Sidor

lördag 28 maj 2016

Köttfärspiroger i massor

 Hejsan!

Det här receptet blev verkligen bra, perfekt att ha i frysen och plocka fram när man är sugen, till matlådan, och perfekt picknickmat. Att de här pirogerna kom till var just att jag skulle på picknick, som inte blev av på grund av vädret, vi gick ut och åt istället och blev jättetrevligt.

Jag har funderat på den här idén om piroger ett tag, man borde kunna göra mer med en blomkålsbotten. Och vem vet - det kommer kanske fler varianter med den här "bottnen" i framtiden. För att vara ett recept från mig, är det här receptet rätt pyssligt och tar rätt lång tid att laga, men jag tycker att ansträngningen är värt det, för jättegott blev det! Jag passade på att göra en stor sats så att det blev många piroger. Det var tur det, för jag kunde inte sluta äta de nygräddade pirogerna.

Jag använder samma recept som när jag gör blomkålspizza, men ökar mängden så att jag får många piroger. Det är viktigt att köttfärsblandningen inte blir för blöt, då det bara kommer att rinna ut. Sen kan man variera vad man vill stoppa i sina piroger. Istället för att riva blomkålen, mixade jag den i matberedare, för att få en jämnare smet.





Köttfärspiroger

500g nötfärs
smör
1 påse tacokrydda, (jag använder Spicemaster tacokrydda utan socker, tillsatser och salt, därför tillsatte jag salt.)
2 msk tomatpuré 
egen majonnäs, chilimajonnäs eller smör.

1 blomkålshuvud 
ca 700g ost 
3-4 ägg

Stek köttfärsen i smör, tillsätt tacokrydda och tomatpuré och salt (om det inte är det i tacokryddan), stek ihop och ställ åt sidan att svalna.

Skär av buketterna av blomkålen och mixa dem i matberedare till den mixas fint, tills det ser ut lite som mannagryn i storlek, (har du inte en sån går det säkert bra att riva blomkålen fint). Riv osten och lägg i en stor bunke, tillsätt den mixade blomkålen och blanda ihop, blanda sedan in ett ägg i taget tills det blir en sammanhängande gegga. Ta fram plåtar och lägg bakplåtspapper på, sätt i ugnen på 200°. 

Forma en boll i handen (stor som ett ägg ungefär), forma en rund botten som ni ser på bilden, och grädda ca 5 minuter, bara så att de blir lite fasta och knappt fått färg, ta ut plåten och låt bottnarna svalna lite.

Lägg ca 1 msk köttfärsröra på varje botten, klicka sedan ut 1 tsk majonnäs eller smör på färsen (jag hade egen chilimajonnäs), böj sedan försiktigt över hälften av botten även färsen och gegga ihop kanterna med hjälp av en gaffel, det kan vara bra att ha lite blomkålsgegga över att lappa ihop kanterna lite med med. När pirogerna är formade, gör ett litet hål på toppen av pirogen så att ångan kan komma ut.

Grädda igen ca 10-15 minuter till de har fin färg, och ställ att svalna. Mums!

Kram

lördag 14 maj 2016

Het latmanspanna med kyckling

Hejsan!

Jag köper nästan aldrig halvfabrikat, mest för att jag undviker socker, sötning och tillsatser, så jag gör oftast det allt från grunden, det har resulterat i att jag helt enkelt slutat att äta vissa saker som jag inte orkar göra själv. Men det finns vissa undantag som soja, senap och vissa kryddblandningar,  i det här fallet röd currypasta, oftast kan man hitta kryddor utan socker men jag får i mig några tillsatser ibland. När jag äter ute eller är bortbjuden struntar jag i tillsatserna men aktar mig för socker.

Tidigare i veckan diskuterade vi om kyckling i en tråd i en LCHF-Facebookgrupp, tråden handlade om hanteringen av kyckling och tillsatser i kyckling. En vän i tråden skrev att de ofta sprutar in glukos i svensk kyckling,  jag blev rädd! Hade de börjat smyga in socker även i färsk kyckling nu, jag brukar ju inte läsa på hel kyckling, men det visade sig att hon pratade om kycklingfile, som jag vet kan innehålla socker och det köper ju aldrig jag, nästan! Och det slog mig att när jag hör/läser kyckling, finns inte kycklingfilé i mitt huvud, jag köper nästan alltid hel färsk eller fryst kyckling, eller ben, vingar och hjärtan.

Men nu köpte faktiskt jag kycklingfiléer, och i just de här filéerna hade de bara sprutat in vatten och salt. Jag var trött efter jobbet och längtade efter något kryddstark, vår gula cyrry på burk hemma kändes för alldeles för feg, och jag ville att matlagningen skulle gå fort. Jag kände mig bekväm, på grund av både kycklingfiléerna och currypastan, det är lite sjukt, därför fick den här rätten heta latmanspanna. Jag vet att jag är fånig och att jag känner så här betyder inte att ni andra är bekväma eller lata för att ni använder kycklingfilé, absolut inte! Jag är bara sådär "extrem" som folk brukar säga att LCHF:are är, haha! Jag vill helt enkelt äta naturlig mat utan tillsatser, så mycket det nu går.

Den här rätten är inget för fegisen, för den smakar mycket. Man kan naturligtvis minska mängden currypasta om man inte gillar starkt. Det blev jättegott, och det passade riktigt bra med en fräsch sallad till.




Het latmanspanna med kyckling

4 kycklingfiléer, eller andra kycklingdelar.
kokosfett
½ liten burk röd currypasta, (det blev ca 2 matskedar)
1 liten gul lök
2 burkar kokosmjölk
Näve hackad persilja

Dela kycklingfiléerna i bitar och stek i kokosolja, tillsätt hackad lök och låt steka med lite. Tillsätt röd currypasta och kokosmjölk och låt puttra ihop en stund, när den är klar, hacka persiljan och strö över, servera gärna med en fräsch sallad. Smaklig måltid!

Kram 

onsdag 4 maj 2016

Grillad anka med ingefärsvitkål

Hejsan!

Jag slängde in Anna Anka i ugnen i helgen, och hon blev riktigt god, haha! Eller förresten det kanske var herr Anka vi åt upp? Hur som helst, anka är verkligen gott och lättlagat, det krävs bara mer tid än till exempel en kyckling. Jag läste någonstans att man med anka skulle räkna med 40-50 minuter per kilo i ugnen. Vår anka vägde ca 2kg och fick vara inne i ugnen ungefär två timmar.

Jag vill poängtera att det är enkelt att laga anka, för jag tror att en del drar sig för att köpa anka, för man är inte provat och är rädd att misslyckas. Anledningen att jag provade anka var mest att jag brukar hitta billig fryst anka i butikerna där jag bor, och tänkte att det kan inte vara så svårt, det enda är egentligen att det tar tid att tina ankan i kylen innan, sen den långa tillagningen. Planering helt enkelt, så våga testa anka.

När jag sökt på recept på anka i ugn, har jag hittat många recept som låtit goda men komplicerade, med sjuttielva ingredienser och procedurer, det ska fyllas, stoppas, silas och grejas. Dels så är jag nästan oförmögen att följa recept, sen blir jag så trött när jag läser sådana där "avancerade" recept, och då tänker jag "Äsch, det måste gå att göra det på ett enklare sätt!!!!", så jag gräddar ankan som den är med salt och peppar.

Jag förknippar anka med asiatiska smaker, så därför kryddade jag vitkålen med ingefära, för enda gångerna jag smakat anka innan jag lagade den själv, har varit på kinesisk eller thailändsk restaurang, men jag inser nu att varför begränsar jag mig så egentligen? Jag får nog ta och utmana mig själv också och tänka nytt med anka!





Grillad anka med ingefärsvitkål

1 anka
salt 
grovmalen svartpeppar 

1 litet vitkålshuvud 
smör 
ca 20 cm färsk ingefära 
1 msk glutenfri soja 
grovmalen svartpeppar 

Sätt ugnen på 175°.  Lägg ankan i en ugnsform med brösten nedåt, salta och peppra och ställ in i ugnen. När ankan gräddats halva tiden (se i texten ovan hur tiden beräknas), ta ut formen och vänd på ankan - bröstet uppåt. Grädda tills den är klar, detta för att den ska bli jämnt gräddad, och få sjysta bröst antar jag. Låt ankan vila lite och skär upp.

Skär vitkålen i bitar, skala ingefäran (tips! Det är enkelt att skala med en tesked) och riv ingefäran. Stek vitkålen i smör, tillsätt den rivna ingefäran, soja och peppar, och stek ihop lite. Servera till ankan, smaklig måltid! 

Det blev mycket anka över, så dagen efter blev det ankpytt till lunch. Jag rensade ut ankköttet från benen och stekte med broccoli, kryddade med cayennepeppar, salt och peppar, slog på en burk kokosmjölk, jättegott!


Kram