Sidor

söndag 29 november 2015

LCHF-glögg


Hejsan!

Eftersom köpt glögg innehåller massor utav socker gör vi varje år egen glögg, den blir förstås inte lika söt och kräver lite förberedelser. Den egna glöggen kan varieras i det oändliga med fördelen att man själv bestämmer hur många kolhydrater den ska innehålla. Blossa vinglögg innehåller hela 190g socker per liter, huga!

Jag har inte räknat ut var kolhydrat innehållet blev på denna glögg, tror att det blev en del eftersom vi spetsade med en skvätt mörk rom i. Vinet vi valt är rött och heter Que Pasa? Och sockerhalten ligger på 3%, vi har märkt att många chilenska viner ligger lågt i sockerhalt, mycket bra! Ni väljer förstås ert favoritvin som ni vill ha. Nu är det ju så enkelt att hålla reda på sockermängden också när Systembolaget är vänliga och skriver ut det på sina skyltar i butiken, tack Systembolaget!

Om och vad man vill spetsa glöggen med är efter tycke och smak - vodka, konjak, rom, whisky o.s.v. Förra året spetsade vi med portvin, det blev jättegott, men sött! Ja kanske inte lika sött som den man köper men lite för sött för oss. Den söta smaken får man från bär. Glöggen blir mycket mustig i smaken och får en väldigt vacker vinröd/lila färg, synd att jag inte har glasmuggar, så att ni kunde se färgen bättre!


LCHF-glögg

4 dl rött eller vitt vin
250g hallon och blåbär
1 påse glöggkryddor
Mer vin - beroende på hur många ni är som ska dricka, vi tog ca 4 dl vin till.
Skvätt mörk rom

Koka ihop dessa och låt puttra ca 15min, ställ att svalna och låt det dra några timmar. Det är därför bra att koka ihop detta på morgonen om man vill ha glögg på eftermiddagen/kvällen. Sila av glöggvätskan i en finmaskig sil och häll över i en kastrull, tillsätt vin och eventuell sprit och värm, servera och njut!


Kram

lördag 21 november 2015

Varför äta mejerifritt?


Hejsan!

Det är inte fel att äta mejerier! Jag försöker äta mejerifritt för att jag tror att mjölkproteinerna försämrar min viktnedgång och jag märker också att mejerier triggar igång mitt sug. Det som jag har haft svårast att sluta med är ost, för det är så användbart i maten. Och jag äter mejerier när jag är bortbjuden, samt när jag äter ute på restaurang, ibland är enda LCHF-alternativet på menyn just mejeri.

Mejerier höjer insulinet nästan lika mycket som vitt bröd, så det är något att tänka på om man vill hålla blodsockret på en jämn nivå. Martina Johansson beskriver i sin bok Magstarkt hur mjölkproteinerna härmar morfin som blir lugnande och beroendeframkallande, det gör att man ofta äter mer mejerier än vad man behöver. I fermenterade mejeriprodukter som t.ex. yoghurt finns många mjölksyrabakterier som är starkt histaminproducerande och ger symtom som uppsvälldhet, förstoppning, slöhet och trötthet. Jag minns hur mycket mejerier jag åt innan LCHF, och var nog beroende av det med, ofta åt man yoghurt när man var lite körig i magen. Suck! förstår nu att jag motarbetade mig själv. Smör brukar vara enda undantaget när man kör mejerifritt, det är för att det finns så lite mjölkproteiner i smör.

Många som börjar äta mejerifritt tycker det är svårt när man ska göra sås eller så, men det handlar mycket om vana. Ofta tycker inte jag att det är nödvändigt med sås, men jag erkänner att jag inte är någon såsmänniska, men kanske lite såsig.

Men det man tar till istället är - majonnäs, hollandaise, bearnaise, kokosmjölk/kokosgrädde, skysås, tomatsås och kryddsmör. Och man hittar på nya recept, som denna gång när jag var sugen på torsk med äggsås, improviserade lite och tog kokosmjölk istället, det blev rinnigare men vi var förvånade hur lite kokos det smakade.


Mejerifri torsk med äggsås

2 pkt fryst torsk
5 ägg
1 burk kokosmjölk
Salt och peppar
Blomkål

Tina torskblocken och krama ur en del av vätskan i filéerna, lägg filéerna i en ugnsform. Koka äggen ca fem minuter, så att de är lite lösa. Kyl och skala äggen, dela dem i bitar över torsken (jag delade i handen). Krydda med salt och peppar och slå en burk kokosmjölk över. Grädda i ugn 200-225° ca 30 min. tills den har fått färg och du ser att kokosmjölken puttrar. Servera till exempel med kokt blomkål.

Kram Linda

torsdag 5 november 2015

Auberginepizza!


Hejsan!

Senaste tiden har det funnits billig aubergine i butikerna, jag köpte en stor påse, och sen fick jag använda aubergine till det mesta. Aubergine är mycket användbar när man kör LCHF, kolhydratmängd ligger på ca 2,2 per 100g, ja jag skriver ca för det skiljer sig lite från sida till sida om aubergine.Vill ni kolla närmare på värdena kan ni gå in här.

Jag blev sugen på pizzasmaken, och gjorde het enkelt pizza på aubergine, det gick jättebra och blev mycket gott! Detta är också ett bra vegetariskt recept. Vi åt kalkon till Auberginepizzan, men det går naturligtvis bra med vad du än gillar, eller äta som de är.


Auberginepizza

1 Aubergine
Smör
1 msk tomatpuré
Lökpulver
Oregano
Ost riven - Valfri

Skiva auberginen i 0,5 cm breda skivor, salta dem på båda sidor och lägg dem på t.ex. en köksduk 15-20 min, det drar ut vätska ur auberginen. Sätt på ugnen på 200° och riv osten, torka av auberginen och stek dem i smör så skivorna får lite färg på båda sidorna. Lägg sedan skivorna i en ugnsform, bred tomatpuré på skivorna, och strö lite lökpulver på skivorna och sedan rätt rikligt med oregano. Strö sedan riven ost på och grädda i ugnen. Dessa kan naturligtvis varieras, t.ex. med andra kryddor eller kanske skinka/korv på.

Kram

söndag 1 november 2015

Ska vi eller ska vi inte äta lax!


Hejsan!

Jag är ledsen att jag varit frånvarande ett tag, jag vill verkligen skriva men det ena och det andra har kommit i mellan, men det ska det bli ändring på! Jag drog igång mitt sockertroll, ska inte dra upp det jag syndade med men jag äter aldrig socker eller mjöl, men det blev mer kolhydrater än vad jag är van vid. Efter det var jag jättesugen och framförallt mycket hungrigare. För att inte stoppa i mig dumma saker, har jag sett till att äta mycket god mat för att vara riktigt mätt, då håller jag suget i schack. Nästa steg är att eliminera allt som triggar suget och då tycker jag att det effektivaste är att nolla kolhydraterna helt, äta Ufo, fakir eller Zero carb, kärt barn har många namn. Ha ha! Ja men att äta så rent som möjligt och bli kvitt suget, är mig mycket kärt! Jag ska hålla er underrättade hur det går.

För min vän Helene som jag skrivit om tidigare går det fortfarande bra för, hon har gått ner till 66 enheter långtidsinsulin nu genom LCHF, gratulerar Helene! Helene har också gått på diabetesträff hos Bitte Kempe Björkman i hennes butik Nutriavans i Mörby centrum, hon tyckte det var jätteintressant! Det kommer att vara en ny träff den 7/11 och då ska jag gå, även om jag inte har diabetes.

Lax är något jag funderat på senaste tiden och det är dags att jag skriver lite om det här. När jag var liten var lax dyrt, vi bara lax på högtider som jul, påsk och midsommar, ofta då i form av pappas underbara gravlax. Nu är lax är billigt på grund av att lax går att odla, lax är också nyttigt har vi lärt oss, rik på omega 3, nyttiga fettsyror o.s.v. Allt gott tror vi, men det var när jag läste den här bloggen som jag verkligen kände att jag inte visste vilken fot jag skulle stå på! Jag slutade köpa odlad lax direkt. Laxen utsätts för en massa kemikalier under sitt liv, lever trångt och får fel kost/foder och ÄR INTE LIKA NYTTIG som vild lax. Så antingen är jag ohälsosam, miljöbov, eller bidrar till utfiskning av haven. Suck! Nu resonerar jag så här, jag gått tillbaka till att bara äta lax på speciella tillfällen och då köper jag viltfångad lax, t.ex. MCT-viltfångad pinklax som är viltfångad i stilla havet, riktigt god trots namnet, he he! Sen finns det ju annan fisk att äta!

Så när vi nu vill äta lax är detta en enkel rätt! Det är bara att slänga på egen majonnäs blandat med en näve dill, ishavsrom och 1tsk tomatpuré på laxen, och grädda i ugnen en liten stund, pinklaxen kan lätt bli torr om den gräddas eller steks för länge.







Egen majonnäs 
Jag måste slå ett slag för egen majonnäs igen! Det är så enkelt om man har en mixerstav och mixerkanna.

1 ägg
1 tsk senap
1msk vitvinsvinäger
rapsolja eller smält smör

Knäck ägget i mixerkannan och tillsätt senap och vinäger, mixa ihop detta lite och häll med svag stråle rapsolja i medans du mixar hela tiden, tills det blir tjockt. Om den blir rinnig tillsätt mer olja, jag vet att det låter ologiskt men det fungerar, jag lovar! Om man vill att den ska bli ännu nyttigare och godare tar man smält smör i stället, då smälter jag 250g smör och gör på samma sätt som med oljan, men jag tar inte med det vita som samlas på botten i kastrullen, det är mjölkproteinet, och det kan jag vara utan.

Sen kan man börja experimentera att tillsätta olika kryddor, som vitlök (aioli), parmesan, tomatpuré, sardeller, oregano, chili o.s.v., o.s.v.

Kram Linda