Sidor
▼
måndag 24 augusti 2015
Helstekt anka med Philadelphiasås
Hejsan!
Tanken var att jag skulle fortsätta med det asiatiska temat under helgen, men det blev mer tema anka! Middagen blev mycket sen på lördagen då ankan behövde vara i ugnen i ca två timmar. En affär där vi bor säljer ofta fryst anka till bra pris, och det är ju så gott! Och nu vi har vi ätit ankrester sedan dess, mest strimlad i pytt tillsammans med massa vitkål.
Ankan kräver dock lite planering, den ska tinas upp, och sen stekas i ugn länge, hur lång tid det tar är beroende på hur mycket den väger. Så det är perfekt att göra hel anka när man har ledig dag, det finns massor av recept på nätet, men jag struntar förstås i att fylla ankan med massa äpplen och apelsin och sådant. Salt och peppar 175°!
Lite sås eller så! Jag försöker leva mejerifritt, men lyxar till det på helgen ibland. Till ankan tyckte jag det passade bra med en krämig gräddsås. Men hur reder man en sås utan mjöl? Det är enkelt! Om man t.ex. gör en sås på endast grädde eller crème fraiche, låter man den puttra en stund tills den tjocknar av sig själv, den blir förstås inte lika tjock som en redd sås men det gör inget. Man kan också riva i en god ost, så blir den tjock och god. Man kan reda med färskost som t.ex. Philadelphiaost, man vispar i färskosten i t.ex. grädden under värme, och den tjocknar fint.
Men annars äter vi mest majonnäsbaserade såser, sky och kokosmjölk till vardags, eller hemska tanke- ingen sås alls! Ha ha!
Det mörkgröna på tallriken är alger, en nyhet i affärshyllan som jag var tvungen att prova. Det är torkade havsalger som man slår kokande vatten över, väntar fem minuter, sen kan de ätas. Jag blev inte så imponerad, den har rätt trist smak och behöver något kryddstarkt för att bli intressant. Dyra var de med, så jag kommer nog inte köpa dem igen eller så ofta, tror de är roligare färska.
Helstekt anka med philadelphiasås
1 färsk eller fryst anka
salt & peppar
Sås
3 dl vispgrädde
1 ask (200g) philadelphiaost
ca 5cm bit färsk ingefära, riven
2 tsk soja (glutenfri)
svartpeppar
Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra ankan runt om, lägg ankan med bröstsidan nedåt i en ugnsform och ställ in ugnen, räkna att det tar ca en timma per kilo anka. När ankan fått färg på ena sidan, vänd ankan så att den får bröstsidan upp. När den är klar kan du skära loss bröstfiléerna, klubborna, vingarna osv.
Philadelphiasåsen
Koka upp grädden i en kastrull, tillsätt philadelphiaosten och vispa in den i grädden. Tillsätt ingefära och kryddor och låt såsen sjuda en stund. Klart!
Till detta hade vi stekta grönsaker och alger.
Kram Linda
lördag 22 augusti 2015
Asiatiska köttbullar i kokosmjölk
Hejsan!
Igår åkte jag räkbåt med jobbet, fantastiskt trevligt och vacker utsikt över Stockholms skärgård. Jag grundade och åt innan på jobbet för att jag endast skulle äta räkor sen, men klarade ändå av att sätta i mig en hel del räkor under kvällen, det sköljdes ned med ett jättegott Chilenskt vitt vin- Cono Sur, Chardonnay.
När jag sedan kollade upp den på systembolaget upptäckte jag att vinet dessutom ligger lågt i sockerhalt, så det var bra på alla sätt!
När jag äter ute eller är bortbjuden, brukar jag inte vilja eller orka bry mig om tillsatser i t.ex. såser, kryddningar, röror och liknande, men jag ratar alltid synligt mjöl och socker och jag försöker välja sådant som jag tror är hyfsat rent och ok. Så jag åt lite av den aiolin som serverades på räkbåten, tror inte att den var så farlig, men det känns inte direkt som de står och gör aiolin själva på båten!
Jag fick en fin komplimang av en kollega när jag tackade nej till bröd på räkbåten, hon sa- du är så ståndaktig Linda! Jag känner ingen som är så ståndaktig med sin kost som du! Jag blev jätteglad, och det är ju en förutsättning att vara det om man vill må bra/gå ner i vikt, eller vad man nu vill uppnå. Hemma däremot är jag mer noggrann vad jag stoppar i mig, oftast står jag och suckar när jag läser på förpackningar i affären. Ett exempel är kryddblandningar/mixer, det är väldigt ofta de innehåller socker, potatisstärkelse, färgämnen, klumpförebyggande medel, E-nummer o.s.v., m.m., m.m. Och om man orkar anstränga sig lite går det utmärkt att blanda till dessa blandningar själv, det kan också resultera i nya smaksensationer.
Idag blev det asiatiskt tema på matlagningen, det är alltid gott och jag längtade efter kryddstark och fräsch mat. Jag gjorde en inventering av vad som fanns hemma innan jag gick och handlade, kollade om jag hittade några roliga kryddor, läste på ingredienserna och suckade, insåg att det var bäst att utgå från de kryddor jag hade hemma. När jag kom hem utforskade jag vår kryddhylla, och insåg att jag faktiskt hade en gammal Tandoori- kryddblandning kvar, så jag suckade igen! Men beslöt mig för att sätta i mig lite klumpförebyggande medel och onödigt färgämne (paprikaextrakt) idag. Jag är mycket medveten om att jag är fånig, jag tycker bara att det är så onödigt att äta sånt.
Hur som helst blev maten jättegod, lagom kryddstark och jag fick mycket bra betyg av min sambo.
Asiatiska köttbullar i kokosmjölk
ca 700g blandfärs
1 ägg
½ msk chilipulver
½ msk spiskummin
1 msk tandoorikrydda
salt
Smör
1 burk kokosmjölk
Blanda färsen med ägg och kryddor rulla köttbullar, och stek dem i smör. När köttbullarna fått fin färg, slå på en burk kokosmjölk och låt köttbullarna puttra i kokosmjölken en stund. Klart!
Beroende på vad man gillar och hur strikt man är, väljer man själv vad man vill ha till. Jag wokade ihop lite vad vi hade hemma- gul lök, strimlad romansallad, böngroddar, broccoli och färsk chili. Jag stekte i kokosolja och en stor skvätt soja (glutenfri)
1 msk tandoorikrydda
Kram Linda
tisdag 18 augusti 2015
Omelett i mikron
Hejsan!
Jag är fortfarande dålig på att fixa matlådor till jobbet, men man kan ju alltid bli bättre, haha!
Men då får man försöka handla något i affären och göra det bästa utav situationen. Blir dyrare och lite enformigt, men LCHF och mycket nyttigt.
När jag kom in på jobbet med min matkasse med inhandlad lunch, utbrast min kollega- Linda! Har DU handlat lunch! Jag skrattade och sa, ja har ingen lunchlåda så vad gör man?
Senare funderade jag på vad hon sagt och konstaterade att jag faktiskt fått en komplimang. Jag är duktig på att göra matlåda (i normala fall) och matlåda blir ofta nyttigare och billigare.
Så jag tackar och niger!
Jag handlade ett 6-pack ekologiska ägg, och när jag lagade till min omelett i mikron på jobbet, blev en annan kollega väldigt imponerad av resultatet. så jag tänkte att ni också ska få veta hur enkelt det är
Ett 6-pack ägg räckte till två luncher, ena dagen åt jag en burk musslor till, andra dagen lufttorkad skinka, jag hittade en skinka som inte innehåller socker.
En omelett i mikron
3 Ägg
en bit smör, ca 10g
1 msk vatten
salt
knäck äggen i en skål, tillsätt vatten, smör och salt, vispa ihop med en gaffel och ställ i mikron. Kör på högsta temperatur i 1 minut. Ta ur äggsmeten och vispa lite till med gaffeln, kör 1 minut till. Ta ut omeletten och se om den är klar, det kan behövas en halv minut till. Beroende på mikro, storlek på skål osv, kan det skifta i tid. Men i denna mikro tar det 2-2,5 minuter. Fast food!
Kram Linda
söndag 16 augusti 2015
Mat på tåg
Hejsan!
Vi har just farit med tåg, som vanligt fixar jag LCHF matlåda då utbudet i bistron är riktigt dåligt. Jag kikade lite i hyllorna när jag skulle köpa kaffe, och där fanns bara bröd, bröd och bröd, stärkelse och socker!
Möjligtvis finns någon liten sallad.
Under resan kunde jag inte undgå att människorna som satt runt omkring oss, smaskade i sig rikliga mängder av läsk, godis, chokladkakor, kaffebröd och chips. Vissa utav dem smaskade dessutom väldigt högljutt. En mamma hade sämre bordskick än sin lilla son, tuggade och slafsade, och chips bitar flög hit och dit. Lite pinsamt faktiskt, jag hade då lite svårt att hålla koncentrationen i min intressanta läsning.
Jag funderade lite på varför det äts så frenetiskt på tågresor, bussresor mm. Jag var likadan innan LCHF, skulle man åka en längre resa med något färdmedel, var det en ursäkt för att köpa allt möjligt gott utöver matsäcken för att roa sig med på den tråkiga resan. Det var bara så det skulle vara, man ska ha godis när man reser. Och det är väl något liknande för de som jag såg på tåget, jag tror inte att de skulle köpt allt snask en vanlig torsdag kväll hemma. Ja eller så gör de det, ha ha!
Men nu reflekterar jag över hur många ursäkter man hade förut för att få äta, och att jag ofta åt på rutin och någon konstig slags tradition, och åka tåg var lika med att äta socker! Det skulle alltid garderas med frukt eller godis i väskan som ett motgift till sockerdipparna. Precis som om man inte överlever ett par timmar utan att äta! Hahaha! Sååå fantastiskt skönt det är att slippa sockertoppar och dalar!!!
Jag är så otroligt lycklig över att slippa det beroendet nu, och att jag får dessa reflektioner. Man får bara mer och mer självinsikt över hur sjukt beteende man haft.
Min matlåda på tåget, inte så tjusigt, men gott var det. Boken som jag läste ut på tåget, heter "Magstarkt" och är skriven av Martina Johansson. Jag rekommenderar den verkligen, jättebra skriven och superintressant! Vi måste alla ta hand om våra magar!
Coleslaw med marinerad kyckling
Vitkål
Majonnäs (jag hade egen gjord på smör)
Salt och peppar
Kycklingfilé
smör
Marinad
1 dl kokosfett (kallpressad ekologisk)
2 tsk sambal oelek
1 msk soja (utan gluten och socker)
1 tsk worcestershiresås
1 tsk tahini (sesampasta)
½ tsk vitlökspulver
Strimla vitkålen och blanda med majonnäs, salt, peppar och ställ i kylen. Blanda ihop marinaden. Dela kycklingfiléerna i bitar och stek i smör, när de är klara ta av pannan från värmen och slå på marinaden på kycklingen och låt stå och dra en stund.
Kram Linda
onsdag 12 augusti 2015
Ingefärsfrästa champinjoner med revbensspjäll
Hejsan!
Jag är sååå glad att det nu går att kommentera min blogg! Men glöm inte att ni måste klicka i att ni inte är en robot, även om ni är det :-D. Jag har fått några trevliga meddelanden från människor jag inte känner, än! TACK snälla ni!
Idag hade jag en välbehövd sovmorgon, jag har i ett par dagar inte kommit i säng när jag ska, sovit ca 5-6 timmar per natt, inte bra! så idag sov jag till 09.45, vilket är jättebra! Men halva dagen är borta och nu har jag huvudvärk av att ha sovit för mycket istället, Nja kanske att vädret är så kvavt påverkar mig nog lite med, dagen har jag spenderat med att halsa vatten och haft tvättstuga, ibland behöver man ha sådana sås dagar. Och så härligt att värmen har kommit, det är SOMMAR! Och nu avnjuts varje måltid på balkongen, i år finns det faktiskt rätt gott om plats att sitta där. De som känner mig vet att det annars brukar vara en djungel där!
Som jag talat om tidigare har jag nu ätit gått tillbaka till strikt LCHF, har under sommaren svävat ut lite väl mycket åt det liberala hållet. Jag har mest ätit protein och fett senaste två veckorna, och lite kimchi för magens skull (ska skriva ett inlägg framöver om kimchi). Vet inte om jag gått ner något i vikt än, men känner att jag verkligen mår bra av att leva strikt. Suget som jag får av för mycket kolhydrater är borta och jag är inte lika hungrig. Jag har inte vägt mig på ett par veckor, jag har nu haft den fantastiska "kvinnoveckan", så jag har samlat på mig en del vätska, så knappast värt det att väga sig då.
För de som undrar, är det iste i glasen.
Vi hade även lite sås dagar i helgen som var, då har man lust och kreativitet i köket och lagade till jättegoda champinjoner till revbensspjällen. Det blev verkligen jättegod smak av ingefäran.
Ingefärsfrästa champinjoner med revbensspjäll
Revbensspjäll
salt och peppar
Timjan
Krydda hela revbensspjällen runt om och lägg i en ugnsform, grädda i ugn i ca 225°, efter ca 30 min vänder jag på revbenen så att andra sidan får färg, när båda sidorna fått färg tar jag ut formen och skär en bit ner mellan revbenen, sen kryddar jag ytterligare emellan revbenen. grädda igen tills de är klara.
ca 20st champinjoner
smör
ca 5cm bit färsk ingefära
salt och peppar
stor näve hackad persilja
Skiva champinjonerna, skala ingefäran, jag tycker det går bäst att skrapa bort skalet med en tesked, riv ingefäran. Smällt smöret i stekpannan (du behöver mycket smör till champinjoner), tillsätt ingefäran och champinjonerna, krydda och stek på medelvärme till de har fått fin färg. Strö hackad persilja över champinjonerna och servera.
Kram Linda
lördag 8 augusti 2015
Mat för frysen
Hejsan!
Nu när jag har ledig helg passar det bra att laga massa mat och göra matlådor till arbetsdagarna. Oftast blir det mat över efter middagen, jag brukar nämligen laga för mycket mat, så att jag och sambon fått matlåda till jobbet. Det har inte blivit något över så vi har varit tvungna att handla något ute. När man äter LCHF kan det ibland bli knepigt att hitta mat som är färdig eller går fort att laga, jag har vill dessutom äta så ren och naturlig mat som möjligt (utan tillsatser), då är det extra svårt.
Oftast blir det att frysta ryggbitar av torsk, lufttorkad skinka (utan socker), eller en burk musslor, till det köper jag ekologiska ägg och gör jag en omelett i mikron.
Men det är klart bäst att ha matlåda med sig, billigare blir det med!
Så nu får jag sköta mig bättre och laga för mycket mat som jag brukar!
Jag har fortfarande problem med att vissa inte kan kommentera denna blogg, vet inte varför det är så? Det går hur bra som helst för min sambo, han har testat på olika sätt, som sig själv och anonym, och från olika datorer. Men ett par av mina vänner har inte kunnat kommentera, och jag vet inte om någon annan försökt, vi har gjort några ändringar, och jag hoppas att det ska hjälpa. Annars får jag göra något annat?
Så kära läsare av denna blogg, om ni inte kan kommentera i bloggen, skriv då gärna i kommentarerna på facebook, eller skicka ett pm till mig. Jag vill så gärna veta om det inte fungerar och vad ni har att säga!
Det händer att affärerna säljer något protein i storpack till ett bra pris, då är det perfekt att göra storkok och fixa matlådor. Nu i veckan fick jag tag på blandfärs, och antingen kan man ju dela upp det i påsar och frysa in, nu gjorde jag biffar och testade att köra i det mesta från kryddhyllan, det blev jättegott!
Storpacksbiffar
1600g blandfärs
4 ägg
2 tsk sambal oelek
1 tsk Herbamare original
½ tsk gul curry
½ tsk cayennepeppar
½ tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 tsk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1 tsk timjan
Svartpeppar
smör
Blanda samman allt väl, jag tycker det är enklast att blanda med handen. Stek i smör och packa i matlådor, påsar och lägg i frysen. Eller varför inte mumsa på direkt!
Måtten på kryddorna är på en höft, jag öste på bara. Ni kan använda mer eller mindre, eller andra kryddor som finns i er kryddhylla, eller varför inte färska örter!
Kram Linda
tisdag 4 augusti 2015
Fläskkarré med kantarellsky
Hejsan!
I helgen sa jag till en god vän att jag blir så avundsjuk på alla svampplockar bilder på Facebook! Jag vill också gå i skogen och leta efter naturens skatter, men det finns ingen bra svampskog där jag bor, och jag har inte haft möjlighet att åka någonstans heller. Medan jag pratade började min vän rota i sina köksskåp, tog fram en påse och vips! stod jag där och hade en påse torkade trattkantareller i min hand. Oh gull gull!
Jag försökte protestera och ville inte att hon skulle ge bort sin sista svamp. Jag får ju faktiskt ta mig i kragen och försöka hitta en skog att åka till, men hon propsade, och nu känner jag mig rik!
Och kära vänner, fortsätt att lägga ut era svampbilder! jag är bara skoglös! Ha ha!
Svamp är nyttigt! Många kanske tror att svamp mest är fibrer och vatten, men svamp innehåller både vitaminer som C, B och D, många mineraler som kalcium, järn, zink, magnesium, mangan, selen, krom och koppar. Förstås är det skillnader i näringsinnehåll i olika svampsorter, men gemensamt för dem är att de är fattiga på kolhydrater ca 3g per 100g, så svamp är väldigt LCHF-vänligt.
Så ut och plocka!
Det är inte så mycket sky på bilden, det mesta av vattnet kokade bort, ska ta lite extra vatten nästa gång.
Stekt fläskkarré med kantarellsky
Fläskkarré
smör att steka i
salt och peppar
Sky
ca 1 dl el en stor näve torkade eller färska kantareller
(i detta fatt trattisar)
smör att steka i
en näve persilja
1 hackad vitlöksklyfta
vatten
salt och peppar
Stek fläskfiléerna i smör, salt och peppar tills de är klara, lägg över dem på ett fat men lämna stekpannan på plattan. Lägg i mer smör, hackad vitlök, kantareller salt, peppar i stekpannan och låt fräsa lite. Slå på vatten så det fyller botten på stekpannan och låt puttra en stund. Hacka persilja och strö över, häll kantarellskyn över karrén och njut!
Kram Linda
lördag 1 augusti 2015
Fullrulle och bloggproblem
Hejsan!
Igår fick jag reda på att en god vän hade skrivit kommentarer till min blogg, det var bara det att jag inte såg dem någonstans! Jag fick hjälp av min privata datasupport här hemma (min sambo) och vi klickade nu i att alla kan kommentera mig. Så nu hoppas jag verkligen att det fungerar!
Jag blev lite ledsen att jag inte får läsa de kommentarer jag fått tidigare, men ser fram att läsa era kommentarer i framtiden!
Denna helgen arbetar jag, och idag var det ju fantastiskt väder för att vara denna sommar. Och tur för de som gick och beskådade Prideparaden idag. Synd att jag inte kunde åka in och titta, men men, så är det.
Jag hade i alla fall en bra arbetsdag och väldigt god matlåda till jobbet, och självklart ska ni få receptet!
Fredagsrulle-Fullrulle
Bakplåtspapper eller folie
500g nötfärs
2 ägg
Salt & peppar
1 tsk timjan
½ tsk malen chilipeppar
Fyllning
1 Gul lök
2 gröna paprikor
5 stora champinjoner
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
½ dl kokosgrädde
Smör
2 pkt Bacon att linda runt rullen.
Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt ägg, timjan, chilipeppar, salt och peppar. Blanda ihop alltsammans och låt vila medans du gör fyllningen. Hacka alla grönsaker och stek i smör tills de är mjuka och fått lite färg, tillsätt kokosgrädde och krydda, låt grönsaksblandningen koka ihop och reducera , när kokosgrädden nästan kokat bort tar du stekpannan från värmen.
Ta fram en bit bakplåtspapper eller folie, det är bra om arket är stort som en plåt ungefär. häll ut köttfärsen på bakplåtspapperet och forma det till en kvadrat. Fördela grönsaksblandningen på köttfärsbotten, men lämna ca 5cm i ena kortändan ( som sen hamnar i botten på rullen). Tänk på att inte lägga på för mycket fyllning, det blir fyllning över som man kan servera till rullen sen ( min fyllning åkte ner i min matlåda).
Med hjälp av papperet rulla ihop köttfärsrullen från kortsida till kortsida, och tänk att 5cm kanten ska komma i botten. Lägg bacon tvärs över rullen i ett jämt lager, med och vänd med papperet rullen så du kan fördela baconet på andra sidan. Ta fram en rymlig form och lyft med hjälp av papperet över köttfärsrullen till formen, du kan klippa till pappret nu så det passar botten. Grädda på 200° i ca 45 min.
Servera med en grönsallad el tomat som på bilden.
Kram Linda
Igår fick jag reda på att en god vän hade skrivit kommentarer till min blogg, det var bara det att jag inte såg dem någonstans! Jag fick hjälp av min privata datasupport här hemma (min sambo) och vi klickade nu i att alla kan kommentera mig. Så nu hoppas jag verkligen att det fungerar!
Jag blev lite ledsen att jag inte får läsa de kommentarer jag fått tidigare, men ser fram att läsa era kommentarer i framtiden!
Denna helgen arbetar jag, och idag var det ju fantastiskt väder för att vara denna sommar. Och tur för de som gick och beskådade Prideparaden idag. Synd att jag inte kunde åka in och titta, men men, så är det.
Jag hade i alla fall en bra arbetsdag och väldigt god matlåda till jobbet, och självklart ska ni få receptet!
Fredagsrulle-Fullrulle
Bakplåtspapper eller folie
500g nötfärs
2 ägg
Salt & peppar
1 tsk timjan
½ tsk malen chilipeppar
Fyllning
1 Gul lök
2 gröna paprikor
5 stora champinjoner
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
½ dl kokosgrädde
Smör
2 pkt Bacon att linda runt rullen.
Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt ägg, timjan, chilipeppar, salt och peppar. Blanda ihop alltsammans och låt vila medans du gör fyllningen. Hacka alla grönsaker och stek i smör tills de är mjuka och fått lite färg, tillsätt kokosgrädde och krydda, låt grönsaksblandningen koka ihop och reducera , när kokosgrädden nästan kokat bort tar du stekpannan från värmen.
Ta fram en bit bakplåtspapper eller folie, det är bra om arket är stort som en plåt ungefär. häll ut köttfärsen på bakplåtspapperet och forma det till en kvadrat. Fördela grönsaksblandningen på köttfärsbotten, men lämna ca 5cm i ena kortändan ( som sen hamnar i botten på rullen). Tänk på att inte lägga på för mycket fyllning, det blir fyllning över som man kan servera till rullen sen ( min fyllning åkte ner i min matlåda).
Med hjälp av papperet rulla ihop köttfärsrullen från kortsida till kortsida, och tänk att 5cm kanten ska komma i botten. Lägg bacon tvärs över rullen i ett jämt lager, med och vänd med papperet rullen så du kan fördela baconet på andra sidan. Ta fram en rymlig form och lyft med hjälp av papperet över köttfärsrullen till formen, du kan klippa till pappret nu så det passar botten. Grädda på 200° i ca 45 min.
Servera med en grönsallad el tomat som på bilden.
Kram Linda