Hejsan!
Ibland, nej förresten - ganska ofta är det enklaste det godaste, det är något jag verkligen lärt mig sedan vi började äta LCHF. Man uppskattar rena smaker mycket mer, och många livsmedel smakar både mer och annorlunda mot förut. Nu efter julen känns det bra att laga egen mat igen, vi spenderade julen på Tällbergsgården i Dalarna och har fått fantastisk mat där, men det är svårt att veta exakt vad allt innehåller, så nu är det skönt att veta vad man stoppar i sig igen.
Nu går vi mot nytt år och jag tänkte ge tips på en god och enkel varmrätt, bara för att det är lite festligt behöver det inte bli komplicerat. På nyårsafton vill många lyxa till det lite, och i den här rätten är det är det trattkantareller som är stjärnan. Just det här var torkade trattkantareller från Hälsingeskogarna, och självklart kan du använda torkade/frysta/konserverade eller färska gula kantareller, eller någon annan god svamp.
Stekt entrecote med kantarellsås och fräst grönkål
Entrecote i skivor
Smör
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 dl torkade trattkantareller, eller valfri mängd annan svamp
1 msk glutenfri soja
Grovmalen svartpeppar
1 tsk timjan
(ev färskost)
Ca 1 kg grönkål
Ca 50g smör
Salt
Stek entrecoteskivorna i smör så att de får fin färg, lägg sedan över skivorna på en tallrik. Häll sedan grädde i stekpannan, tillsätt svamp och kryddorna, låt puttra ihop och lägg i entrecoteskivorna så att de får puttra med i såsen ca 10 min. Om du vill att såsen ska bli lite tjockare kan du tillsätta en ask naturell färskost och vispa in.
Rensa grönkålen, skär av bladen från stjälkarna (stjälkarna är träiga och tråkiga), fräs sedan grönkålen i smör tills de börjar få färg och verkar frasiga. På det här sättet blir grönkålen nästan som grönkålschips. Mums!
Gott nytt år alla!
Kram
Sidor
▼
fredag 30 december 2016
onsdag 21 december 2016
Ugnsgräddad leverpastej
Hejsan!
Vill önska alla en riktigt god jul! Och god i flera bemärkelser, god mat och dryck som samtidigt är fet, tillsatsfri och kolhydratsnål önskar jag er. Jag hoppas också att ni får en stress/ krav och ångestfri jul.
Att laga tillsatsfri mat är inte svårt, det handlar om vilja och prioriteringar. En del skyller på att de inte har tid att laga mat från grunden, det handlar inte om tiden, även om man självklart har mindre tid om man arbetar än om man går hemma och har gravidpenning, som jag gör nu.
Det handlar om planering, vill man verkligen göra mat från grunden så ser man till att göra det, man ser till att ha ingredienserna hemma, räknar ut hur lång tid det bör ta och tänker efter vilken dag man ska göra det. Barn tycker ofta det är roligt att få hjälpa till, och det är ett ypperligt tillfälle att lära dem om sund matlagning. Jag fick nästan aldrig hjälpa mamma i köket, men jag stod med näsan i grytorna och jag lärde mig ett och annat själv som tur var, mamma muttrade "ju fler kockar...".
Ofta kan man göra annat samtidigt för maten klarar sig själv på spis, i ugn och i kyl. När jag lagade och gräddade min leverpastej hade jag samtidigt tvättstuga, du kanske också har tvättstuga ibland? Gör man inte mat från grunden har man valt att inte göra det, eller har man prioriterat annat. Men du har ju hela helgen på dig! Haha! Kommer ni ihåg den gamla reklamen för Triss?
Mycket kan man laga innan och förvara i frysen, som till jul kan man göra mycket i början av december som köttbullar, lax, kålrabbijansson, kokt skinka (bara griljering kvar), revbensspjäll, vörtbröd o.s.v. Jag vet faktiskt inte om den här leverpastejen går att frysa. Den kanske blir lite mer bredbar då, haha!
Vissa charkuterier som korv kanske är lite väl överambitiöst att göra själv, men personligen har jag valt bort korv i mitt liv, på grund av allt "skit" de stoppar i korven. Men det går ibland att hitta finkorv som är tillsatsfria så jag vill inte döma alla korvar. Sen måste jag erkänna att jag få i mig en del tillsatser ändå, jag äter bacon då och då och en del smaksättare som senap, ansjovis, soja o.s.v. har tillsatser i sig. Men jag ser till att välja bort de värsta processade och tillsatsstinna livsmedlen om jag kan.
Jag bakar lchf-bröd ungefär en gång per år och då blir det till jul, och då gör jag Nutriavans vörtbröd. Det är jättegott och blir supersmarrigt tillsammans med leverpastejen, skinkan eller cheddarosten.
Ugnsgräddad leverpastej
500g nötlever
100g smör
2 ägg
4 ansjovisfiléer
1 msk glutenfri soja
1 tsk timjan
1 krm mald vitpeppar
1/2 salt
2 dl vispgrädde
1 liten gul lök
En form, t.ex. "sockerkaksform"
En större gratängform
Bakplåtspapper
Finhacka löken, smält smöret i en stekpanna och låt löken småputtra på låg värme en stund så att den blir mjuk utan att ta färg, låt sen svalna lite. Ta fram en matberedare alternativt mixer, dela levern i lite mindre bitar och lägg i matberedaren och tillsätt alla ingredienserna, mixa smeten slät. Om du använder stavmixer rekommenderar jag att du först mixar levern slät, sedan tillsätter de andra ingredienserna och mixar ihop. Häll sedan smeten i en bakplåtspappersklädd form. Tag fram en större gratängform och häll vatten i så ungefär hälften av formen är fylld, ställ "sockerkaksformen" i vattenbadet och grädda på 175° i 1 1/2 timme. Låt svalna i formen, förvara sedan i kyl, servera gärna med lite snabbpicklad gurka, smaklig måltid!
Snabbpicklad gurka
Gurka
Vatten
Ättika
Persilja
Blanda ihop vatten, hackad persilja och ättika i en skål, hur mycket ättika du har beror på hur stark lag du vill ha, prova dig fram. Hyvla gurka i lagen och ställ i kyl.
God jul och kram
lördag 17 december 2016
Lindas kålrabbijansson
Hejsan!
Får jag fresta med en Jansson? På julbordet är Janssons frestelse min favorit, tidgare var det sill, men p.g.a. att det är svårt att göra utan socker och sötningsmedel väljer jag numera bort sillen, visserligen har jag provat att göra lag och sötat med apelsin, men det blir inte samma sak så det får vara. Men för mig har det varit fiskbitarna som varit bäst på julbordet, och jag inser att det inte är någon slump att det har varit de sötaste (mest kolhydratrika) jag gillat som Jansson, sill och gravad lax.
Nuförtiden har jag nästan slutat med lax också, på grund av hur mycket "skit" det är i den odlade laxen. Ibland fuskar jag med rökt lax på julbord, och om jag blir bjuden. Nu tror jag att det gick ca ett år mellan laxbitarna. Jag har skrivit om det tidigare och faktiskt saknar jag den inte, och vill jag ha lax kan jag beställa vildfångad. Men det finns så mycket andra goda vildfångade fiskar.
Man skaffar sig nya favoriter på julbordet, hittar på nya rätter, det är riktigt spännande. Man måste bara tänka om lite, ett julbord behöver inte se ut som ett julbord om man säger så. Förra året skulle vi köpa lite färdig julskinka i Hötorgshallen i Stockholm, vi var sent ute och det var slut överallt, men så hittade vi ett ställe med massor av fina skinkor. En var precis så rosa som en julskinka brukar vara, det visade sig vara en tryffelskinka från Italien, och konstigt nog tyckte jag den smakade som julskinka! Vi köpte ett par hekto, handlaren (finkännare på skinka) blev överförsjust när han hörde att tryffelskinka skulle vara istället för julskinka.
Den här kålrabbijanssonen blir verkligen jättegod, faktiskt tycker jag att den smakar som vanlig Jansson, enda skillnaden är att den inte blir lika krämig i konsistensen, men färskosten gör att såsen tjocknar utan en massa stärkelse så det blir mumsigt ändå. Jag använder purjolök i min variant, dels för att det är så gott och dels för att det blir lite mindre kolhydrater, men man kan naturligtvis använda vanlig gul lök om man vill. Jag väljer att inte pudra något nötmjöl ovanpå Janssonen för att liksom försöka efterlikna skorpmjöl, för det känns då himla onödigt och fånigt, jag har sett att andra gör det, och med det gör man också som man vill. Den här Janssonen tar lite tid att göra, så jag rekommenderar att man gör den dagen innan julafton, det bukar ju vara tillräckligt att göra ändå på julafton, då är det bara att värma när det är dags.
Lindas Kålrabbijansson
Ca 10 st kålrabbi
1 purjolök
1 burk ansjovis 125g
5 dl vispgrädde
2 askar naturell färskost
Grovmalen svartpeppar
Smör
Skala kålrabbin, skiva dem och skär sedan dem i strimlor. Koka strimlor i saltat vatten tills de börjar bli lite mjuka ca 15-20 min, slå av vattnet och ånga av. Häll grädden i en kastrull, tillsätt ansjovisspadet och färskosten, koka upp gräddblandningen under vispning och ställ åt sidan. Strimla purjolöken, tag fram en rymlig gratängform och smörj den med smör, varva kålrabbi, pujolök och ansjovis, krydda med peppar, ringla över gräddsåsen och klicka små smörkuber på toppen.
Grädda på 175°-200° i ca 45 min - 1 tim, låt svalna en stund och njut.
Kram
lördag 10 december 2016
Behöver du sötning i ditt liv? Saffransrulle med lingon
Hejsan!
Nej! Men egentligen bör frågan vara - väljer du att äta sötningsmedel? Här är det nog många som måste svara ja. Fundera på varför. Har du ett sockerberoende? Har du svårt att vänja dig av eller skiljas med den söta smaken? Eller helt enkelt väljer du att äta sötning? Vad än anledningen är så ska man veta vad man stoppar i munnen! Det är du och bara du som bestämmer vad du stoppar i munnen, ingenting bara råkar hamna i där "det bara blev så, hoppsan!". Nej, det går inte att skylla på någon eller något annat än dig själv.
Jag vill med det här inlägget endast ge dig en tankeställare, så här före jul dyker det upp väldigt många recept på LCHF-bak och LCHF-godis, väldigt ofta innehåller de sötningsmedel, helt i onödan. Någonstans läste jag till och med om "LCHF-vänliga sötningsmedel", det finns inget som är vänligt med sötningsmedel!
Jag ska erkänna att allt prat om sötning irriterar mig enormt, jag är sockerberoende och när jag började med LCHF lurades jag också av smarriga bakrecept som hette LCHF, det resulterade i att jag fortsatte ha sug och vikten stod still. Till slut insåg både jag och min man att vi måste sluta helt med den söta smaken, och helt plötsligt upptäckte vi att väldigt många livsmedel smakar sött i sig själva. Som mejeriprodukter, bär, vaniljpulver, stekt lök, stekt vitkål och lime/citronvatten, vi saknar inte sötning/socker längre.
Du och ditt insulin blir lurade! Jag har hört och läst många gånger att vissa sötningsmedel inte höjer blodsockret, och vissa använder det argumentet för att få äta sötningsmedlet. Men man gör sig själv en otjänst, så fort du känner att det smakar sött på tungan, förbereder sig insulinet för att åka ut och ta hand om sockermolekyler i blodet, det är bara det att det kommer inga. Men processen är igång och det leder till att ditt blodsocker blir för lågt som sen leder till sockersug och hunger.
Om det här fortsätter tröttar du ut insulinet, det är inte längre någon idé att sända ut något, för det är inte säkert att blodsockret är för högt. Det leder till att insulinet inte reagerar i tid även om du äter vanlig mat, det gör att blodsockret hinner stiga för högt innan det regleras. Agneta Shnittger förklarar om det här. Så för insulinet skull är det bättre att äta naturligt socker någon gång ibland, eller inte alls. Att säga att vissa sötningsmedel inte har någon påverkan på blodsockret är alltså fel.
Sötningsmedel är kemiskt raffinerade produkter och man vet ännu inte exakt hur våra kroppar påverkas ämnena än, Charlotte Erlandsson Albertsson menar i den här artikeln i Råd och rön, att det är en annan del av hjärnan som reagerar av söta smaken av sötningsmedel än om man äter vanligt socker, och att de som äter sötningsmedel har lättare att bli sockerberoende.
Låt oss titta på vad vanliga sötningsmedel innehåller.
Sötströ
Erythritol, steviolglykosider
Erythritol (Sukrin). Finns naturligt i bland annat alger och svamp men framställs kemiskt genom jäsning av glukos. Metallisk bismak, Kan orsaka biverkningar uppsvälldhet och diarré, vissa kan få allergiska reaktioner som klåda.
Steviolglykosider. De söta ämnena utvinns från växten stevia genom kemiska processer, och blir långt ifrån naturlig när den kemiska raffineringen är klar. Enligt Livsmedelsverket är färsk och torkad stevia inte godkänd inom EU, det innebär att man inte får sälja produkter som innehåller färsk eller torkad stevia inom EU. Men steviolglykosider är godkända och EU har satt en gräns på fyra milligram per kilo kroppsvikt per dag, då man tror att ett för högt intag av det kan vara farligt. I livsmedel finns det angivet hur mycket steviolglykosider de innehåller, men om du bakar eller använder det som bordsströmedel får du hålla koll på doseringen själv. Känsliga personer kan få allergiska reaktioner. Steviolglykosider ökar sötsug som i sin tur kan leda till viktökning. Samtliga steviaprodukter du hittar i affären är steviolglykosider.
Sukrin-produkter är Erythritol, kan också vara i en kombination med steviolglykosider. Se ovan.
Xylitol - Björksocker, framställs av björk och andra lövträd, samt majs. Hemicellulosan zylan bryts ner till zylos som sedan hydrogenereras med vätgas under högt tryck till xylitol. Ska ha en förebyggande effekt på karies. Kan ha en laxerande effekt som kan leda till diarré. Lågt blodsocker om man konsumerar stora mängder på regelbunden basis.
Sukralos - konstgjort sötningsmedel som framställs av vanligt socker, kan rubba ekosystemet då sötningsmedlet färdas genom kroppen oförändrat. Man vet inte än om vi får biverkningar av sötningsmedlet.
Aspartam - Suck! Jag känner att det är ganska onödigt att beskriva eländet. Ni kan söka på det själva om ni är ovetandes.
Både sukralos och aspartam används i lightdrycker.
Jag skulle kunna lista fler sötningsmedel och skrivit mer, det finns så mycket mer, men jag ville hålla mig till de vanligaste, och bara det blev en hel del. Det är mycket jag läst som jag inte delar med mig om, då jag inte tycker det finns tillräckligt med källor på det, men jag blir mörkrädd! Jag hoppas bara att ni fick ut något av det här.
Jag vill poängtera att det går utmärkt att både leva och baka sötningsfritt, här är ett gott alternativ till Lucia.
Saffransrulle med lingon
6 ägg
1 burk Mascarpone
1 dl vispgrädde
100 g smör
0,5-1 g saffran
Knappt 1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 tsk vaniljpulver
Fyllning
2 pkt naturell färskost
Frysta naturella lingon
Vispa äggen pösiga, smält smöret och vispa in i äggsmeten, tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop ordentligt, låt smeten svälla ca 10 min. Tag fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på, bred ut smeten till en stor jämntjock (ca 0,5-1 cm tjock) kvadrat. Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 20 min, eller tills du ser att den börjar få lite färg uppepå och runt sidorna. Låt bottnen svalna. Lägg över färskosten i en skål och blanda till den lite med t.ex. en gaffel, det gör att den blir smidigare, bred sedan ut färskosten jämnt på bottnen, lämna ett par cm utan smet i ena kortändan, det är den sidan som hamnar underst sen när du rullar ihop den. Srö på frusna lingon jämt och rulla ihop saffransrullen kortsida till kortsida, ta bakplåtspapperet till hjälp för att få rullen tät och fast, slå in rullen i bakplåtspapperet och lägg den i kylen gärna några timmar. Skär upp och njut!
Kram
torsdag 1 december 2016
Krabbkakor
Hejsan!
Jag älskar skaldjur, det är ju så gott och nyttigt, innehåller bra protein, mycket mineraler, en del vitaminer och omega 3. I dagens recept använder jag mig av krabba, vill ni se mera näringsinnehållet kan ni gå in på länken här. Skaldjur är visserligen magra på fett, men det kan man tillsätta själv.
Jag blev inspirerad av ett recept jag såg i en tidning som matbutikerna skickar ut, de recepten är ju ofta mer eller mindre fullproppade med kolhydrater, men jag tänkte att det måste ju gå att LCHF-anpassa. Och jag måste säga att de blev fantastiskt gott, var enkelt att göra och gick fort. Sen är det kanske fel att kalla dem för kaka, de är nog egentligen för mjuka för att kallas så. Men jag kallar dem vad jag vill! Haha!
Idag har vi varit på mödravården och träffat en läkare, egentligen hade vi ingen speciell anledning att besöka läkaren men mödravården tyckte vi skulle det. Vi kollade blodtryck och urin, och allt var bra. Läkaren informerade om att jag låg i riskzonen för att få havandeskapsförgiftning, jag frågade om det berodde på att jag fått donatorägg och min ålder. Hon svarade att det var så, och vi diskuterade en stund om varför donatorägg ökade risken. Tydligen vet man inte varför än, men vår läkare hade en vettig teori om att antalet främmande ämnen i kroppen ökar risken, i en normal befruktning är halva ägget främmande ämne (från fadern), och ägget jag har fått två främmande ämnen, halva från donator och halva min man. Man har tydligen sett att antalet som fått havandeskapsförgiftning är högre hos dem som fått donatorägg.
Inte vet jag om den här teorin stämmer, men det låter logiskt tycker jag. Som det är nu mår jag i alla fall bra, och jag ska vara observant på om jag märker förändringar som tyder på havandeskapsförgiftning eller mår dåligt på något sätt.
Krabbkakor
2 burkar salladskrabba, avrunna.
2 ägg
1 dl hackad dill
2 msk kokosmjöl
1/2 tsk chilipulver
Salt
Smör, rikligt.
Öppna krabburkarna och låt krabbköttet rinna av från vattnet, slå sen över krabbköttet i en bunke, tillsätt ägg, kokosmjöl, dill, chilipulver och salt, blanda ihop krabbsmeten och forma små biffar/kakor. Smält rikligt med smör i en panna och stek krabbkakorna på ganska låg värme tills de får fin yta på båda sidor. Jag rekommenderar en god majonnäs eller aioli till för att få upp fetthalten, jag löste det hela med att dricka en fettchoklad efter maten.
Kram
söndag 27 november 2016
Gör brunch på middagsresterna, broccoliplättar och tips på restaurang.
Hejsan!
Vi har haft en jätteskön helg, jag är ledig och börjar nu varva ner, sover fortfarande dåligt men det gör inget när man kan vila dagtid. Fixar jul hemma, träffar nära och kära och myser. Men när man är ute och är aktiv blir det ofta utemat, den här helgen åt jag ute hela fyra gånger, och även om jag valt bra rätter har det nog blivit lite väl liberalt nu.
Vi går en mindfulnesskurs och igår var vi på en retreatdag hela dagen, där vi hade yoga och meditation hela dagen, vi skulle vara väldigt tysta och gå in i oss själva. Till lunchen övade vi medveten gång, och sen att äta medvetet. Vi hade inte sagt till något om maten innan, vi visste att det skulle bli en morotssoppa, men vi sa nej till en apelsinkräm som serverades till. Soppan åt vi under tystnad och väldigt långsamt, jag har provat att äta medvetet förut, men för många var det första gången och blev en stor upplevelse, att känna helt nya smaker och konsistenser av att äta låååångsamt, och man reflekterar hur lite man känner när man äter fort.
Jag kände dock starkt att det blev jättetråkigt att inte samtala med gruppen under måltiden, sorgligt på något vis. Vi hade förstås stunder då vi talade under dagen med och fick även skratta av oss lite.
Efter den här dagen var vi rejält sega, jag hade även en del rastlöshet i kroppen. Vi var också hungriga, soppan stod vi oss inte länge på, och vi behövde ett rejält skrovmål innan vi skulle gå bio på kvällen. Vi började googla på restauranger i närheten av vår bio på söder i Stockholm, när vi var på väg mot ett ställe kollade vi in ett par ställen på vägen, och som tur var hittade vi restaurang Empati, tyvärr ligger det lite osynligt vid Medborgarplatsen, men de har en stor lysande skylt Empati, kolgrill som fångade mitt öga. Det är en turkisk/kurdisk restaurang som serverade precis vad vi behövde, både jag och min man beställde mix-grilltallrik utan bulgur och bröd, vi fick sen in varsin jättetallrik, med perfekt grillat kött: lammrack och 2 olika färsbiffar, kyckling och oxfilé, till det yougurtröra, domates ezmesi (grönsaksröra som jag älskar), grillade grönsaker och sallad (som var istället för bulgur), vackert upplagt med en liten lykta gjord av tomat och värmeljus i mitten, se bilder längre ner. Jag njöt till fullo, och det kändes som jag befann mig i Turkiet, orkade nästan inte äta upp. Det kommer definitivt bli fler besök dit!
Idag fixade jag brunch på broccolirester som fanns, och det blev jättegoda fluffiga plättar. Och jag insåg att det är ett perfekt sätt att göra sig av med grönsaksrester över huvud taget, släng i ägg, mixa och stek, klart!
Inte världens tjusigaste bild, med vad gör det när det blir så gott.
Broccoliplättar
400g kokt broccoli, avångad.
1 dl vispgrädde
1 tsk riven parmesan
1tsk sardellcreme
5 ägg
Smör
Lägg alla ingredienserna i en bunke och mixa med stavmixer till en jämn smet, smält smör i en stekpanna och skeda ut plättar, stek på medel/låg värme och vänd försiktigt då smeten blir lite lös. Vi åt dem som de var, men om man vill kan man ha någon sås/majonnäs till. Jag fick mycket beröm av min man för dessa.
På restaurangen var det tjusigt
Kram
onsdag 23 november 2016
Köttbullar i tomatsås och ännu en komplimang från vimsiga mödravården
Hejsan!
Ibland är det skönt att det inte bara är jag som vimsig, men jag tror inte riktigt mödravården har riktig koll på läget, och det drabbar inte bara mig. Kom just hem från mödravården, det visade sig att vi gått dit helt i onödan. Vi har tidigare tecknat upp oss på två föräldragrupper onsdag och torsdag, men idag (onsdag) när vi satt där och väntade kom de visst på att de flyttat dagens grupp till fredag. Vi var ändå där i måndags, så man tycker att de kunde ha sagt någonting då, fast den barnmorskan kanske inte visste det heller. Lyckligtvis kan vi gå på gruppen på fredag, tur att jag är ledig och tur att min man kan flexa lite på jobbet.
I måndags när vi var på mödravården, tog de urinprov och blodprov och kollade blodsocker och HB, blodsockret var bra (superskönt) och hon tyckte att mitt HB var jättefint, jag frågade om det beror på att jag äter extra järn? Hon sa "Nja, det visar att du äter en bra kost, och att din kropp är bra på att ta upp näringen", tjohoooo! Fanns ingen äggvita i urinen heller. Ja, jag måste säga det igen, jag har en bra graviditet!
Vi vill bli lite mejerifria igen, åtminstone på vardagar, jag äter ju mer liberalt nu men är lite för lätt att trilla dit på ost och vispgrädde när man väl börjat, och jag känner att jag får en mer däst känsla efter maten när jag ätit mejerier. Ni som följt mig ett tag vet att jag är lite nojig med att inte ha för mycket mat i kylen, man får nämligen inte slänga mat. Många av recepten som läggs ut här har kommit fram av kylskåpsrensningar. Den här gången var det riven parmesan som behöver gå åt, det blev jättegott!
Köttbullar i tomatsås
Ca 1kg nötfärs
2 ägg
1 dl riven parmesan
1 msk torkad timjan
3 msk tomatpuré
Smör
1 burk krossade tomater
Vatten
Salt och grovmalen svartpeppar
Blanda nötfärsen med ägg, parmesan, tomatpuré och timjan, rulla sedan köttbullar och lägg på en tallrik, smält sedan smör i en panna och stek köttbullarna så att de får färg, det gör inget att de inte blir riktigt klara inuti, de ska puttra i sås sedan. Lägg upp köttbullarna på en tallrik, slå krossade tomater i pannan, häll sedan vatten i burken och slå i det. Krydda med salt och peppar och lägg i köttbullarna, låt puttra ihop så köttbullarna blir klara och såsen tjocknat lite. Vi serverade sallad till köttbullarna, mums!
Kram
fredag 18 november 2016
Kryddig fläsksallad och efterlängtad ledighet
Hejsan!
Jag har nu gått på en efterlängtad ledighet, känns underbart och lite konstigt, tror att det kommer att ta ett tag innan jag riktigt varvar ner. Nu har jag semester, sen får jag full gravidpenning och blir mammaledig på det, tjohoooo! Känns bra att gå hemma och lulla, då jag sover så dåligt på grund av kramp i benen, nu kan jag ju vila på dagen.
Nu kan jag lägga mer tid till hem, förbereda inför att vår baby kommer, meditera, promenera, ta upp kontakt med vänner, laga mat och skriva blogg. Det ska bli jättekul att skriva mer till er, och jag har fått massor av idéer av inlägg på LCHF-sidorna på Facebook, som jag vill skriva om.
Jag har fått många komplimanger senaste tiden och det är jättekul, som gravid känner jag mig ganska så otymplig och stor. Därför känns det extra roligt att jag fått kommentarer som "men du är så liten?", "Du har inte gått upp så mycket i vikt?"," Vad smäcker du är!", " Det kan man inte tro? - När jag berättar att födsel är beräknad femte februari. Jag fnittrar lite inombords nu när jag skriver, jag har aldrig blivit kallad smäcker förut, haha! Gulle er alla som sagt alla fina kommentarer, jag blir jätteglad!
Jag har tänkt rätt mycket på att en del låtit förvånade över att jag inte gått upp eller svält upp i vätska. De flesta vet hur jag äter, så jag talar inte så mycket om det längre, men jag antar förstås att det har med kosten att göra, jag äter ju inte sådant som gör att kroppen samlar på sig vätska - för mycket kolhydrater, och äter inte så mycket sådant som blir till glykos i kroppen - kolhydrater. Och nu äter jag ändå mycket mer liberalt som gravid. LCHF håller min vikt. Jag är nyfiken om någon har liknande erfarenheter av att äta LCHF under graviditet? Skriv gärna till mig.
Det var roligt på mitt besök på mödravården. De ville att jag skulle lämna ett urinprov, jag antog att de ville kolla om det fanns äggvita, som de kollat förut, när barnmorskan kom tillbaka sa hon att provet såg bra ut, men så sa hon frågande "Du har kanske ätit lite dåligt?". Nej, utbrast jag, både frukost och lunch, hur ser du det förresten? Jo, vi tittar på ketoner i urinen och du ligger lite högt, det brukar vara ett tecken på att man ätit dåligt. Innan jag hann stoppa mig själv sa jag "Det är för att jag går på fettdrift, så för mig är det bara positivt!". Barnmorskan sa "Jaså, gör du!". Sen log hon bara. Pust! Hittills har mödravården inte brytt sig om hur jag äter, de har gjort sin plikt och informerat om livsmedelsverkets riktlinjer för gravida, sen var det bra med det. Jag undviker gärna diskussion med dem om min kost.
Kryddig fläsksallad
Färskt fläsk i bit
Smör
1 tsk spiskummin
1 tsk malen ingefära
2 tsk sambal oelek
Grovmalen svartpeppar
2 msk glutenfri soja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
Ev skvätt vatten
Sallad
Tomater
(eller vad du vill ha i din sallad)
Skär fläsket i bitar, smält smör i stekpannan och tillsätt spiskummin, ingefära, sambal oelek och blanda i smöret, häll i fläsket och blanda runt så kryddorna fördelas, stek till fläsket är klart. Ta ur fläsket och lägg på en tallrik, slå soja, vinäger, tomatpuré och en skvätt vatten och puttra upp, lägg i fläsket igen och blanda om.
Lägg upp grönsakerna på tallriken och lägg fläsket ovanpå, skeda på lite av såsen från pannan, som blir fin marinad på grönsakerna.
Om man inte vill att den blir så het, kan man minska på sambal oeleken.
Kram
lördag 12 november 2016
Renskavspanna
Hejsan!
Ledsen att jag varit frånvarande ett tag, har helt enkelt inte haft tid och ork att skriva. Jag har varit ett vrak i flera veckor på grund av dålig sömn, min kropp drar mer mineraler nu när jag är gravid, och jag vaknar med kramp i vader och fötter på nätterna, en till tre gånger per natt. Äter extra magnesium och mineralsalt men det hjälper inte tyvärr, prövade magnesiumspray men den kliade för frenetiskt på huden att jag inte kan använda den.
Men jag ska inte klaga, har har en jättebra graviditet, har inte haft några andra besvär som illamående eller svullenhet. Och från och med nästa vecka tar jag först semester och får sen gravidpenning, såå skönt! Det är en himla skillnad att vara hemma och vara trött, än att gå och vimsa på jobbet. Nu har det ju varit extra slitigt också på grund av snöyran som kom i Stockholm, jag hade väldig tur och kunde åka tunnelbana både till och från jobbet.
Gick och halkade också och blev förstås jätterädd, men landade bra på vänster höft/lår, så bebis klarade sig fint. Tacksam att jag bara föll en gång (hittills), en kollega föll sex gånger. Hur som helst är snön väldigt vacker, och jag hoppas den får ligga kvar.
För en tid sedan var det extrapris på fryst renskav, nyttigt och gott, innehåller mer vitaminer, mineraler och omega 3 än uppfött kött, är klimatsmart, ekologiskt och innehåller ingen antibiotika, så man måste ju passa på. Jag svängde då ihop den här smarriga renskavspannan, väldigt enkelt är det också.
Renskavspanna
1 pkt fryst renskav
ca 700g vitkål
3 dl vispgrädde
Smör
Lingon
Tina renskaven och skär vitkålen i bitar, stek vitkålen först i smör tills den är klar och har fin färg, lägg upp vitkålen i en skål och stek sen renskaven i smör. Blanda sedan i vitkålen och krydda med salt och peppar. Slå på grädden och låt puttra ihop en stund så såsen blir lite tjockare. Pynta med lite naturella lingon, jag hade frysta. Om du vill undvika bär, så det förstås jättegott ändå.
Kram
Gick och halkade också och blev förstås jätterädd, men landade bra på vänster höft/lår, så bebis klarade sig fint. Tacksam att jag bara föll en gång (hittills), en kollega föll sex gånger. Hur som helst är snön väldigt vacker, och jag hoppas den får ligga kvar.
För en tid sedan var det extrapris på fryst renskav, nyttigt och gott, innehåller mer vitaminer, mineraler och omega 3 än uppfött kött, är klimatsmart, ekologiskt och innehåller ingen antibiotika, så man måste ju passa på. Jag svängde då ihop den här smarriga renskavspannan, väldigt enkelt är det också.
Renskavspanna
1 pkt fryst renskav
ca 700g vitkål
3 dl vispgrädde
Smör
Lingon
Tina renskaven och skär vitkålen i bitar, stek vitkålen först i smör tills den är klar och har fin färg, lägg upp vitkålen i en skål och stek sen renskaven i smör. Blanda sedan i vitkålen och krydda med salt och peppar. Slå på grädden och låt puttra ihop en stund så såsen blir lite tjockare. Pynta med lite naturella lingon, jag hade frysta. Om du vill undvika bär, så det förstås jättegott ändå.
Kram
söndag 30 oktober 2016
Grillade kycklingklubbor i ört- och grönsaksblandning
Hejsan!
Jag tittar rätt mycket på matprogram, tycker att det är inspirerande och väldigt mycket går att omvandla till LCHF. Jag tycker mycket om Jamie Oliver, och nu har de visat några gamla program där han bevisar att man kan laga bra mat på 15 min. Om man bortser från alla kolhydrater och fettfria produkter han använder, så är han väldigt mycket för ren mat, han använder mycket grönsaker och djärva kryddor, och han propagerar för att det inte tar en massa tid att laga bra mat från grunden.
I ett avsnitt mixade han massa örter och serverade till kokt kyckling, det gav mig inspiration till den här middagen. Jag mixade inte men ville liksom marinera kycklingen i smaker ändå på någe vis, och vi hade rätt mycket persilja att göra av med hemma.
En annan matinspiratör är Per Morberg, jag fullkomligen älskar hans galna upptåg i köket. Han har ju en helt underbar humor, så förutom inspiration får man några goda skratt också.
Jag hämtar också mycket inspiration i mattidningar och receptblad, på nätet och av mat jag äter ute, och blir bjuden på. En del människor har noll inspiration när det kommer till matlagning, ofta handlar det om osäkerhet och rädsla att göra fel, eller så har man inte intresset helt enkelt. Jag har själv hamnat i ett sånt läge då jag inte hade någon lust alls att laga mat, men jag ville ju fortsätta att äta strikt LCHF.
Då var jag tacksam att jag haft lite dille på att köpa kokböcker, jag valde ut en som passade och verkade ha mycket goda och bra LCHF-recept. Letade upp första rätten som lät god, handlade ingredienserna och lagade maten, letade upp nästa recept och fortsatte så, efter ungefär en vecka kom inspirationen tillbaka, och det kändes bra att ha ätit bra under svackan. Valet av kokbok den gången var Monique le Roux Forslunds bok LCHF på riktigt, inspiration till min blomkålspizza är hämtat från den boken.
Jag säger inte att alla blir hjälpta av att följa recept i någon form, men det kan åtminstone hjälpa en att hålla sig på banan. Och vem vet, jag kanske inspirerar en och annan här.
I det här receptet använde jag en pepparfrukt som heter Bishop's crown, men det går lika bra att använda vanlig paprika och krydda med chili för att få upp hettan. Och jag vill säga att du han välja andra örter/kryddor som du gillar, det här var just vad jag hade hemma, kryddningen kan varieras i det oändliga.
Grillade kycklingklubbor med ört- och grönsaksblandning
Ett paket färska kycklingklubbor
Salt och grovmalen svartpeppar
1 Röd paprika
1 chili
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
Smör
Olja (Rapsolja eller olivolja, men tänk på att olivolja inte tål höga temperaturer)
Lägg kycklingklubborna i en ugnsform och grädda dem i ugnen på 225°. Finhacka alla grönsaker och persiljan (rensa ur fröna ur chilin innan du hackar den), fräs ört- och grönsaksblandningen i smör en liten stund och slå på olja så att det blir lite rinnig massa. När kycklingklubborna är klara, ta ur dem ur ugnen och häll på ört- och grönsaksblandningen och se till att det fördelas runt om alla klubborna, låt de stå och dra till sig smakerna en stund. Under tiden rensade och stekte jag brysselkål som jag serverade till.
Kram
söndag 23 oktober 2016
Köttfärslimpa med röd curry
Hejsan!
I veckan som var slängde jag ihop en liten "man tager vad man har"-limpa, jag tycker att det är väldigt praktiskt med de här små burkarna med röd currypasta som finns i affären, se upp bara för vissa innehåller mer tillsatser än andra. Den här burken måste användas innan den blir dålig, så då kom den här köttfärslimpan till.
Jag tillsatte kokosmjölk i färsen som gjorde att limpan blev saftig. Ett tips är också att läsa på kokosmjölk-/kokosgräddeförpackningarna i affären, då flera innehåller förtjockningsmedel, ett par märken som är "rena" är Kung Markatta och Garant.
Jag har lyckats hålla mig sockerfri länge nu, vilket jag är mycket nöjd över, men det är med nöd och näppe och jag har väldigt tufft med suget nu. Nu är jag ganska säker på att det är att jag är gravid som driver suget, jag har nämligen ätit bra senaste tiden, men suget sitter som ett järngrepp. När det blir för starkt köper jag nötter, och är nöjd en stund. Jag vet att nötterna förmodligen triggar mig, men de är bättre än smågodis i det läget. Jag kan bara hoppas på att det blir bättre.
Annars mår jag väldigt bra i min graviditet och känner mig lyckligt lottad, jag har inte haft något illamående och inte svullnat något. Det enda som har varit är kramp i vaderna på natten, så jag har köpt bättre magnesium och äter mer Celtic salt, och det verkar fungera.
Köttfärslimpa med röd curry
Ca 700g nötfärs
1 burk kokosmjölk
2 ägg
2 tsk röd currypasta
1 msk glutenfri soja
grovmalen svartpeppar
Lägg allt i en stor bunke och blanda väl. Ta fram en lämplig form, jag använde en gammal avlång sockerkaksform, du behöver inte smörja den om du inte vill, limpan blir saftig av kokosmjölken och det bildas en del sky i formen, grädda på 200° i ugnen ca 40 min. Klart. Jag serverade med sallad och skysåsen från formen.
Kram
söndag 16 oktober 2016
Enkel kycklingpanna med heta smaker.
Hejsan!
I fredags kväll var jag gräsänkling och tänkte att jag skulle svänga ihop något riktigt gott och kryddigt, men efter en tid med dålig sömn hade jag inte mycket energi kvar att laga mat. Så här är åter igen ett exempel på att LCHF kan vara mycket enkelt och gott, vi har förstås olika uppfattning om vad som är enkelt, men något som sköter sig själv i ugnen är enkelt för mig.
Jag uppskattar starka smaker som chili och peppar, men inte så starkt att man inte känner smakerna av annat på tallriken, något min man också uppskattar, men han är djärvare än jag med hettan. Den här rätten fick godkänt av honom också, vi åt resterna till lunch igår. I år har jag fått en riklig skörd av chili på balkongen, dels så tog jag frön från en vanlig chili jag köpte i affären i våras, och sådde (går utmärkt), sen fick jag chilifrön av min svärmor som heter Bishop's crown, allt som allt sparade jag bara fyra plantor, men de har frodats så mycket så det räckte gott och väl. Tänkte att jag skulle använda en Bishops crown i matlagningen i fredags, och upptäckte då att jag helt missat att den inte är stark, det var tur att jag märkte det när jag hackade den och smakade på den, och kunde komplettera med cayennepeppar. Nu när jag vet det, kan jag tänka mig att den här chilin passar jättebra i en sallad eller att strö på maten.
Chili är nyttigt, ökar förbränningen, verkar smärtstillande och innehåller mycket vitamin C, Chili förlänger livet, eller kan göra det i alla fall. Jag vet att jag har skrivit om chili förut, men jag tjatar gärna om så här nyttiga livsmedel.
Jag vet att kycklingen ser lite bränd ut här, men det är kryddorna som bränts lite.
Enkel kycklingpanna med heta smaker
1 hel färsk kyckling
1 röd paprika
Ca 7 champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 chili eller 1 tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk grovmalen svartpeppar
Salt
Raps eller kokosolja
1 kokosgrädde, jag använder garanti som är utan tillsatser.
Dela kycklingen i åtta delar, och lägg i en ugnsform, ringla lite olja över och krydda med alla torra kryddor (vänta med färsk chili och vitlök till senare), gnid in alla kryddor med händerna runt kycklingdelarna och ställ i formen i ugnen på 225°. Skala vitlöksklyftor och krossa dem lite under kniven, skär chilin i små bitar, dela paprika och champinjonerna i bitar. När kycklingen har gräddat ca 15-20 min, tar jag ut formen och lägger i alla grönsakerna, ställer i i ungen igen och gräddar 20 min till, sen häller jag på kokosgrädde i formen och låter den puttra in i ugnen. Klart!
Kram
Bishop's crown
söndag 9 oktober 2016
Varför äta LCHF om man inte går ner i vikt? Stekt fläsk med persiljestekta champinjoner
Hejsan
Jag får intrycket att många tror att man endast äter LCHF för att man vill gå ner i vikt, eller om man vill få bukt med sin diabetes eller andra sjukdomar, endast en tid eller periodvis. Vad händer då när man inte får de viktresultat man vi ha eller mår bättre? Jo, de flesta fortsätter.
Många blir förstås frustrerade, provar att äta striktare, äggfasta, fasta osv. Och för vissa vill det liksom inte lossna. Jag har själv varit där och känt mig frustrerad länge för att jag stått still jättelänge och hattar, just nu har jag en underbar paus från sådana känslor, och bryr mig ingenting om viktnedgång för jag är gravid.
Jag vill inte ta upp allt som kan sätta käppar i hjulet för viktnedgång här, utan mer gå in på vad det gör att man fortsätter och lever LCHF. Personligen är min stora vinst att LCHF hjälper mig med mitt sockerberoende, när man inte äter sådant som triggar och höjer blodsockret försvinner suget, man är mätt och nöjd och just den underbara känslan all vara nöjd utan sug är fantastisk, jag tror inte riktigt man förstår den känslan om man inte är sockerberoende.
Man kan fortfarande äta för mycket mat med LCHF, men det blir svårare, för man blir så mätt. Det är härligt att gå och känna sig mätt och nöjd i flera timmar och inte bekymra sig över när man får mat nästa gång. Plötsligt märker man hur andra människor småäter hela tiden och blir frustrerade när de inte får mat. En del personer med matberoende/matmissbruk kan behöva hjälp med att känna igen hungerkänslor och att känna mättnad, det är ofta hormoner som ställer till det, och LCHF bidrar till hormonbalans, och många upplever att de får ett normalare förhållande till mat med LCHF.
LCHF är nyttig mat! Jag har visserligen alltid varit en sån som lagat mycket mat från grunden, men oj vad skit jag åt innan LCHF, och då pratar jag inte bara om socker. I LCHF förespråkar man naturlig mat utan tillsatser, och jag tycker att det kommer naturligt när man börjar med LCHF, man inser att det är nyttigare och godare att göra maten själv, svårt är det inte heller. Många får fantastiska värden med LCHF, och värdera ser likadana ut år efter år, eller förbättras, ja med en förutsättning att man fortsätter med LCHF.
Hur långt man vill gå med naturlig mat är upp till var och en, vill man trycka i sig halvfabrikat/ sötningsmedel och tillsatser så gör man det, men se till att veta vad du stoppar i dig.
LCHF är antiinflammatorisk kost. Sedan jag började med LCHF har jag fått bättre hud, hår och naglar, mina handeksem som alltid kommer varje vinterhalvår och min psoriasis i hårbotten är mycket bättre. Jag och min man är inte sjuka så ofta längre, och min mans allergier är mycket bättre. http://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk
Det finns säkert lika många anledningar att fortsätta äta naturlig riktig mat som det finns LCHF:are, men så här känns det för mig.
Det är så gott och enkelt med LCHF, när vi slutade med socker och tillsatser talade jag och min man ofta om hur mycket mer och sötare vissa livsmedel smakade. Nu är vi vana med att det ska smaka så, man uppskattar smakerna mycket mer, och om man lär sig äta långsammare blir ju matupplevelsen ännu bättre, ha ha. Matlagningen har blivit så enkel och rolig, det krävs inte många ingredienser för att få en jättemumsig hälsosam maträtt. Som den här rätten jag bjuder på idag, innehåller sex ingredienser.
Jag använder färskt fläsk för att slippa tillsatserna som finns i rimmat fläsk, om ni inte hittar färskt fläsk i er butik, kan ni ta fläskkarré eller något annat fläskkött. Men fråga gärna efter färskt fläsk i din butik, så kan de kanske tar in det.
Stekt fläsk med persiljestekta champinjoner
Färskt fläsk i bit
champinjoner
Persilja
Smör
Salt och grovmalen svartpeppar
Skär fläsket i skivor och stek i smör, krydda med salt och peppar. I en annan panna, stek champinjonerna i smör och krydda med salt och peppar, jag stekte dem hela, men du kan skiva dem om du vill, strö över hackad persilja och blanda runt, servera, Mums!
Kram
Jag får intrycket att många tror att man endast äter LCHF för att man vill gå ner i vikt, eller om man vill få bukt med sin diabetes eller andra sjukdomar, endast en tid eller periodvis. Vad händer då när man inte får de viktresultat man vi ha eller mår bättre? Jo, de flesta fortsätter.
Många blir förstås frustrerade, provar att äta striktare, äggfasta, fasta osv. Och för vissa vill det liksom inte lossna. Jag har själv varit där och känt mig frustrerad länge för att jag stått still jättelänge och hattar, just nu har jag en underbar paus från sådana känslor, och bryr mig ingenting om viktnedgång för jag är gravid.
Jag vill inte ta upp allt som kan sätta käppar i hjulet för viktnedgång här, utan mer gå in på vad det gör att man fortsätter och lever LCHF. Personligen är min stora vinst att LCHF hjälper mig med mitt sockerberoende, när man inte äter sådant som triggar och höjer blodsockret försvinner suget, man är mätt och nöjd och just den underbara känslan all vara nöjd utan sug är fantastisk, jag tror inte riktigt man förstår den känslan om man inte är sockerberoende.
Man kan fortfarande äta för mycket mat med LCHF, men det blir svårare, för man blir så mätt. Det är härligt att gå och känna sig mätt och nöjd i flera timmar och inte bekymra sig över när man får mat nästa gång. Plötsligt märker man hur andra människor småäter hela tiden och blir frustrerade när de inte får mat. En del personer med matberoende/matmissbruk kan behöva hjälp med att känna igen hungerkänslor och att känna mättnad, det är ofta hormoner som ställer till det, och LCHF bidrar till hormonbalans, och många upplever att de får ett normalare förhållande till mat med LCHF.
LCHF är nyttig mat! Jag har visserligen alltid varit en sån som lagat mycket mat från grunden, men oj vad skit jag åt innan LCHF, och då pratar jag inte bara om socker. I LCHF förespråkar man naturlig mat utan tillsatser, och jag tycker att det kommer naturligt när man börjar med LCHF, man inser att det är nyttigare och godare att göra maten själv, svårt är det inte heller. Många får fantastiska värden med LCHF, och värdera ser likadana ut år efter år, eller förbättras, ja med en förutsättning att man fortsätter med LCHF.
Hur långt man vill gå med naturlig mat är upp till var och en, vill man trycka i sig halvfabrikat/ sötningsmedel och tillsatser så gör man det, men se till att veta vad du stoppar i dig.
LCHF är antiinflammatorisk kost. Sedan jag började med LCHF har jag fått bättre hud, hår och naglar, mina handeksem som alltid kommer varje vinterhalvår och min psoriasis i hårbotten är mycket bättre. Jag och min man är inte sjuka så ofta längre, och min mans allergier är mycket bättre. http://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk
Det finns säkert lika många anledningar att fortsätta äta naturlig riktig mat som det finns LCHF:are, men så här känns det för mig.
Det är så gott och enkelt med LCHF, när vi slutade med socker och tillsatser talade jag och min man ofta om hur mycket mer och sötare vissa livsmedel smakade. Nu är vi vana med att det ska smaka så, man uppskattar smakerna mycket mer, och om man lär sig äta långsammare blir ju matupplevelsen ännu bättre, ha ha. Matlagningen har blivit så enkel och rolig, det krävs inte många ingredienser för att få en jättemumsig hälsosam maträtt. Som den här rätten jag bjuder på idag, innehåller sex ingredienser.
Jag använder färskt fläsk för att slippa tillsatserna som finns i rimmat fläsk, om ni inte hittar färskt fläsk i er butik, kan ni ta fläskkarré eller något annat fläskkött. Men fråga gärna efter färskt fläsk i din butik, så kan de kanske tar in det.
Stekt fläsk med persiljestekta champinjoner
Färskt fläsk i bit
champinjoner
Persilja
Smör
Salt och grovmalen svartpeppar
Skär fläsket i skivor och stek i smör, krydda med salt och peppar. I en annan panna, stek champinjonerna i smör och krydda med salt och peppar, jag stekte dem hela, men du kan skiva dem om du vill, strö över hackad persilja och blanda runt, servera, Mums!
Kram
lördag 1 oktober 2016
Viljan att äta mejerifritt och mumsiga parmesanbiffar med vitlöksfräst zucchini
Hejsan!
Den här helgen vill jag berätta om förra helgen, jag och min man firade att jag fyllt 40 år. Vi bokade rum på hotell Haymarket, gick på bio och sen gick vi ut och åt finmiddag på restaurang Mancini, bilder ser ni längre ner. Vi hade ett otroligt mysigt dygn, bara ca 25 minuter hemifrån, och det kändes verkligen som vi åkt bort, men man behöver verkligen inte åka långt för att få känslan av att vara bortrest. En perfekt lördag för mig som varit sjuk veckan innan. Hotellet var jättetjusigt inrett i art deco-stil, gammal jazz spelades i högtalarna, och på lördagkvällen spelade ett liveband jazz i baren på hotellet. Det fattades bara att alla skulle ha haft 20-talskläder på sig också, då hade vi befunnit oss i 20-talet. Vi åt mycket gott på restaurangen, och det var inga problem att hålla sig till liberal LCHF, jag lämnade en filodegskorg på tallriken.
Jag vill gärna bli mejerifri igen, jag märker dock att det är svårt. Mejeriprodukter är starkt beroendeframkallande och triggar mig, det är mjölkproteinet kasein som är problemet. Ja, sen påverkas insulinet av mjölksockret. När jag tänker efter har jag nog alltid älskat mejerier, innan LCHF längtade jag bland annat efter min tallrik med fil på morgonen, nu skulle jag inte kunna ät något så sötsliskigt. Men jag har aldrig varit någon mjölkdrickare, utan favoriserat vatten ända sedan jag var liten. I min släkt finns det flera som är ostberoende, jag har inte fått det, även om jag älskar brie (en av dom mest beroendeframkallande ostarna), men annars har jag gått loss på de flesta andra mejerierna under åren.
Vi som är med på flera LCHF-sidor på Facebook och följer bloggare har sett att många skriver om att vilja äta mejerifritt och bidrar med mejerifria recept nu, och anledningen till det är att många utav oss tjänar på det. Det är ju inte naturligt för människor att äta den här kopiösa mängden mejerier, sen är det inte naturligt att äta mejerier efter att vi slutar med bröstmjölk som liten. Man brukar säga att det inte är artegen föda.
Senaste tiden har jag ätit mycket grädde med flit, det beror på att grädden mättar så bra. Ni som följer mig vet att jag har halkat ner i sockerträsket igen, jag håller på att kräla mig ur och då hjälper det att bli jättemätt, för att däva mitt sug. Efter en tid kan jag minska portioner och ta bort mejeriprodukter igen. Men jag vet också att jag också motarbetar mig själv då mejerierna spär på mitt beroende. Så jaaa, jag är beroende! Om ni går in på länken kan ni läsa lite om hur mejeriberoende ter sig. Smör är undantaget och kan användas fritt, innehåller nästan inget kasein.
Jag kommer fortsätta att äta liberal LCHF, på grund av att jag är gravid. Men eftersom risken att hamna i sockerberoende är så stor, vill jag undvika mejeriprodukter, nötter, bär och LCHF-bak/substitut.
Det här receptet är inte mejerifritt då den innehåller parmesan, men vi hade en bit i kylen som vi behöver göra av med, känns dumt att kasta. Sen är inte parmesan den värsta boven av mejerierna.
Parmesanbiffar med vitlöksfräst zucchini
1 kg blandfärs
200g Grana Padano (riven)
2 ägg
2 tsk Sambal oelek
grovmalen svartpeppar
Smör
vatten
1kg zucchini
2 vitlöksklyftor
Smör
Ta fram en rymlig bunke eller skål, lägg i blandfärs, ägg, sambal oelek, riven parmesan och krydda med svartpeppar, jag köpte Grana Padano i bit och rev på grövsta på rivjärnet. Blanda ihop alltsammans och gör biffar, stek dem sedan i rikligt med smör, osten gör att de kan fastna lite i pannan. Stek alla biffar och slå sedan på lite vatten som biffarna kan puttra i, så får ni en fin skysås i pannan.
Skär zucchinin på längden, sedan på längden igen och skär av fröhuset i mitten, skär sedan zucchinin i små bitar (1x1cm). Hacka vitlöksklyftorna fint och fräs i smör, tillsätt zucchinibitarna och stek till zucchinin fått lite färg.
Servera och njut.
Vårt hotellrum
Vackert kakel i duschen i hotellrummet
Resten av badrummet
Kronhjortfilé med karljohansvamp och svart tryffelcreme och caponata sicilinana
Kram
Den här helgen vill jag berätta om förra helgen, jag och min man firade att jag fyllt 40 år. Vi bokade rum på hotell Haymarket, gick på bio och sen gick vi ut och åt finmiddag på restaurang Mancini, bilder ser ni längre ner. Vi hade ett otroligt mysigt dygn, bara ca 25 minuter hemifrån, och det kändes verkligen som vi åkt bort, men man behöver verkligen inte åka långt för att få känslan av att vara bortrest. En perfekt lördag för mig som varit sjuk veckan innan. Hotellet var jättetjusigt inrett i art deco-stil, gammal jazz spelades i högtalarna, och på lördagkvällen spelade ett liveband jazz i baren på hotellet. Det fattades bara att alla skulle ha haft 20-talskläder på sig också, då hade vi befunnit oss i 20-talet. Vi åt mycket gott på restaurangen, och det var inga problem att hålla sig till liberal LCHF, jag lämnade en filodegskorg på tallriken.
Jag vill gärna bli mejerifri igen, jag märker dock att det är svårt. Mejeriprodukter är starkt beroendeframkallande och triggar mig, det är mjölkproteinet kasein som är problemet. Ja, sen påverkas insulinet av mjölksockret. När jag tänker efter har jag nog alltid älskat mejerier, innan LCHF längtade jag bland annat efter min tallrik med fil på morgonen, nu skulle jag inte kunna ät något så sötsliskigt. Men jag har aldrig varit någon mjölkdrickare, utan favoriserat vatten ända sedan jag var liten. I min släkt finns det flera som är ostberoende, jag har inte fått det, även om jag älskar brie (en av dom mest beroendeframkallande ostarna), men annars har jag gått loss på de flesta andra mejerierna under åren.
Vi som är med på flera LCHF-sidor på Facebook och följer bloggare har sett att många skriver om att vilja äta mejerifritt och bidrar med mejerifria recept nu, och anledningen till det är att många utav oss tjänar på det. Det är ju inte naturligt för människor att äta den här kopiösa mängden mejerier, sen är det inte naturligt att äta mejerier efter att vi slutar med bröstmjölk som liten. Man brukar säga att det inte är artegen föda.
Senaste tiden har jag ätit mycket grädde med flit, det beror på att grädden mättar så bra. Ni som följer mig vet att jag har halkat ner i sockerträsket igen, jag håller på att kräla mig ur och då hjälper det att bli jättemätt, för att däva mitt sug. Efter en tid kan jag minska portioner och ta bort mejeriprodukter igen. Men jag vet också att jag också motarbetar mig själv då mejerierna spär på mitt beroende. Så jaaa, jag är beroende! Om ni går in på länken kan ni läsa lite om hur mejeriberoende ter sig. Smör är undantaget och kan användas fritt, innehåller nästan inget kasein.
Jag kommer fortsätta att äta liberal LCHF, på grund av att jag är gravid. Men eftersom risken att hamna i sockerberoende är så stor, vill jag undvika mejeriprodukter, nötter, bär och LCHF-bak/substitut.
Det här receptet är inte mejerifritt då den innehåller parmesan, men vi hade en bit i kylen som vi behöver göra av med, känns dumt att kasta. Sen är inte parmesan den värsta boven av mejerierna.
Parmesanbiffar med vitlöksfräst zucchini
1 kg blandfärs
200g Grana Padano (riven)
2 ägg
2 tsk Sambal oelek
grovmalen svartpeppar
Smör
vatten
1kg zucchini
2 vitlöksklyftor
Smör
Ta fram en rymlig bunke eller skål, lägg i blandfärs, ägg, sambal oelek, riven parmesan och krydda med svartpeppar, jag köpte Grana Padano i bit och rev på grövsta på rivjärnet. Blanda ihop alltsammans och gör biffar, stek dem sedan i rikligt med smör, osten gör att de kan fastna lite i pannan. Stek alla biffar och slå sedan på lite vatten som biffarna kan puttra i, så får ni en fin skysås i pannan.
Skär zucchinin på längden, sedan på längden igen och skär av fröhuset i mitten, skär sedan zucchinin i små bitar (1x1cm). Hacka vitlöksklyftorna fint och fräs i smör, tillsätt zucchinibitarna och stek till zucchinin fått lite färg.
Servera och njut.
Vårt hotellrum
Vackert kakel i duschen i hotellrummet
Resten av badrummet
Ljummen havssallad med vildfiskade stora räkor från Medelhavet, blå musslor och vongole som serveras med strimlade grönsaker
Kronhjortfilé med karljohansvamp och svart tryffelcreme och caponata sicilinana
Kram
onsdag 21 september 2016
Födelsedag och sjuk, jag tänker gotta mig hela dagen. Ingefärsdricka, mandelgröt och kokt vitkål med mussselsås.
Hejsan!
Ja, typiskt nog bröt dunderförkylningen Orvar ut lagom till födelsedagen, så nu är jag hemma och försöker kurera mig så gott det går. Inte så konstigt att jag blev sjuk nu, de flesta är sjuka nu, och jag har sovit dåligt senaste tiden. Men jag kan ändå inte hjälpa att bli lite sur då jag nästan inte blir sjuk nu när jag äter LCHF, men det betyder inte att man inte kan bli sjuk, sen så trillade jag ner i sockerträsket för en tid sedan, så egentligen är det nog inte så konstigt. Man får se till att ta hand om sig och äta bra mat.
Jag älskar alltid kryddor, men när man är förkyld är det ännu bättre, starkt och hett ska det vara. Så jag kokade ihop en kanna ingefärsdricka som är jättefriskt att sippa på då och då, den blir riktigt stark, så jag får spä ut den med vatten.
Ingefärsdricka
Stor bit ingefära, ca två rotbitar
1 citron
Ca 3 l vatten
Skiva ingefäran och citronen, lägg den i en stor kastrull pch slå på vatten, koka upp och låt puttra ca 30 min. Låt svalna och sila av, slå upp i kanna/flaska och förvara i kyl.
Kokt vitkålsspagetti med musselsås
Ca ½ vitkålshuvud
salt
smör
vatten
2 burkar krossade tomater
1 chili
Grovmalen svartpeppar
salt
1 kruka dill
2 burkar musslor i vatten.
Strimla eller skär vitkålen i tunna skivor, koka dem i saltat vatten 30-45 min tills de är mjuka, sila av och tillsätt en klick smör och blanda. Häll de krossade tomaterna i en stekpanna med höga kanter eller gryta, tillsätt salt, peppar och finhackad chili, låt såsen puttra ca 20 minuter, tillsätt sedan finhackad dill och musslorna, om såsen blivit för fast och torr kan du använda spadet från musslorna att späda med. Koka upp och servera med vitkålen. Mums!
Tänk på att musslorna inte ska koka för länge, då blir de sega. Därför kokar jag endast upp, när jag lagt i musslorna.
Den här gröten gör jag vid speciella tillfällen, och den passar riktigt bra idag när jag tycker lite synd om mig själv. Minns ej var jag fick tag i receptet från början, men det är riktigt enkelt att göra och väldigt gott. Påminner om mannagrynsgröt och den kallas ibland falsk mannagrynsgröt.
Mandelgröt
25g smör
1 dl vispgrädde
1 ägg
2 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
salt
Ev kanel, bär eller vad du gillar att ha på gröt.
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde och ägget, rör ihop lite och tillsätt de torra ingredienserna. Rör medan du värmer tills massan tjocknar och blir som blir en seg massa. Jag äter min med kanel och grädde. Mums!
Det var meningen att jag skulle lägga ut en födelsedagskaka här, men den blev totalt misslyckad. Så vi firade med lite vispgrädde och hallon istället på kvällen.
Kram
Kokt vitkålsspagetti med musselsås
Ca ½ vitkålshuvud
salt
smör
vatten
2 burkar krossade tomater
1 chili
Grovmalen svartpeppar
salt
1 kruka dill
2 burkar musslor i vatten.
Strimla eller skär vitkålen i tunna skivor, koka dem i saltat vatten 30-45 min tills de är mjuka, sila av och tillsätt en klick smör och blanda. Häll de krossade tomaterna i en stekpanna med höga kanter eller gryta, tillsätt salt, peppar och finhackad chili, låt såsen puttra ca 20 minuter, tillsätt sedan finhackad dill och musslorna, om såsen blivit för fast och torr kan du använda spadet från musslorna att späda med. Koka upp och servera med vitkålen. Mums!
Tänk på att musslorna inte ska koka för länge, då blir de sega. Därför kokar jag endast upp, när jag lagt i musslorna.
Den här gröten gör jag vid speciella tillfällen, och den passar riktigt bra idag när jag tycker lite synd om mig själv. Minns ej var jag fick tag i receptet från början, men det är riktigt enkelt att göra och väldigt gott. Påminner om mannagrynsgröt och den kallas ibland falsk mannagrynsgröt.
Mandelgröt
25g smör
1 dl vispgrädde
1 ägg
2 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
salt
Ev kanel, bär eller vad du gillar att ha på gröt.
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde och ägget, rör ihop lite och tillsätt de torra ingredienserna. Rör medan du värmer tills massan tjocknar och blir som blir en seg massa. Jag äter min med kanel och grädde. Mums!
Det var meningen att jag skulle lägga ut en födelsedagskaka här, men den blev totalt misslyckad. Så vi firade med lite vispgrädde och hallon istället på kvällen.
Kram
söndag 18 september 2016
Överraskad av vänner och stekt fläsk med chilifräst spenat
Hejsan!
Jag och en väninna har en tradition att vi bjuder ut vandra på middag när vi fyller år. Nu snart fyller jag år, och den här gången skulle även en annan väninna följa med, när vi kom fram till restaurangen Mister French, så satt flera av mina kära vänner där, vilken överraskning! Presenter och jättegod mat, och jag hade inget problem med att hitta LCHF i menyn. Jag åt sniglar till förrätt och bouillabaisse till varmrätt, mums!
Senaste tiden har jag kämpat hårt med att få i mig magnesium, jag har märkt nu när jag är gravid att kroppen drar ännu mer magnesium. Jag får myrkrypningar i benen på kvällen, ryckningar i fransraden i ögat och får kramp i vader på nätterna. Jag tar redan magnesium i tablettform, och har ökat mängden kallsupar med Celtic salt, ätit mycket mandlar och köpt magnesiumspray. Problemet är bara att jag tycker sprayen svider jättemycket i ca 20 min, så det är inget jag vill använda på mina krampiga vader på natten, då kan jag ju inte sova på grund av svedan. Jag har sprayat benen tidigare på kvällen men tyvärr fått kramp ändå. Jag borde äta mer spenat som är supernyttigt, innehåller bland annat magnesium, börjat idag med det här receptet. De senaste nätterna har jag haft tur och inte haft kramp på ca tre nätter. Det finns många former av magnesium och vissa former kan inte kroppen ta upp, om ni vill vara säkra på att ni får i er rätt magnesium och vilken form som passar er kan ni gå in på länken här - lilla magnesiumguiden.
Något jag märker nu när jag äter en mer liberal form av LCHF på grund av att jag är gravid, är att mitt sockersug vaknar av att jag äter nötter, mandlar och mejerier. Så jag ska sluta med nötterna och dra ner rejält på mejerierna. Tillsammans med beslutsamhet och vilja, hoppas jag att det räcker för att jag ska hålla mig borta från sockret.
Stekt fläsk med chilifräst spenat
Sniglar och bouillabaisse på Mister French
Jag fick en jättefin bok med gamla foton på mig som jag läser i här, så fin och rolig gåva. Tack igen!
Stekt fläsk med chilifräst spenat
Ca 500g färskt fläsk i bit, (annars det bästa fläsket ni får tag på)
Grovmalen svartpeppar
200g färsk spenat
1 chili
smör
Skär fläsket i skivor och stek dem i smör, krydda med svartpeppar. Rensa bort fröna ur chilin och finhacka den. Smält smör i en stekpanna och tillsätt chilin, fräs på en liten stund och tillsätt spenaten och stek till spenaten är mjuk, rör om då och då. Servera, mums!
Anledningen till att jag köper färskt fläsk i bit är att jag då slipper tillsatserna som finns i skivat sidfläsk, men jag vet också att det kan vara svårt att få tag på i affären. Jag har bara hittat det i en butik där vi bor. Så försök att hitta så bra fläsk ni kan, och se till att fråga efter färskt fläsk, så kanske de beställer det.
Kram
Jag och en väninna har en tradition att vi bjuder ut vandra på middag när vi fyller år. Nu snart fyller jag år, och den här gången skulle även en annan väninna följa med, när vi kom fram till restaurangen Mister French, så satt flera av mina kära vänner där, vilken överraskning! Presenter och jättegod mat, och jag hade inget problem med att hitta LCHF i menyn. Jag åt sniglar till förrätt och bouillabaisse till varmrätt, mums!
Senaste tiden har jag kämpat hårt med att få i mig magnesium, jag har märkt nu när jag är gravid att kroppen drar ännu mer magnesium. Jag får myrkrypningar i benen på kvällen, ryckningar i fransraden i ögat och får kramp i vader på nätterna. Jag tar redan magnesium i tablettform, och har ökat mängden kallsupar med Celtic salt, ätit mycket mandlar och köpt magnesiumspray. Problemet är bara att jag tycker sprayen svider jättemycket i ca 20 min, så det är inget jag vill använda på mina krampiga vader på natten, då kan jag ju inte sova på grund av svedan. Jag har sprayat benen tidigare på kvällen men tyvärr fått kramp ändå. Jag borde äta mer spenat som är supernyttigt, innehåller bland annat magnesium, börjat idag med det här receptet. De senaste nätterna har jag haft tur och inte haft kramp på ca tre nätter. Det finns många former av magnesium och vissa former kan inte kroppen ta upp, om ni vill vara säkra på att ni får i er rätt magnesium och vilken form som passar er kan ni gå in på länken här - lilla magnesiumguiden.
Något jag märker nu när jag äter en mer liberal form av LCHF på grund av att jag är gravid, är att mitt sockersug vaknar av att jag äter nötter, mandlar och mejerier. Så jag ska sluta med nötterna och dra ner rejält på mejerierna. Tillsammans med beslutsamhet och vilja, hoppas jag att det räcker för att jag ska hålla mig borta från sockret.
Stekt fläsk med chilifräst spenat
Sniglar och bouillabaisse på Mister French
Jag fick en jättefin bok med gamla foton på mig som jag läser i här, så fin och rolig gåva. Tack igen!
Stekt fläsk med chilifräst spenat
Ca 500g färskt fläsk i bit, (annars det bästa fläsket ni får tag på)
Grovmalen svartpeppar
200g färsk spenat
1 chili
smör
Skär fläsket i skivor och stek dem i smör, krydda med svartpeppar. Rensa bort fröna ur chilin och finhacka den. Smält smör i en stekpanna och tillsätt chilin, fräs på en liten stund och tillsätt spenaten och stek till spenaten är mjuk, rör om då och då. Servera, mums!
Anledningen till att jag köper färskt fläsk i bit är att jag då slipper tillsatserna som finns i skivat sidfläsk, men jag vet också att det kan vara svårt att få tag på i affären. Jag har bara hittat det i en butik där vi bor. Så försök att hitta så bra fläsk ni kan, och se till att fråga efter färskt fläsk, så kanske de beställer det.
Kram
söndag 11 september 2016
Frukost, zucchini- och sardellplättar med fet sallad
Hejsan!
Jag har myspys med fett-te i morgonsoffan och skriver till er förstås. Jag vill dela med mig av en jättegod frukost jag hittade på igår, receptet kom till av att jag ville göra mig av med lite rester i kylen, och det blev verkligen lyckat. Vi har lite mer rester än vanligt nu för jag gjorde en jätteskål med Floridasallad till en jättetrevlig 40-årsskiva igår, när vi blev bjudna och jag frågade vad hon önskade sig, sa hon Floridasallad. Salladen blev väldigt populär på festen och några frågade efter receptet, jättekul! Det är en suverän sallad som jag inte kan ta åt mig äran för, vi fick smaka på den första gången vi var på LCHF-event i Säffle, det var Karin Eldh som hade gjort en jätteskål som skickades runt på borden. Tack för receptet igen Karin!
I fredags var jag ute och åt med ett gäng smarta diabetiker, jättetrevligt som vanligt, och god mat, tyvärr får ni ingen bild då min telefon laddade ur innan middagen. Men jag åt fjällröding med blomkål och lite andra grönsaker. När jag kom hem och skulle göra Floridasallad möttes jag av en vacker bukett från min kära svärmor, vi har även fått kantareller och en jättezucchini, allt från skog och trädgård i Hälsingland, härligt! Otroligt värdefullt för oss som inte har tillgång till skog där vi bor. Så igår kände jag att det var dags att göra något nytt till frukost och svängde ihop biffar med sallad.
1 lite mindre zucchini (biten jag tog av jättezucchinin motsvarar en liten zucchini ungefär.)
ca 3 cm purjolök
4 sardeller
2 ägg
grovmalen svartpeppar
grovmalen svartpeppar
smör
Fet sallad
1/2 huvud isbergssallad
2 dl majonnäs
ett stänk Cayennepeppar
Strimla isbergssalladen och lägg den i en skål, tillsätt majonnäs och cayennepeppar och blanda ihop och ställ i kylen. Dela zucchinin på längden och sen på längden igen, så är det lätt att skära bort fröhuset i mitten på zucchinin, riv sedan zucchinin. Hacka sardellerna och purjolöken fint. Pressa ur vätskan ur den rivna zucchinin och lägg i en bunke, tillsätt alla ingredienserna och blanda. Smält smör och skeda ut plättar, stek tills de får fin färg och servera med fet sallad, smaklig måltid!
Kram
söndag 4 september 2016
Sockerfri och glad. Stekt torsk, gräddfilssås och limefräst spenat. Fettkaffe, fett-te och fettchoklad
Hejsan!
Jag kan nu meddela att jag äntligen är socker- och sötningfri, tjohoooo! Men jag måste fortfarande vara vaksam på mitt sug, oftast handlar det om att om jag inte ätit tillräckligt med fett eller mat så kommer suget krypande framåt eftermiddagen. Fast den stora skillnaden efter den här veckan av avgiftning är att jag kan känna suget och se det för vad det är, om jag då inte kan tillföra fett dricker jag vatten och kan vänta till när jag kommer hem och så gör jag en härlig fettchoklad som jag står mig på fram till middag. Den som ni får bild på här stod jag mig på längre ändå, på grund av vispgrädde. Jag tycker inte att fettkaffe, fett-te, och fettchoklad ska ersätta måltider, men de är suveräna vid sug och om man inte får tag på någon vettig mat på ett tag.
Igår var jag på trädgårdsdag i Enköping, tillsammans med min syster och systerdotter, jättetrevligt! Vi går då alltid till ett café - Tant Gredelin - och fikar, det är ett jättefint café i en gammal byggnad, personalen har vackra förkläden och man får kaffe/te i kanna till bordet, och de har fantastiska bakverk. Och det underbara var att jag hade inget sug! Jag kunde stå och titta på allt gott och diskutera med mina släktingar vad de skulle välja, utan att vilja ha något själv. Jag hade förstås grundat med en ordentlig frukost innan, för att jag visste att den här situationen skulle komma, och jag njöt, det är den här känslan jag har längtat efter. Underbart!
Jag är personlig i min blogg, det blir så naturligt och bloggen blir lite som en dagbok inom vissa områden i alla fall. Jag tror och hoppas att ni gillar att jag blottar mig lite. Skicka gärna feedback om ni saknar något i bloggen. Så ni som läser bloggen har rätt bra koll på mina tankar och vad jag pysslat med, ett stort TACK till er som följer och läser min blogg.
I veckan var jag gräsänkling en kväll och ville ha något riktigt gott när jag skulle roa mig med tvättstugan, hämtade ut en gräddfil som en butik gav i gåva till mig, det resulterade i en god sås till fisk.
Stekt torsk med limefräst spenat och gräddfilssås
Fryst torskblock eller bitar av färsk torsk
smör
En stor påse färsk bladspenat
1 lime
Salt och grovmalen svartpeppar
Sås
3 dl gräddfil
en knippa gräslök
salt och vitpeppar
Häll gräddfilen i en skål, klipp i gräslök och krydda med salt och vitpeppar, ställ sedan in den i kylen. Tina torskblocken eller dela färsk torsk i portionsbitar, stek dem i smör och salta. Tänk på att använda en bra stekpanna som fisken inte fastnar i, och att det går fort att steka fisk. Ta fram en annan stekpanna och smält smör i den, häll i ungefär hälften av spenaten, salt och peppar. Fräs på och tillsätt rivet limeskal och saften av 1/2 lime, fräs ihop lite och servera med torsk och sås, Mums!
Det här är en fettchoklad med vispgrädde
Fettkaffe, fett-te och fettchoklad
Det är praktiskt att använda stavmixer och mixerkanna för att få en god och krämig fettdrink. Så här gör jag fettdrinkar, men det finns massor av individuella recept på dessa. En del vill även mixa med kokosfett och ägg osv. Mängden fett är beroende på smak och hur mätt man vill bli. Här finns en jättebra beskrivning: fettkaffeskola.
Fettkaffe
20-50 g smör
bryggkaffe
ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma
Brygg kaffet, lägg smör och eventuell smaksättning i mixerkannan, häll på kaffe (bara så mycket som ryms i din mugg/glas). Mixa ihop och häll upp, njut!
Fettchoklad
20-50 g smör
hett vatten
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
Ev 1 tsk nescafé, vispgrädde
Gör på samma sätt som ovan fast använd hett vatten istället för kaffe, jag har i en tsk nescafé för smakens skull, och denna gång toppade jag med vispgrädde, Mums!
Fett-te
20-50 g smör
Te
hett vatten
ev smaksättning som ingefära, kanel, kardemumma
Brygg te, och låt stå en stund så teet bli starkt. Det är gott att använda chaite och/eller kryddor för att få ett smakrikt fett-te, men se upp med tillsatser i tesorterna, tänk på att fruktteer kan innehålla aromämnen och sötningsmedel. Lägg smör och eventuell smaksättning i mixerkannan. Värm på teet i micron eller på spisen så att det blir hett igen och häll i mixerkannan och mixa, njut!
Blommorna är till er som läser, kram på er!
( bilder tagna i Enköping)
Daglilja
Jag kan nu meddela att jag äntligen är socker- och sötningfri, tjohoooo! Men jag måste fortfarande vara vaksam på mitt sug, oftast handlar det om att om jag inte ätit tillräckligt med fett eller mat så kommer suget krypande framåt eftermiddagen. Fast den stora skillnaden efter den här veckan av avgiftning är att jag kan känna suget och se det för vad det är, om jag då inte kan tillföra fett dricker jag vatten och kan vänta till när jag kommer hem och så gör jag en härlig fettchoklad som jag står mig på fram till middag. Den som ni får bild på här stod jag mig på längre ändå, på grund av vispgrädde. Jag tycker inte att fettkaffe, fett-te, och fettchoklad ska ersätta måltider, men de är suveräna vid sug och om man inte får tag på någon vettig mat på ett tag.
Igår var jag på trädgårdsdag i Enköping, tillsammans med min syster och systerdotter, jättetrevligt! Vi går då alltid till ett café - Tant Gredelin - och fikar, det är ett jättefint café i en gammal byggnad, personalen har vackra förkläden och man får kaffe/te i kanna till bordet, och de har fantastiska bakverk. Och det underbara var att jag hade inget sug! Jag kunde stå och titta på allt gott och diskutera med mina släktingar vad de skulle välja, utan att vilja ha något själv. Jag hade förstås grundat med en ordentlig frukost innan, för att jag visste att den här situationen skulle komma, och jag njöt, det är den här känslan jag har längtat efter. Underbart!
Jag är personlig i min blogg, det blir så naturligt och bloggen blir lite som en dagbok inom vissa områden i alla fall. Jag tror och hoppas att ni gillar att jag blottar mig lite. Skicka gärna feedback om ni saknar något i bloggen. Så ni som läser bloggen har rätt bra koll på mina tankar och vad jag pysslat med, ett stort TACK till er som följer och läser min blogg.
I veckan var jag gräsänkling en kväll och ville ha något riktigt gott när jag skulle roa mig med tvättstugan, hämtade ut en gräddfil som en butik gav i gåva till mig, det resulterade i en god sås till fisk.
Stekt torsk med limefräst spenat och gräddfilssås
Fryst torskblock eller bitar av färsk torsk
smör
En stor påse färsk bladspenat
1 lime
Salt och grovmalen svartpeppar
Sås
3 dl gräddfil
en knippa gräslök
salt och vitpeppar
Häll gräddfilen i en skål, klipp i gräslök och krydda med salt och vitpeppar, ställ sedan in den i kylen. Tina torskblocken eller dela färsk torsk i portionsbitar, stek dem i smör och salta. Tänk på att använda en bra stekpanna som fisken inte fastnar i, och att det går fort att steka fisk. Ta fram en annan stekpanna och smält smör i den, häll i ungefär hälften av spenaten, salt och peppar. Fräs på och tillsätt rivet limeskal och saften av 1/2 lime, fräs ihop lite och servera med torsk och sås, Mums!
Det här är en fettchoklad med vispgrädde
Fettkaffe, fett-te och fettchoklad
Det är praktiskt att använda stavmixer och mixerkanna för att få en god och krämig fettdrink. Så här gör jag fettdrinkar, men det finns massor av individuella recept på dessa. En del vill även mixa med kokosfett och ägg osv. Mängden fett är beroende på smak och hur mätt man vill bli. Här finns en jättebra beskrivning: fettkaffeskola.
Fettkaffe
20-50 g smör
bryggkaffe
ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma
Brygg kaffet, lägg smör och eventuell smaksättning i mixerkannan, häll på kaffe (bara så mycket som ryms i din mugg/glas). Mixa ihop och häll upp, njut!
Fettchoklad
20-50 g smör
hett vatten
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
Ev 1 tsk nescafé, vispgrädde
Gör på samma sätt som ovan fast använd hett vatten istället för kaffe, jag har i en tsk nescafé för smakens skull, och denna gång toppade jag med vispgrädde, Mums!
Fett-te
20-50 g smör
Te
hett vatten
ev smaksättning som ingefära, kanel, kardemumma
Brygg te, och låt stå en stund så teet bli starkt. Det är gott att använda chaite och/eller kryddor för att få ett smakrikt fett-te, men se upp med tillsatser i tesorterna, tänk på att fruktteer kan innehålla aromämnen och sötningsmedel. Lägg smör och eventuell smaksättning i mixerkannan. Värm på teet i micron eller på spisen så att det blir hett igen och häll i mixerkannan och mixa, njut!
Blommorna är till er som läser, kram på er!
( bilder tagna i Enköping)
Daglilja
Klematis-Summer snow.
Kram igen
Kram igen
söndag 28 augusti 2016
Mystid och Fett, Majonnäs med parmesan och chili, ketobollar.
Hejsan!
Bloggtid=mystid. Ja, oftast när jag skriver till er är det tidig morgon under helgen och jag sitter för mig själv i soffan med en kopp te med kokosfett. Det är också på morgonen jag har mest energi, och kommer på de bästa idéerna. Jag värdesätter verkligen den tiden jag har för mig själv, min man sover längre än mig (det är första gången jag skriver min man, nygift som man är, haha). Sen går jag in och väcker honom och gör kaffe och kanelpannkakor.
Något jag nämnde i mitt förra blogginlägg var att mitt sockerberoende kommit igång, och förra helgen började mitt nya sockerfria liv. Som jag skrev då var det dels alla provbak av bröllopstårta, men också en enorm stress och oro inför festen, sen lite privata familjehändelser på det, så jag har varit rätt känslosam!
Jag vill poängtera att jag inte använder allt det här som en ursäkt för att få äta dumma saker, men de här situationerna är triggers, och jag tappade kontrollen! Under hela den här tiden längtade jag efter tiden då vi haft festen/vigsel och ätit den där jäkla tårtan, haha, för det betydde att jag kunde börja avgifta mig igen.
Första steget var att erkänna för min man om vad jag hållit på med, att jag också utsatt vårt barn för socker, det var inte lätt. Oavsett vad man är beroende av, vill man ju helst förtränga de där gångerna man misslyckades, men nej, rakryggad och ärlig vill jag vara, så gråtandes sa jag som det var till min underbara stöttande man, och det kändes underbart efteråt.
Efter en liten stund läste den här suveräna bloggen, Lchf-ingenjören följer jag och tycker jättemycket om hennes inlägg, men den här gången kändes det jättejobbigt. Jag förstår verkligen Mys poäng och att jag absolut inte behöver känna mig träffad, för jag har inte varit den gravida kvinnan hon beskriver. Men i den känslosamma situation jag var, blev det tufft. Men My lyfter något mycket viktigt och därför vill jag länka till den här. För att det finns ingen ursäkt för att få äta "skitmat".
Sen åt jag och min man upp allt "halvdumt"som fanns hemma, sådant jag köpt hem för testbaken, för att ingenting får finnas hemma som triggar. Och nu är jag sockerfri och abstinent och försöker vara mätt och belåten, men det känns jättebra. Fett hjälper väldigt bra när man är sugen, så under veckan har det blivit mycket smör, majonnäs, fett-te och fettchoklad, och ketobollar.
Här äter vi majonnäsen till en skaldjurstallrik, förutom majonnäsen finns det på tallriken räkor, musslor, salladskrabba, ägg och dill.
Majonnäs med parmesan och chili
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1 msk riven parmesan
250 g smält smör, eller 2-3 dl rapsolja
Jag använder stavmixer och mixerkanna när jag gör majonnäs. Knäck ägget i mixerkannan och tillsätt vinäger, senap, parmesan och sambal oelek. Smält smöret och ställ av att svalna lite. Ställ mixerstaven i mixerkannan och mixa ihop äggröran lite, tillsätt sedan smöret i tunn stril medan du mixar hela tiden. Klart, mums!
Om du hellre vill använda olja, gör likadant och tillsätt olja till den tjocknar. Anledningen till att jag använder smör är dels för att det blir godare och för att den blir nyttigare. Smörmajonnäs blir hård i kylen, men man får helt enkelt ta den ur kylen i god tid innan den ska serveras.
Ketobollar
500g smör
3-4 dl kokosflingor
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl hett vatten
1 msk nescafé, eller 1/2 dl starkt kaffe.
Jag använder matberedare när jag gör ketobollar, men det går utmärkt att röra ihop för hand med, lite mer jobb bara. Skär smöret i bitar och lägg i matberedaren, tillsätt alla ingredienserna och vänta en stund så att smöret mjuknar lite, blanda sedan ihop allihop. Ketomassan är nu ganska lös och går inte att forma till bollar, så ställ in den i kylen ett par timmar, forma sedan bollar och rulla i kokos. Jag brukar använda mig av små knäckformar som jag lägger bollarna i, sedan lägger jag dem i en bytta i frysen och tar fram om jag blir sugen. Ketobollar är också mitt botemedel mot trög mage.
Kram
Bloggtid=mystid. Ja, oftast när jag skriver till er är det tidig morgon under helgen och jag sitter för mig själv i soffan med en kopp te med kokosfett. Det är också på morgonen jag har mest energi, och kommer på de bästa idéerna. Jag värdesätter verkligen den tiden jag har för mig själv, min man sover längre än mig (det är första gången jag skriver min man, nygift som man är, haha). Sen går jag in och väcker honom och gör kaffe och kanelpannkakor.
Något jag nämnde i mitt förra blogginlägg var att mitt sockerberoende kommit igång, och förra helgen började mitt nya sockerfria liv. Som jag skrev då var det dels alla provbak av bröllopstårta, men också en enorm stress och oro inför festen, sen lite privata familjehändelser på det, så jag har varit rätt känslosam!
Jag vill poängtera att jag inte använder allt det här som en ursäkt för att få äta dumma saker, men de här situationerna är triggers, och jag tappade kontrollen! Under hela den här tiden längtade jag efter tiden då vi haft festen/vigsel och ätit den där jäkla tårtan, haha, för det betydde att jag kunde börja avgifta mig igen.
Första steget var att erkänna för min man om vad jag hållit på med, att jag också utsatt vårt barn för socker, det var inte lätt. Oavsett vad man är beroende av, vill man ju helst förtränga de där gångerna man misslyckades, men nej, rakryggad och ärlig vill jag vara, så gråtandes sa jag som det var till min underbara stöttande man, och det kändes underbart efteråt.
Efter en liten stund läste den här suveräna bloggen, Lchf-ingenjören följer jag och tycker jättemycket om hennes inlägg, men den här gången kändes det jättejobbigt. Jag förstår verkligen Mys poäng och att jag absolut inte behöver känna mig träffad, för jag har inte varit den gravida kvinnan hon beskriver. Men i den känslosamma situation jag var, blev det tufft. Men My lyfter något mycket viktigt och därför vill jag länka till den här. För att det finns ingen ursäkt för att få äta "skitmat".
Sen åt jag och min man upp allt "halvdumt"som fanns hemma, sådant jag köpt hem för testbaken, för att ingenting får finnas hemma som triggar. Och nu är jag sockerfri och abstinent och försöker vara mätt och belåten, men det känns jättebra. Fett hjälper väldigt bra när man är sugen, så under veckan har det blivit mycket smör, majonnäs, fett-te och fettchoklad, och ketobollar.
Här äter vi majonnäsen till en skaldjurstallrik, förutom majonnäsen finns det på tallriken räkor, musslor, salladskrabba, ägg och dill.
Majonnäs med parmesan och chili
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1 msk riven parmesan
250 g smält smör, eller 2-3 dl rapsolja
Jag använder stavmixer och mixerkanna när jag gör majonnäs. Knäck ägget i mixerkannan och tillsätt vinäger, senap, parmesan och sambal oelek. Smält smöret och ställ av att svalna lite. Ställ mixerstaven i mixerkannan och mixa ihop äggröran lite, tillsätt sedan smöret i tunn stril medan du mixar hela tiden. Klart, mums!
Om du hellre vill använda olja, gör likadant och tillsätt olja till den tjocknar. Anledningen till att jag använder smör är dels för att det blir godare och för att den blir nyttigare. Smörmajonnäs blir hård i kylen, men man får helt enkelt ta den ur kylen i god tid innan den ska serveras.
Ketobollar
500g smör
3-4 dl kokosflingor
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl hett vatten
1 msk nescafé, eller 1/2 dl starkt kaffe.
Jag använder matberedare när jag gör ketobollar, men det går utmärkt att röra ihop för hand med, lite mer jobb bara. Skär smöret i bitar och lägg i matberedaren, tillsätt alla ingredienserna och vänta en stund så att smöret mjuknar lite, blanda sedan ihop allihop. Ketomassan är nu ganska lös och går inte att forma till bollar, så ställ in den i kylen ett par timmar, forma sedan bollar och rulla i kokos. Jag brukar använda mig av små knäckformar som jag lägger bollarna i, sedan lägger jag dem i en bytta i frysen och tar fram om jag blir sugen. Ketobollar är också mitt botemedel mot trög mage.
Kram