söndag 30 oktober 2016

Grillade kycklingklubbor i ört- och grönsaksblandning


Hejsan!

Jag tittar rätt mycket på matprogram, tycker att det är inspirerande och väldigt mycket går att omvandla till LCHF. Jag tycker mycket om Jamie Oliver, och nu har de visat några gamla program där han bevisar att man kan laga bra mat på 15 min. Om man bortser från alla kolhydrater och fettfria produkter han använder, så är han väldigt mycket för ren mat, han använder mycket grönsaker och djärva kryddor, och han propagerar för att det inte tar en massa tid att laga bra mat från grunden.

I ett avsnitt mixade han massa örter och serverade till kokt kyckling, det gav mig inspiration till den här middagen. Jag mixade inte men ville liksom marinera kycklingen i smaker ändå på någe vis, och vi hade rätt mycket persilja att göra av med hemma.

En annan matinspiratör är Per Morberg, jag fullkomligen älskar hans galna upptåg i köket. Han har ju en helt underbar humor, så förutom inspiration får man några goda skratt också.

Jag hämtar också mycket inspiration i mattidningar och receptblad, på nätet och av mat jag äter ute, och blir bjuden på. En del människor har noll inspiration när det kommer till matlagning, ofta handlar det om osäkerhet och rädsla att göra fel, eller så har man inte intresset helt enkelt. Jag har själv hamnat i ett sånt läge då jag inte hade någon lust alls att laga mat, men jag ville ju fortsätta att äta strikt LCHF.

Då var jag tacksam att jag haft lite dille på att köpa kokböcker, jag valde ut en som passade och verkade ha mycket goda och bra LCHF-recept. Letade upp första rätten som lät god, handlade ingredienserna och lagade maten, letade upp nästa recept och fortsatte så, efter ungefär en vecka kom inspirationen tillbaka, och det kändes bra att ha ätit bra under svackan. Valet av kokbok den gången var Monique le Roux Forslunds bok LCHF på riktigt, inspiration till min blomkålspizza är hämtat från den boken.

Jag säger inte att alla blir hjälpta av att följa recept i någon form, men det kan åtminstone hjälpa en att hålla sig på banan. Och vem vet, jag kanske inspirerar en och annan här.


I det här receptet använde jag en pepparfrukt som heter Bishop's crown, men det går lika bra att använda vanlig paprika och krydda med chili för att få upp hettan. Och jag vill säga att du han välja andra örter/kryddor som du gillar, det här var just vad jag hade hemma, kryddningen kan varieras i det oändliga.

Grillade kycklingklubbor med ört- och grönsaksblandning

Ett paket färska kycklingklubbor
Salt och grovmalen svartpeppar
1 Röd paprika
1 chili
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
Smör
Olja (Rapsolja eller olivolja, men tänk på att olivolja inte tål höga temperaturer)

Lägg kycklingklubborna i en ugnsform och grädda dem i ugnen på 225°. Finhacka alla grönsaker och persiljan (rensa ur fröna ur chilin innan du hackar den), fräs ört- och grönsaksblandningen i smör en liten stund och slå på olja så att det blir lite rinnig massa. När kycklingklubborna är klara, ta ur dem ur ugnen och häll på ört- och grönsaksblandningen och se till att det fördelas runt om alla klubborna, låt de stå och dra till sig smakerna en stund. Under tiden rensade och stekte jag brysselkål som jag serverade till.

Kram

söndag 23 oktober 2016

Köttfärslimpa med röd curry


Hejsan!

I veckan som var slängde jag ihop en liten "man tager vad man har"-limpa, jag tycker att det är väldigt praktiskt med de här små burkarna med röd currypasta som finns i affären, se upp bara för vissa innehåller mer tillsatser än andra. Den här burken måste användas innan den blir dålig, så då kom den här köttfärslimpan till.

Jag tillsatte kokosmjölk i färsen som gjorde att limpan blev saftig. Ett tips är också att läsa på kokosmjölk-/kokosgräddeförpackningarna i affären, då flera innehåller förtjockningsmedel, ett par märken som är "rena" är Kung Markatta och Garant.

Jag har lyckats hålla mig sockerfri länge nu, vilket jag är mycket nöjd över, men det är med nöd och näppe och jag har väldigt tufft med suget nu. Nu är jag ganska säker på att det är att jag är gravid som driver suget, jag har nämligen ätit bra senaste tiden, men suget sitter som ett järngrepp. När det blir för starkt köper jag nötter, och är nöjd en stund. Jag vet att nötterna förmodligen triggar mig, men de är bättre än smågodis i det läget. Jag kan bara hoppas på att det blir bättre.

Annars mår jag väldigt bra i min graviditet och känner mig lyckligt lottad, jag har inte haft något illamående och inte svullnat något. Det enda som har varit är kramp i vaderna på natten, så jag har köpt bättre magnesium och äter mer Celtic salt, och det verkar fungera.






Köttfärslimpa med röd curry

Ca 700g nötfärs
1 burk kokosmjölk
2 ägg
2 tsk röd currypasta
1 msk glutenfri soja
grovmalen svartpeppar

Lägg allt i en stor bunke och blanda väl. Ta fram en lämplig form, jag använde en gammal avlång sockerkaksform, du behöver inte smörja den om du inte vill, limpan blir saftig av kokosmjölken och det bildas en del sky i formen, grädda på 200° i ugnen ca 40 min. Klart. Jag serverade med sallad och skysåsen från formen.

Kram 

söndag 16 oktober 2016

Enkel kycklingpanna med heta smaker.


Hejsan!

I fredags kväll var jag gräsänkling och tänkte att jag skulle svänga ihop något riktigt gott och kryddigt, men efter en tid med dålig sömn hade jag inte mycket energi kvar att laga mat. Så här är åter igen ett exempel på att LCHF kan vara mycket enkelt och gott, vi har förstås olika uppfattning om vad som är enkelt, men något som sköter sig själv i ugnen är enkelt för mig.

Jag uppskattar starka smaker som chili och peppar, men inte så starkt att man inte känner smakerna av annat på tallriken, något min man också uppskattar, men han är djärvare än jag med hettan. Den här rätten fick godkänt av honom också, vi åt resterna till lunch igår. I år har jag fått en riklig skörd av chili på balkongen, dels så tog jag frön från en vanlig chili jag köpte i affären i våras, och sådde (går utmärkt), sen fick jag chilifrön av min svärmor som heter Bishop's crown, allt som allt sparade jag bara fyra plantor, men de har frodats så mycket så det räckte gott och väl. Tänkte att jag skulle använda en Bishops crown i matlagningen i fredags, och upptäckte då att jag helt missat att den inte är stark, det var tur att jag märkte det när jag hackade den och smakade på den, och kunde komplettera med cayennepeppar. Nu när jag vet det, kan jag tänka mig att den här chilin passar jättebra i en sallad eller att strö på maten.

Chili är nyttigt, ökar förbränningen, verkar smärtstillande och innehåller mycket vitamin C, Chili förlänger livet, eller kan göra det i alla fall. Jag vet att jag har skrivit om chili förut, men jag tjatar gärna om så här nyttiga livsmedel.




Jag vet att kycklingen ser lite bränd ut här, men det är kryddorna som bränts lite.

Enkel kycklingpanna med heta smaker

1 hel färsk kyckling
1 röd paprika
Ca 7 champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 chili eller 1 tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk grovmalen svartpeppar
Salt
Raps eller kokosolja
1 kokosgrädde, jag använder garanti som är utan tillsatser.

Dela kycklingen i åtta delar, och lägg i en ugnsform, ringla lite olja över och krydda med alla torra kryddor (vänta med färsk chili och vitlök till senare), gnid in alla kryddor med händerna runt kycklingdelarna och ställ i formen i ugnen på 225°. Skala vitlöksklyftor och krossa dem lite under kniven, skär chilin i små bitar, dela paprika och champinjonerna i bitar. När kycklingen har gräddat ca 15-20 min, tar jag ut formen och lägger i alla grönsakerna, ställer i i ungen igen och gräddar 20 min till, sen häller jag på kokosgrädde i formen och låter den puttra in i ugnen. Klart!

Kram 


                               Bishop's crown

söndag 9 oktober 2016

Varför äta LCHF om man inte går ner i vikt? Stekt fläsk med persiljestekta champinjoner

Hejsan

Jag får intrycket att många tror att man endast äter LCHF för att man vill gå ner i vikt, eller om man vill få bukt med sin diabetes eller andra sjukdomar, endast en tid eller periodvis. Vad händer då när man inte får de viktresultat man vi ha eller mår bättre? Jo, de flesta fortsätter.

Många blir förstås frustrerade, provar att äta striktare, äggfasta, fasta osv. Och för vissa vill det liksom inte lossna. Jag har själv varit där och känt mig frustrerad länge för att jag stått still jättelänge och hattar, just nu har jag en underbar paus från sådana känslor, och bryr mig ingenting om viktnedgång för jag är gravid.  

Jag vill inte ta upp allt som kan sätta käppar i hjulet för viktnedgång här, utan mer gå in på vad det gör att man fortsätter och lever LCHF. Personligen är min stora vinst att LCHF hjälper mig med mitt sockerberoende, när man inte äter sådant som triggar och höjer blodsockret försvinner suget, man är mätt och nöjd och just den underbara känslan all vara nöjd utan sug är fantastisk, jag tror inte riktigt man förstår den känslan om man inte är sockerberoende.

Man kan fortfarande äta för mycket mat med LCHF, men det blir svårare, för man blir så mätt. Det är härligt att gå och känna sig mätt och nöjd i flera timmar och inte bekymra sig över när man får mat nästa gång. Plötsligt märker man hur andra människor småäter hela tiden och blir frustrerade när de inte får mat. En del personer med matberoende/matmissbruk kan behöva hjälp med att känna igen hungerkänslor och att känna mättnad, det är ofta hormoner som ställer till det, och LCHF bidrar till hormonbalans, och många upplever att de får ett normalare förhållande till mat med LCHF.

LCHF är nyttig mat! Jag har visserligen alltid varit en sån som lagat mycket mat från grunden, men oj vad skit jag åt innan LCHF, och då pratar jag inte bara om socker. I LCHF förespråkar man naturlig mat utan tillsatser, och jag tycker att det kommer naturligt när man börjar med LCHF, man inser att det är nyttigare och godare att göra maten själv, svårt är det inte heller. Många får fantastiska värden med LCHF, och värdera ser likadana ut år efter år, eller förbättras, ja med en förutsättning att man fortsätter med LCHF.
Hur långt man vill gå med naturlig mat är upp till var och en, vill man trycka i sig halvfabrikat/ sötningsmedel och tillsatser så gör man det, men se till att veta vad du stoppar i dig.

LCHF är antiinflammatorisk kost. Sedan jag började med LCHF har jag fått bättre hud, hår och naglar, mina handeksem som alltid kommer varje vinterhalvår och min psoriasis i hårbotten är mycket bättre. Jag och min man är inte sjuka så ofta längre, och min mans allergier är mycket bättre. http://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk

Det finns säkert lika många anledningar att fortsätta äta naturlig riktig mat som det finns LCHF:are, men så här känns det för mig.

Det är så gott och enkelt med LCHF, när vi slutade med socker och tillsatser talade jag och min man ofta om hur mycket mer och sötare vissa livsmedel smakade. Nu är vi vana med att det ska smaka så, man uppskattar smakerna mycket mer, och om man lär sig äta långsammare blir ju matupplevelsen ännu bättre, ha ha. Matlagningen har blivit så enkel och rolig, det krävs inte många ingredienser för att få en jättemumsig hälsosam maträtt. Som den här rätten jag bjuder på idag, innehåller sex ingredienser.



Jag använder färskt fläsk för att slippa tillsatserna som finns i rimmat fläsk, om ni inte hittar färskt fläsk i er butik, kan ni ta fläskkarré eller något annat fläskkött. Men fråga gärna efter färskt fläsk i din butik, så kan de kanske tar in det.


Stekt fläsk med persiljestekta champinjoner

Färskt fläsk i bit
champinjoner
Persilja
Smör
Salt och grovmalen svartpeppar

Skär fläsket i skivor och stek i smör, krydda med salt och peppar. I en annan panna, stek champinjonerna i smör och krydda med salt och peppar, jag stekte dem hela, men du kan skiva dem om du vill, strö över hackad persilja och blanda runt, servera, Mums!

Kram 

lördag 1 oktober 2016

Viljan att äta mejerifritt och mumsiga parmesanbiffar med vitlöksfräst zucchini

Hejsan!

Den här helgen vill jag berätta om förra helgen, jag och min man firade att jag fyllt 40 år. Vi bokade rum på hotell Haymarket, gick på bio och sen gick vi ut och åt finmiddag på restaurang Mancini, bilder ser ni längre ner. Vi hade ett otroligt mysigt dygn, bara ca 25 minuter hemifrån, och det kändes verkligen som vi åkt bort, men man behöver verkligen inte åka långt för att få känslan av att vara bortrest. En perfekt lördag för mig som varit sjuk veckan innan. Hotellet var jättetjusigt inrett i art deco-stil, gammal jazz spelades i högtalarna, och på lördagkvällen spelade ett liveband jazz i baren på hotellet. Det fattades bara att alla skulle ha haft 20-talskläder på sig också, då hade vi befunnit oss i 20-talet. Vi åt mycket gott på restaurangen, och det var inga problem att hålla sig till liberal LCHF, jag lämnade en filodegskorg på tallriken.

Jag vill gärna bli mejerifri igen, jag märker dock att det är svårt. Mejeriprodukter är starkt beroendeframkallande och triggar mig, det är mjölkproteinet kasein som är problemet. Ja, sen påverkas insulinet av mjölksockret. När jag tänker efter har jag nog alltid älskat mejerier, innan LCHF längtade jag bland annat efter min tallrik med fil på morgonen, nu skulle jag inte kunna ät något så sötsliskigt. Men jag har aldrig varit någon mjölkdrickare, utan favoriserat vatten ända sedan jag var liten. I min släkt finns det flera som är ostberoende, jag har inte fått det, även om jag älskar brie (en av dom mest beroendeframkallande ostarna), men annars har jag gått loss på de flesta andra mejerierna under åren.

Vi som är med på flera LCHF-sidor på Facebook och följer bloggare har sett att många skriver om att vilja äta mejerifritt och bidrar med mejerifria recept nu, och anledningen till det är att många utav oss tjänar på det. Det är ju inte naturligt för människor att äta den här kopiösa mängden mejerier, sen är det inte naturligt att äta mejerier efter att vi slutar med bröstmjölk som liten. Man brukar säga att det inte är artegen föda.

Senaste tiden har jag ätit mycket grädde med flit, det beror på att grädden mättar så bra. Ni som följer mig vet att jag har halkat ner i sockerträsket igen, jag håller på att kräla mig ur och då hjälper det att bli jättemätt, för att däva mitt sug. Efter en tid kan jag minska portioner och ta bort mejeriprodukter igen. Men jag vet också att jag också motarbetar mig själv då mejerierna spär på mitt beroende. Så jaaa, jag är beroende! Om ni går in på länken kan ni läsa lite om hur mejeriberoende ter sig. Smör är undantaget och kan användas fritt, innehåller nästan inget kasein.

Jag kommer fortsätta att äta liberal LCHF, på grund av att jag är gravid. Men eftersom risken att hamna i sockerberoende är så stor, vill jag undvika mejeriprodukter, nötter, bär och LCHF-bak/substitut.

Det här receptet är inte mejerifritt då den innehåller parmesan, men vi hade en bit i kylen som vi behöver göra av med, känns dumt att kasta. Sen är inte parmesan den värsta boven av mejerierna.



Parmesanbiffar med vitlöksfräst zucchini 

1 kg blandfärs
200g Grana Padano (riven)
2 ägg
2 tsk Sambal oelek
grovmalen svartpeppar
Smör
vatten

1kg zucchini
2 vitlöksklyftor
Smör

Ta fram en rymlig bunke eller skål, lägg i blandfärs, ägg, sambal oelek, riven parmesan och krydda med svartpeppar, jag köpte Grana Padano i bit och rev på grövsta på rivjärnet. Blanda ihop alltsammans och gör biffar, stek dem sedan i rikligt med smör, osten gör att de kan fastna lite i pannan. Stek alla biffar och slå sedan på lite vatten som biffarna kan puttra i, så får ni en fin skysås i pannan.

Skär zucchinin på längden, sedan på längden igen och skär av fröhuset i mitten, skär sedan zucchinin i små bitar (1x1cm). Hacka vitlöksklyftorna fint och fräs i smör, tillsätt zucchinibitarna och stek till zucchinin fått lite färg.

Servera och njut.

                                        Vårt hotellrum

                                       Vackert kakel i duschen i hotellrummet
                                        Resten av badrummet
Ljummen havssallad med vildfiskade stora räkor från Medelhavet, blå musslor och vongole som serveras med strimlade grönsaker


Kronhjortfilé med karljohansvamp och svart tryffelcreme och caponata sicilinana

Kram