Sidor

söndag 30 juni 2019

Att stirra sig blind på kolhydrater. Tomatröra.


Hejsan!

Att stirra sig blind på kolhydrater när man handlar är ofta ett nybörjarmisstag, eller så har det blivit en vana. Jag menar inte att det är fel att titta på kolhydratinneåll, men det glöms ofta bort hur viktigt det är att läsa ingredienserna. För ett livsmedel kan ligga lågt i kolhydrater men ändå innehålla en massa "Skit" som du förmodligen inte vill äta, som är skadligt för kroppen och drar upp insulinet och skapar sug.

I vissa situationer kan det slinka i sånt här i min mun också, men jag skulle inte rekommendera andra att äta/dricka varan.
Jag gör mitt eget misstag och vill inte lura andra.

Självklart äter alla vad de vill. Jag skriver det här för att tipsa er om att intressera er för ingredienser, så intaget åtminstone blir medvetet.
Ett par sätt att komma kring de här livsmedlen är att sluta köpa dem, kanske inser man att man kan leva utan dem, eller så hittar man en bra ersättare som är nyttigare.
Man kan också göra maten själv, med ingredienser som inte har en innehållsförteckning, det mesta kan man göra själv och smaka bättre än något halvfabrikat.

Efter ett tag har man koll på kolhydratinneållet i livsmedel och behöver inte läsa den tabellen längre. Nuförtiden läser jag bara innehållet, och varan åker ofta ner i hyllan igen, när jag tidigt läser i texten ingredienser som socker, druvsocker, sötningsmedel, spannmål e- nummer osv.

Den här röran gjorde jag för att ha till korv, när vi skulle grilla på Duse camping i Säffle. Ville ha något som var "tomatigt" i stället för ketchup, men observera att den här röran är inget som ketchup, kanske om man mixar den. Och den går att variera i det oändliga, tillsätta tomatpuré för mer tomatsmak, chili,  vitlök, örter osv. Personligen var jag försiktig med heta kryddor för lilla sonens skull. Till våran korv med högt köttinnehåll åt vi även Floridasalladsom har blivit en tradition att äta här, och en sommarfavorit.
Riktigt gott blev det.




Tomatröra 
5 kvisttomater
1 ask cocktailtomater
3 gula lökar
1 msk dijonsenap
Salt och Grovmalen svartpeppar
Timjan

Kram

söndag 23 juni 2019

Pre LCHF-Event Säffle. Stekt fläsk med timjan och stuvad vitkål.


Hejsan!

Nu är det bara några dagar kvar till LCHF eventet i Säffle, det blir föreläsningar i medborgarhuset om dagarna och mingel vid grillen på Duse camping om kvällarna, där har vi också hyrt oss en stuga. Klicka på länken om du vill läsa om eventet.

Ser fram emot föreläsningarna och att återse vänner, det är bara jag som får förlusta mig på ett eventet, min man och son gör Säffle och badar vid campingen om dagarna. Skönt med en minisemester innan semestern.







Stekt fläsk med timjan och stuvad vitkål.

1 bit färskt fläsk eller alternativt skivat sidfläsk
Smör
Salt och grovmalen svartpeppar
Färsk timjan eller torkad timjan

1/2 Vitkålshuvud
Smör
Salt och grovmalen svartpeppar
3 dl grädde
1 ask naturell färskost.

Skiva och stek fläskskivorna i smör så att de får fin stekyta, krydda med salt och peppar och timjan. OBS! Tänk på om du använder rimmat sidfläsk så är det redan salt, så var försiktig med saltning då.

Dela vitkålen i mindre bitar, stek sedan vitkålen mjuk i smör (med färsk vitkål går det snabbt). Krydda med salt och peppar och slå sedan på grädde och färskost,  låt puttra ihop under omrörning, när såsen tjocknat är det klart.
Mums!

Kram