Sidor

onsdag 21 september 2016

Födelsedag och sjuk, jag tänker gotta mig hela dagen. Ingefärsdricka, mandelgröt och kokt vitkål med mussselsås.

Hejsan!

Ja, typiskt nog bröt dunderförkylningen Orvar ut lagom till födelsedagen, så nu är jag hemma och försöker kurera mig så gott det går. Inte så konstigt att jag blev sjuk nu, de flesta är sjuka nu, och jag har sovit dåligt senaste tiden. Men jag kan ändå inte hjälpa att bli lite sur då jag nästan inte blir sjuk nu när jag äter LCHF, men det betyder inte att man inte kan bli sjuk, sen så trillade jag ner i sockerträsket för en tid sedan, så egentligen är det nog inte så konstigt. Man får se till att ta hand om sig och äta bra mat.

Jag älskar alltid kryddor, men när man är förkyld är det ännu bättre, starkt och hett ska det vara. Så jag kokade ihop en kanna ingefärsdricka som är jättefriskt att sippa på då och då, den blir riktigt stark, så jag får spä ut den med vatten.

Ingefärsdricka 

Stor bit ingefära, ca två rotbitar
1 citron 
Ca 3 l vatten

Skiva ingefäran och citronen, lägg den i en stor kastrull pch slå på vatten, koka upp och låt puttra ca 30 min. Låt svalna och sila av, slå upp i kanna/flaska och förvara i kyl.



Kokt vitkålsspagetti med musselsås 

Ca ½ vitkålshuvud
salt
smör
vatten
2 burkar krossade tomater
1 chili
Grovmalen svartpeppar
salt
1 kruka dill
2 burkar musslor i vatten.

Strimla eller skär vitkålen i tunna skivor, koka dem i saltat vatten 30-45 min tills de är mjuka, sila av och tillsätt en klick smör och blanda. Häll de krossade tomaterna i en stekpanna med höga kanter eller gryta, tillsätt salt, peppar och finhackad chili, låt såsen puttra ca 20 minuter, tillsätt sedan finhackad dill och musslorna, om såsen blivit för fast och torr kan du använda spadet från musslorna att späda med. Koka upp och servera med vitkålen. Mums!

Tänk på att musslorna inte ska koka för länge, då blir de sega. Därför kokar jag endast upp, när jag lagt i musslorna.





Den här gröten gör jag vid speciella tillfällen, och den passar riktigt bra idag när jag tycker lite synd om mig själv. Minns ej var jag fick tag i receptet från början, men det är riktigt enkelt att göra och väldigt gott. Påminner om mannagrynsgröt och den kallas ibland falsk mannagrynsgröt.

Mandelgröt

25g smör
1 dl vispgrädde

1 ägg
2 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
salt
Ev kanel, bär eller vad du gillar att ha på gröt.

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde och ägget, rör ihop lite och tillsätt de torra ingredienserna. Rör medan du värmer tills massan tjocknar och blir som blir en seg massa. Jag äter min med kanel och grädde. Mums!

Det var meningen att jag skulle lägga ut en födelsedagskaka här, men den blev totalt misslyckad. Så vi firade med lite vispgrädde och hallon istället på kvällen.

Kram

söndag 18 september 2016

Överraskad av vänner och stekt fläsk med chilifräst spenat

Hejsan!

Jag och en väninna har en tradition att vi bjuder ut vandra på middag när vi fyller år. Nu snart fyller jag år, och den här gången skulle även en annan väninna följa med, när vi kom fram till restaurangen Mister French, så satt flera av mina kära vänner där, vilken överraskning! Presenter och jättegod mat, och jag hade inget problem med att hitta LCHF i menyn. Jag åt sniglar till förrätt och bouillabaisse till varmrätt, mums!

Senaste tiden har jag kämpat hårt med att få i mig magnesium, jag har märkt nu när jag är gravid att kroppen drar ännu mer magnesium. Jag får myrkrypningar i benen på kvällen, ryckningar i fransraden i ögat och får kramp i vader på nätterna. Jag tar redan magnesium i tablettform, och har ökat mängden kallsupar med Celtic salt, ätit mycket mandlar och köpt magnesiumspray. Problemet är bara att jag tycker sprayen svider jättemycket i ca 20 min, så det är inget jag vill använda på mina krampiga vader på natten, då kan jag ju inte sova på grund av svedan. Jag har sprayat benen tidigare på kvällen men tyvärr fått kramp ändå. Jag borde äta mer spenat som är supernyttigt, innehåller bland annat magnesium, börjat idag med det här receptet. De senaste nätterna har jag haft tur och inte haft kramp på ca tre nätter. Det finns många former av magnesium och vissa former kan inte kroppen ta upp, om ni vill vara säkra på att ni får i er rätt magnesium och vilken form som passar er kan ni gå in på länken här - lilla magnesiumguiden.

Något jag märker nu när jag äter en mer liberal form av LCHF på grund av att jag är gravid, är att mitt sockersug vaknar av att jag äter nötter, mandlar och mejerier. Så jag ska sluta med nötterna och dra ner rejält på mejerierna. Tillsammans med beslutsamhet och vilja, hoppas jag att det räcker för att jag ska hålla mig borta från sockret.

Stekt fläsk med chilifräst spenat



Sniglar och bouillabaisse på Mister French
Jag fick en jättefin bok med gamla foton på mig som jag läser i här, så fin och rolig gåva. Tack igen!

Stekt fläsk med chilifräst spenat

Ca 500g färskt fläsk i bit, (annars det bästa fläsket ni får tag på)
Grovmalen svartpeppar
200g färsk spenat
1 chili
smör

Skär fläsket i skivor och stek dem i smör, krydda med svartpeppar. Rensa bort fröna ur chilin och finhacka den. Smält smör i en stekpanna och tillsätt chilin, fräs på en liten stund och tillsätt spenaten och stek till spenaten är mjuk, rör om då och då. Servera, mums!

Anledningen till att jag köper färskt fläsk i bit är att jag då slipper tillsatserna som finns i skivat sidfläsk, men jag vet också att det kan vara svårt att få tag på i affären. Jag har bara hittat det i en butik där vi bor. Så försök att hitta så bra fläsk ni kan, och se till att fråga efter färskt fläsk, så kanske de beställer det.

Kram

söndag 11 september 2016

Frukost, zucchini- och sardellplättar med fet sallad

Hejsan!

Jag har myspys med fett-te i morgonsoffan och skriver till er förstås. Jag vill dela med mig av en jättegod frukost jag hittade på igår, receptet kom till av att jag ville göra mig av med lite rester i kylen, och det blev verkligen lyckat. Vi har lite mer rester än vanligt nu för jag gjorde en jätteskål med Floridasallad till en jättetrevlig 40-årsskiva igår, när vi blev bjudna och jag frågade vad hon önskade sig, sa hon Floridasallad. Salladen blev väldigt populär på festen och några frågade efter receptet, jättekul! Det är en suverän sallad som jag inte kan ta åt mig äran för, vi fick smaka på den första gången vi var på LCHF-event i Säffle, det var Karin Eldh som hade gjort en jätteskål som skickades runt på borden. Tack för receptet igen Karin! 

I fredags var jag ute och åt med ett gäng smarta diabetiker, jättetrevligt som vanligt, och god mat, tyvärr får ni ingen bild då min telefon laddade ur innan middagen. Men jag åt fjällröding med blomkål och lite andra grönsaker. När jag kom hem och skulle göra Floridasallad möttes jag av en vacker bukett från min kära svärmor, vi har även fått kantareller och en jättezucchini, allt från skog och trädgård i Hälsingland, härligt! Otroligt värdefullt för oss som inte har tillgång till skog där vi bor. Så igår kände jag att det var dags att göra något nytt till frukost och svängde ihop biffar med sallad.

   

                       
Zucchini- och sardellplättar med fet sallad

1 lite mindre zucchini (biten jag tog av jättezucchinin motsvarar en liten zucchini ungefär.)
ca 3 cm purjolök 
4 sardeller
2 ägg
grovmalen svartpeppar 
smör

Fet sallad

1/2 huvud isbergssallad 
2 dl majonnäs 
ett stänk Cayennepeppar


Strimla isbergssalladen och lägg den i en skål, tillsätt majonnäs och cayennepeppar och blanda ihop och ställ i kylen. Dela zucchinin på längden och sen på längden igen, så är det lätt att skära bort fröhuset i mitten på zucchinin, riv sedan zucchinin. Hacka sardellerna och purjolöken fint. Pressa ur vätskan ur den rivna zucchinin och lägg i en bunke, tillsätt alla ingredienserna och blanda. Smält smör och skeda ut plättar, stek tills de får fin färg och servera med fet sallad, smaklig måltid!



Kram


söndag 4 september 2016

Sockerfri och glad. Stekt torsk, gräddfilssås och limefräst spenat. Fettkaffe, fett-te och fettchoklad

Hejsan!

Jag kan nu meddela att jag äntligen är socker- och sötningfri, tjohoooo! Men jag måste fortfarande vara vaksam på mitt sug, oftast handlar det om att om jag inte ätit tillräckligt med fett eller mat så kommer suget krypande framåt eftermiddagen. Fast den stora skillnaden efter den här veckan av avgiftning är att jag kan känna suget och se det för vad det är, om jag då inte kan tillföra fett dricker jag vatten och kan vänta till när jag kommer hem och så gör jag en härlig fettchoklad som jag står mig på fram till middag. Den som ni får bild på här stod jag mig på längre ändå, på grund av vispgrädde. Jag tycker inte att fettkaffe, fett-te, och fettchoklad ska ersätta måltider, men de är suveräna vid sug och om man inte får tag på någon vettig mat på ett tag.

Igår var jag på trädgårdsdag i Enköping, tillsammans med min syster och systerdotter, jättetrevligt! Vi går då alltid till ett café - Tant Gredelin - och fikar, det är ett jättefint café i en gammal byggnad, personalen har vackra förkläden och man får kaffe/te i kanna till bordet, och de har fantastiska bakverk. Och det underbara var att jag hade inget sug! Jag kunde stå och titta på allt gott och diskutera med mina släktingar vad de skulle välja, utan att vilja ha något själv. Jag hade förstås grundat med en ordentlig frukost innan, för att jag visste att den här situationen skulle komma, och jag njöt, det är den här känslan jag har längtat efter. Underbart!

Jag är personlig i min blogg, det blir så naturligt och bloggen blir lite som en dagbok inom vissa områden i alla fall. Jag tror och hoppas att ni gillar att jag blottar mig lite. Skicka gärna feedback om ni saknar något i bloggen. Så ni som läser bloggen har rätt bra koll på mina tankar och vad jag pysslat med, ett stort TACK till er som följer och läser min blogg.

I veckan var jag gräsänkling en kväll och ville ha något riktigt gott när jag skulle roa mig med tvättstugan, hämtade ut en gräddfil som en butik gav i gåva till mig, det resulterade i en god sås till fisk.


Stekt torsk med limefräst spenat och gräddfilssås

Fryst torskblock eller bitar av färsk torsk
smör
En stor påse färsk bladspenat
1 lime
Salt och grovmalen svartpeppar

Sås

3 dl gräddfil
en knippa gräslök
salt och vitpeppar

Häll gräddfilen i en skål, klipp i gräslök och krydda med salt och vitpeppar, ställ sedan in den i kylen. Tina torskblocken eller dela färsk torsk i portionsbitar, stek dem i smör och salta. Tänk på att använda en bra stekpanna som fisken inte fastnar i, och att det går fort att steka fisk. Ta fram en annan stekpanna och smält smör i den, häll i ungefär hälften av spenaten, salt och peppar. Fräs på och tillsätt rivet limeskal och saften av 1/2 lime, fräs ihop lite och servera med torsk och sås, Mums!



Det här är en fettchoklad med vispgrädde


Fettkaffe, fett-te och fettchoklad 

Det är praktiskt att använda stavmixer och mixerkanna för att få en god och krämig fettdrink. Så här gör jag fettdrinkar, men det finns massor av individuella recept på dessa. En del vill även mixa med kokosfett och ägg osv. Mängden fett är beroende på smak och hur mätt man vill bli. Här finns en jättebra beskrivning: fettkaffeskola.

Fettkaffe

20-50 g smör
bryggkaffe
ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Brygg kaffet, lägg smör och eventuell smaksättning i mixerkannan, häll på kaffe (bara så mycket som ryms i din mugg/glas). Mixa ihop och häll upp, njut!

Fettchoklad

20-50 g smör
hett vatten
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
Ev 1 tsk nescafé, vispgrädde

Gör på samma sätt som ovan fast använd hett vatten istället för kaffe, jag har i en tsk nescafé för smakens skull, och denna gång toppade jag med vispgrädde, Mums!

Fett-te

20-50 g smör
Te
hett vatten
ev smaksättning som ingefära, kanel, kardemumma

Brygg te, och låt stå en stund så teet bli starkt. Det är gott att använda chaite och/eller kryddor för att få ett smakrikt fett-te, men se upp med tillsatser i tesorterna, tänk på att fruktteer kan innehålla aromämnen och sötningsmedel. Lägg smör och eventuell smaksättning i mixerkannan. Värm på teet i micron eller på spisen så att det blir hett igen och häll i mixerkannan och mixa, njut!


Blommorna är till er som läser, kram på er!
( bilder tagna i Enköping)

                               Daglilja

                               Klematis-Summer snow.


Kram igen