Sidor

söndag 28 augusti 2016

Mystid och Fett, Majonnäs med parmesan och chili, ketobollar.

Hejsan!

Bloggtid=mystid. Ja, oftast när jag skriver till er är det tidig morgon under helgen och jag sitter för mig själv i soffan med en kopp te med kokosfett. Det är också på morgonen jag har mest energi, och kommer på de bästa idéerna. Jag värdesätter verkligen den tiden jag har för mig själv, min man sover längre än mig (det är första gången jag skriver min man, nygift som man är, haha). Sen går jag in och väcker honom och gör kaffe och kanelpannkakor.

Något jag nämnde i mitt förra blogginlägg var att mitt sockerberoende kommit igång, och förra helgen började mitt nya sockerfria liv. Som jag skrev då var det dels alla provbak av bröllopstårta, men också en enorm stress och oro inför festen, sen lite privata familjehändelser på det, så jag har varit rätt känslosam!

Jag vill poängtera att jag inte använder allt det här som en ursäkt för att få äta dumma saker, men de här situationerna är triggers, och jag tappade kontrollen! Under hela den här tiden längtade jag efter tiden då vi haft festen/vigsel och ätit den där jäkla tårtan, haha, för det betydde att jag kunde börja avgifta mig igen.
Första steget var att erkänna för min man om vad jag hållit på med, att jag också utsatt vårt barn för socker, det var inte lätt. Oavsett vad man är beroende av, vill man ju helst förtränga de där gångerna man misslyckades, men nej, rakryggad och ärlig vill jag vara, så gråtandes sa jag som det var till min underbara stöttande man, och det kändes underbart efteråt.

Efter en liten stund läste den här suveräna bloggen, Lchf-ingenjören följer jag och tycker jättemycket om hennes inlägg, men den här gången kändes det jättejobbigt. Jag förstår verkligen Mys poäng och att jag absolut inte behöver känna mig träffad, för jag har inte varit den gravida kvinnan hon beskriver. Men i den känslosamma situation jag var, blev det tufft. Men My lyfter något mycket viktigt och därför vill jag länka till den här. För att det finns ingen ursäkt för att få äta "skitmat".

Sen åt jag och min man upp allt "halvdumt"som fanns hemma, sådant jag köpt hem för testbaken, för att ingenting får finnas hemma som triggar. Och nu är jag sockerfri och abstinent och försöker vara mätt och belåten, men det känns jättebra. Fett hjälper väldigt bra när man är sugen, så under veckan har det blivit mycket smör, majonnäs, fett-te och fettchoklad, och ketobollar.


Här äter vi majonnäsen till en skaldjurstallrik, förutom majonnäsen finns det på tallriken räkor, musslor, salladskrabba, ägg och dill.





Majonnäs med parmesan och chili 

1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1 msk riven parmesan
250 g smält smör, eller 2-3 dl rapsolja

Jag använder stavmixer och mixerkanna när jag gör majonnäs. Knäck ägget i mixerkannan och tillsätt vinäger, senap, parmesan och sambal oelek. Smält smöret och ställ av att svalna lite. Ställ mixerstaven i mixerkannan och mixa ihop äggröran lite, tillsätt sedan smöret i tunn stril medan du mixar hela tiden. Klart, mums!

Om du hellre vill använda olja, gör likadant och tillsätt olja till den tjocknar. Anledningen till att jag använder smör är dels för att det blir godare och för att den blir nyttigare. Smörmajonnäs blir hård i kylen, men man får helt enkelt ta den ur kylen i god tid innan den ska serveras.

Ketobollar 

500g smör
3-4 dl kokosflingor
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl hett vatten
1 msk nescafé, eller 1/2 dl starkt kaffe.

Jag använder matberedare när jag gör ketobollar, men det går utmärkt att röra ihop för hand med, lite mer jobb bara. Skär smöret i bitar och lägg i matberedaren, tillsätt alla ingredienserna och vänta en stund så att smöret mjuknar lite, blanda sedan ihop allihop. Ketomassan är nu ganska lös och går inte att forma till bollar, så ställ in den i kylen ett par timmar, forma sedan bollar och rulla i kokos. Jag brukar använda mig av små knäckformar som jag lägger bollarna i, sedan lägger jag dem i en bytta i frysen och tar fram om jag blir sugen. Ketobollar är också mitt botemedel mot trög mage.

Kram

söndag 21 augusti 2016

Inga fler hemlighter. Överraskningsfest och Recept på chokladtryffeltårta.

Hejsan!

I år fyller vi 40 år, så i fredags hade vi en riktig balunsfest för nära och kära (63 pers) på Farsta gård. Men det våra gäster inte visste var att vi samtidigt tänkt gifta oss på festen, det har varit månader av planering, oro, stress och smusslande. Några har anat och frågat om vi ska gifta oss, så vi har fått spela dumma och ljugit folk rakt upp i ansiktet, jättejobbigt! Men allt för att det här skulle bli en överraskning, och det blev det.

När gästerna kom fick de ett glas bubbel och bordsplacering, sen fick vi se till att alla började ta mat, vi hade köpt medelhavsbuffé genom Farsta gård, det gick att hitta massor av goda saker där - som kallskuret, kronärtskockor, inlagda paprikor, sallad med fetaost, kycklingspett, tsatsiki och oliver. Sen fanns det fler kolhydratstinna rätter i buffén. Något som var väldigt roligt var att en av våra fyra vegetarianer gav komplimang till Farsta gård för att det fanns så mycket för henne att äta. Jag och Olle gick igenom en mycket stressad buffé, vi hade avtalat tid med vigselförrättaren som skulle ringa mig när han kom till Farsta gård, det var tur att vi ätit en rejäl lunch tidigare på dagen, så vi var inte så hungriga, och var nervösa.

När Björn vår vigselförrättare kom, smög vi iväg till en annan byggnad och bytte om till brudklänning och jackett, sen smög vi ut och gick ut på baksidan och ställde upp oss. Sen gick Björn och sa till alla våra gäster att gå ut. Det var så fantastiskt roligt att se minerna på våra gäster när de kom om hörnan, speciellt de som inte anat något och var totalt överraskade. Vi genomförde vigseln på toppen av en stentrappa, och hade otrolig tur med vädret. Helt underbart, glädjerop och applåder. När det hade lugnat ner sig lite, släppte vi nästa överraskning, vi ska ha barn!




De fina bilderna på oss tog vår bröllopsfotograf Ellen Kraft, vi hade så trevligt under fototagningen och Ellen fick oss att glömma bröllopsstressen en liten stund. Sen fick vi snabbt byta om igen och fixa lite innan gästerna kom.




Ser ut som ett barn spritsat, det är första gången jag skriver med sprits, så fick det bli! Ledsen att jag inte hann ta en bild på tårtan utan form, men den blev jättefin, och det var snyggt med skikten i mörkbrunt och ljusbrunt.

Total lycka! Alla var glada, omtumlande och tårögda, och kom fram och omfamnade oss. Jag och Olle har försökt bli med barn länge, vi sökte till slut hjälp och genomgick en fertilitetsutredning, det visade sig att mina ägg inte var bra, så vi fick donationsägg, och på tredje och sista försöket med landstinget lyckades. Runt omkring den andra februari får vi barn. Så skönt och roligt att äntligen få avslöja allt! 

Sen gick vi in och drack kaffe, vi hade köpt chokladtryffeltårtor av Farsta gård, och jag tänkte att jag gör en LCHF-tryffeltårta till oss. Jag har testbakat mycket senaste månaden (inte helt bra för mitt sockerberoende) och kom till slut fram till den här varianten.

Chokladtryffeltårta

Det är lesscarbs suveräna recept jag har utgått ifrån, gå in på länken för att se recept och se alla ingredienser, men jag ändrade lite och "för-Lindade" tårtan, jag och Olle är kaffeälskare. Jag gjorde kladdkakan utan sötning, som är helt onödigt då chokladen är söt i sig. Sen blandade jag i 1 msk frystorkat kaffe i chockladsmeten, typ nescafé. Mums!

När kladdkakan svalnat i formen i kylen, gode jag en chockladglasyr, receptet på glasyren kommer från ett gammalt receptblad jag tagit i någon butik, som mejerierna gett ut.

1 dl vispgrädde 
100 g mörk choklad, minst 70 procent.

Lägg ingredienserna i en kastrull och värm på svag värme under omrörning. När chokladen är smält, låt smeten svalna lite och häll smeten på kladdkakan och se till att den täcker hela ovansidan av tårtan, ställ in formen i kylen igen att svalna.

När allt svalnat, gjorde jag som lesscarbs en panacotta, men istället för hallon smaksatte jag med 1 msk nescafé, 40g mörk choklad (fyra rutor) och en 1/2 tsk vaniljpulver. Sen tog jag bara 2 1/2 ark gelatin i panacottan. Lät pannacottasmeten svalna lite och hällde den över kakan, formen fick sen stelna i formen över natten, och dekorerade på morgonen. Jag tog bort formen först när jag serverade tårtan. Ett par smakade av min tårta också och det var roligt att jag fick höra att min tårta var godare än den konditoribakade. Tack lesscarbs! 

Dagen gick extremt fort och blev fantastisk, dagen efter kände vi oss bakis, trots att jag inte druckit något, och Olle bara något glas vin. Nu har vi en riktig myshelg i soffan, och lever i ett glädjerus.

Tack alla som var med och förgyllde vår dag! Och tack för alla lyckönskningar på Facebook.

Kram

tisdag 16 augusti 2016

Parmesanröra

Hejsan! 

Ni som följt mig vet att jag gillar parmesan, framförallt tycker jag att smaken av parmesan blir så bra tillsammans med annan mat. Så jag blev kär direkt i parmesanröran som min sambos mamma bjöd på. Receptet hade hon fått av en gammal kollega på komvux, så var röran kommer ifrån början vet vi inte, men den fungerar till det mesta, kött, fisk, fågel, ägg och vegetariskt. I helgen fick vi den igen då den ingick i en födelsedagsbuffé, och jag åt den tillsammans med rostbiff och rökt makrill - himmelskt! Min sambos mamma hade även gjort en vegetarisk variant av min vårpaj till buffén, jättegott! Det är det som är så bra med paj, man stoppar i lite vad man vill i den.

OBS! Om du inte vill använda crème fraiche kan du blanda i riven parmesan med majonnäs istället, jag har gjort en liknande variant tidigare i bloggen. Jag tog två vitlöksklyftor, och märkte att den blev rätt stark, så jag tänker att nästa gång kanske jag nöjer mig med en, prova er fram.

Jag har skrivit om den här parmesanröran förut, men den är så god att den förtjänar att vara med igen! (Den här gången med bild)

Senaste veckan har vi kommit igång med maträkningen igen, känns bra att återgå till att äta lagom mängd mat igen, jag som sockerberoende behöver rutiner och kontroll på mitt ätande tyvärr.


Jag serverade parmesanröran med fläskkotlett och kokt blomkål.

Parmesanröra 

2 dl crème fraiche
2 dl riven parmesan (jag använde Grana Padano).
2 tsk pressad citron
1-2 pressade vitlöksklyftor

Blanda ihop alla ingredienser och ställ en stund i kylen. Mums! Den här röran höjer även smaken på andra rätter, jag har blandat in den i sås, i frittata osv.

Kram

onsdag 3 augusti 2016

Tomatgratinerad fläskkarré och hur det är att äta ute

Hejsan!

Jag har inte skrivit här i bloggen på länge nu, inte för att jag inte vill, helt enkelt brist på tid och energi, men nu är jag här igen. Senaste tiden har jag inte lagat så mycket mat, det har blivit mycket utemat, jag har försökt att vara så strikt det går, då jag samtidigt kämpat med ett asjobbigt sötsug senaste tiden, jag längtar verkligen efter att suget klingar av, är så lättretlig och rastlös när jag har sug.

Vi har börjat väga, räkna och registrera maten, inspirationen har vi fått från Johan Falk , vi lyssnade på hans föreläsning i Säffle. Han talade om han överätit LCHF och gått upp i vikt. Vi kände igen oss jättemycket, jag har problem med mättnadskänslorna och suget, och min sambo kan också sätta i sig för stora portioner. Jag tycker att det här med lagomlchf är jättebra, det är bara så att jag är sån som inte vill väga och räkna någonting, orkar och vill inte. Men det suveräna är att jag behöver knappt göra något, älskade sambon fixar allt på datorn,  jag behöver bara hålla reda på vikt och gram på det jag äter och lagar. Men man förstår verkligen hur mycket onödiga kolhydrater man får i sig, och att man mår bättre av att äta mindre mängd mat och mer energi. Det roliga är att på grund av att jag håller reda på vad jag äter under dagen, blir det så att jag räknar och väger ändå, utan att det känns jobbigt, haha.

Men senaste tiden har vi vart på Rigakryssning och varit en del på stan, då vi har inte räknat något och ätit ganska liberalt. Vi har ändå hittat rätt bra mat, i Riga var vi på en fin fiskrestaurang och jag åt musslor och gös (se bilder), på kryssning kan man alltid äta strikt om man vill och i Stockholm har vi fått leta lite när vi varit i stan, men hittat OK mat till slut. Men minus till en fiskrestaurang i Östermalmshallen, vi bad om att få något annat istället för potatis, de föreslog sallad, vi åt dagens ångade fisk som var kummel, skirat smör, riven pepparrot och räkor, helt fantastiskt och fisken var perfekt, men de missade visst att tala om att salladen kostade 35kr, så vi fick betala 70kr extra för att vi bytte ut potatisen. Dit går jag inte igen!













Nu i helgen for jag och hälsade på min syster, vi åkte Ekerölinjen och åt skärgårdsbuffé. Det är jättebra med buffé, man tar det man vill och kan vara riktigt strikt om man vill. Jag åt min frukost på bussen ut till Grisslehamn, jättemumsigt med Tjockenkockens ostplättar med ost och skinka emellan, och började skriva den här bloggen.



Tomatgratinerad  fläskkarré 

4 fläskkarréskivor
smör
2 tomater
1/2 tsk lök pulver
1/2 tsk Herbamare (örtsalt)
grovmalen svartpeppar
vatten

Sätt på ugnen på 200°. Stek karréskivorna i smör bara så att de får fin färg på båda sidor, slå på vatten och låt karréskivorna puttra en stund. Krydda och lägg på skivad tomat. Ställ in i ugnen ca 15 min. Om du inte har en stekpanna som man kan ställa i ugnen, flytta över karréskivorna och vätskan till en ugnsform innan du kryddar.Vi åt broccolimos till, jättegott blev det.

Kram