kopplar ihop sug med bönorna, och som känner igen stressen i kroppen som kommer av sug. Nu gör vi om och gör rätt, försöker lära oss av erfarenheterna.

Och något som jag missade i det inlägget är vikten av att ha en bra tarmflora, även om vi inte matar tarmbakterierna med just baljväxter. Bakterierna gör magen och kroppen gott, och vi matar dem med en massa grönsaker istället. Bra bakterier finns i fermenterad mat och syrade grönsaker, tex surkål/kimchi, kefir m.m.

Ni som har läst min blogg tidigare vet att jag gillar mat som är enkel, när det sköter sig självt, är få ingredienser och är fantastiskt gott. Den här grytan är ett sånt recept, och jag lagar den ofta då jag oftast har ingredienserna hemma, bara att köpa till kycklingen.

Med var min mamma som lagade den här grytan ofta, jag har bara tagit bort potatisen hon brukade ha med. Jag vet inte var hon fann receptet, men den här underbara grytan måste läggas ut här.




Enklaste kycklinggrytan 

1 hel kyckling (viktigt för smaken att det är kyckling med ben).
Smör
3 gul lök
2 burkar krossade tomater
+1 burk vatten
1 tsk torkad timjan
Salt
Grovmalen svartpeppar

Dela kycklingen i 6-8 delar, skala och dela lökarna och dela dem i fyra klyftor. Ta fram en större gryta (gärna gjutjärn) och stek kycklingdelarna i smör så de får fin brynt yta. Tillsätt löken, kryddorna och slå på krossade tomater (jag brukar slå vatten i burken för att få ut det sista av tomaterna, och slår i maten). Koka ihop och låt småputtra ca 45 min.

Vi åt blomkålsris till grytan, mums!

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar